Veste, kako kuhati brez odpadkov hrane? | Odpadna hrana | Prehranski nasveti

Veste, kako kuhati brez odpadkov hrane?

Problematika zavržene hrane je zelo pereč problem, pri čemer večina odpadne hrane, več kot 50 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. S tega vidika je pomembno ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.

Po trenutnih podatkih Statističnega urada Slovenije so gospodinjstva tista, ki zavržejo več kot 50 odstotkov vse hrane. Med zavržki prednjačijo kruh, sadje in zelenjava.

Nujno se je zavedati, da z vsako zavrženo hrano zavržemo tudi vse vire, potrebne za njen nastanek, pa tudi ves trud in delo, ki sta bila vložena za njeno proizvodnjo. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da med odpadki še vedno konča velika količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Kako kuhati brez velike količine zavržkov?

V okviru projekta Na(j)prej lokalno, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in s strani Republike Slovenije v okviru programa CLLD, je nastal priročnik z okusnimi recepti za kuhanje brez odpadkov.


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem