Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet | Odpadna hrana | Zgodbe o naši super hrani

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti in odgovornega ravnanja z naravnimi viri, je pomembno, da se posvetimo enemu izmed najbolj osnovnih vidikov našega vsakdana: hrani. Naša super hrana predstavlja nov logotip in slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki odseva našo zavezanost k zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane ter našem odnosu do hrane. Ta korak prihaja v času, ko so statistike o izgubah hrane alarmantne: globalno se približno 14 % proizvedene hrane izgubi med pobiranjem pridelka in maloprodajo, dodatnih 17 % pa se zavrže

Problematika odpadne hrane v Sloveniji

V Sloveniji je problematika odpadne hrane še posebej pereča. V letu 2022 smo v Sloveniji zavrgli 150.839 kg hrane, kar predstavlja povprečno 72 kg na prebivalca. Izgube hrane in odpadna hrana ne ogrožajo le trajnosti naših prehranskih sistemov, ampak prispevajo tudi k podnebnim spremembam preko emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju teh odpadkov. Prav tako lahko negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

Kaj odražata nov logotip in slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«?

Nov logotip odraža našo kolektivno odgovornost in prispevek k zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane. Poudarja, da je vsak od nas – od kmetov, predelovalcev, trgovcev in ponudnikov hrane, do potrošnikov – ključen del rešitve. Z ozaveščanjem, spremembo naših vsakodnevnih navad in spoštljivim odnosom do hrane lahko naredimo velik korak k bolj trajnostni prihodnosti.

Pripravljena je bila tudi celotna strategija »SPOŠTUJMO HRANO – SPOŠTUJMO PLANET«.

Z izgubami hrane zavržemo tudi naravne vire in denar

Ko govorimo o izgubah hrane in odpadni hrani, ne gre zgolj za zavržene obroke. Z izgubami hrane se namreč zapravljajo tudi neprecenljivi naravni viri kot so voda, zemljišča in energija. Izguba hrane pomeni izgubo časa in kapitala, ki so bili vloženi v njeno proizvodnjo. V globalnem merilu to predstavlja ogromno ekološko in ekonomsko breme. Ne smemo pozabiti tudi na negativne vplive, kot so emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju odpadne hrane in prispevajo k podnebnim spremembam. Ta problematika zahteva celovit pristop in angažiranje na vseh ravneh družbe.

roke, ki so posadile seme

Skupaj lahko dosežemo daljnosežne spremembe

Zavedanje o pomenu zmanjševanja izgub hrane je prvi korak k učinkovitejšemu in bolj trajnostnemu upravljanju z naravnimi viri. Vloga, ki jo ima vsak posameznik v tem procesu, ne sme biti prezrta. Majhna dejanja, kot so premišljeni nakupi, pravilno shranjevanje hrane in kreativna uporaba ostankov, lahko prinesejo velike spremembe.

Številne uporabne napotke za preudarno ravnanje s hrano smo zbrali tukaj:

Pridružite se nam na poti sprememb

S sloganom Spoštujmo hrano, spoštujmo planet in njegovim spremljajočim logotipom se odpira novo poglavje, saj močno sporočilo vabi k razmisleku in k dejanjem, ki prispevajo k trajnostnemu svetu.

Z majhnimi koraki v vsakdanjem življenju, od premišljenih nakupov do učinkovite uporabe hrane, ima vsak izmed nas moč soustvarjati boljšo prihodnost. Ta iniciativa ne poudarja le pomen odgovornega ravnanja z viri, temveč tudi krepi našo zavezo k ohranjanju našega planeta za prihodnje generacije.


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...

Hrana ni za v smeti!

Veste, kako pravilno načrtovati nakupe hrane in kako skrbeti, da zmanjšamo količino odpadne hrane? Pomembni so pozornost pri načrtovanju, zmernost in osveščenost. Kako postopati v trgovini, v restavraciji, na delovnem mestu in kako pravilno razumeti označen rok uporabe na živilih,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem