Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane | Odpadna hrana | Priporočila za uporabo v kuhinji
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane

Na dan 24. aprila obležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.

Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V okviru pobude potekajo številne aktivnosti, ki pomagajo izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Vsak od nas lahko pripomore k zmanjšanju količine zavržene hrane

Zavržena hrana je v sodobnem svetu eden večjih globalnih izzivov, ki ima pomemben vpliv tako z vidika okolja in financ kot z vidika etike. Z vsako zavrženo hrano namreč zavržemo tudi vse vire, trud in delo, potrebne za njeno proizvodnjo. Dejstvo je, da med odpadki še vedno konča velika količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Dan brez zavržene hrane
Dan brez zavržene hrane

Aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

V okviru letošnjega Slovenskega dneva brez zavržene hrane potekata dve osrednji aktivnosti.

  1. Prva je natečaj reciklirane kuharije za družine z naslovom »NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN!« V okviru natečaja se izbirajo novi, inovativni recepti, ki so nastali iz živil, ki v domačih gospodinjstvih najpogosteje ostanejo ali pa jih ne porabimo v celoti. V natečaju lahko sodelujejo prav vsi, več informacij pa je na voljo na spletni strani.
  1. Druga osrednja pobuda je Zaveza za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki si jo lahko prenesete iz prej omenjene spletne strani in jo podpišete ter ob tem razmislite, kako lahko s svojimi dejanji kar najbolj učinkovito pripomorete k zmanjšanju količin zavržene hrane.

Sorodni članki

Spletna anketa Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne priložnosti

V okviru projekta Hrana ni odpadek so pripravili spletno anketo, s katero želijo pridobiti osnovne informacije o vzrokih za nastajanje presežkov hrane. Vabljeni k izpolnitvi. Vabimo vas, da izpolnite spletno anketo Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin

Poceni kosilo je lahko hkrati izredno okusno in polno hranil. Pripravili smo uporabne napotke in recepte, s pomočjo katerih boste imeli vedno pri roki dobro idejo za pripravo vašega kosila. Poceni kosilo ne pomeni, da je manj kakovostno, temveč na…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem