Veste, kako kuhati brez odpadkov hrane? | Odpadna hrana | Prehranski nasveti

Veste, kako kuhati brez odpadkov hrane?

Problematika zavržene hrane je zelo pereč problem, pri čemer večina odpadne hrane, več kot 50 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. S tega vidika je pomembno ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.

Po trenutnih podatkih Statističnega urada Slovenije so gospodinjstva tista, ki zavržejo več kot 50 odstotkov vse hrane. Med zavržki prednjačijo kruh, sadje in zelenjava.

Nujno se je zavedati, da z vsako zavrženo hrano zavržemo tudi vse vire, potrebne za njen nastanek, pa tudi ves trud in delo, ki sta bila vložena za njeno proizvodnjo. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da med odpadki še vedno konča velika količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Kako kuhati brez velike količine zavržkov?

V okviru projekta Na(j)prej lokalno, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in s strani Republike Slovenije v okviru programa CLLD, je nastal priročnik z okusnimi recepti za kuhanje brez odpadkov.


Sorodni članki

Spoštuj hrano, spoštuj planet - zavrzi manj

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sklopu E'ko dobro, Ekološkega dneva EU, organiziralo poseben medijski in strokovni dogodek s premisleki o hrani kot družbenem fenomenu in premiero celostne komunikacije ter video zgodbe osveščanja slovenskih gospodinjstev, kako zmanjšati količino…

Več...

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh. V EU se vsako leto zavrže…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem