Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane | Odpadna hrana | Priporočila za uporabo v kuhinji

Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane

Na dan 24. aprila obležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.

Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V okviru pobude potekajo številne aktivnosti, ki pomagajo izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Vsak od nas lahko pripomore k zmanjšanju količine zavržene hrane

Zavržena hrana je v sodobnem svetu eden večjih globalnih izzivov, ki ima pomemben vpliv tako z vidika okolja in financ kot z vidika etike. Z vsako zavrženo hrano namreč zavržemo tudi vse vire, trud in delo, potrebne za njeno proizvodnjo. Dejstvo je, da med odpadki še vedno konča velika količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Dan brez zavržene hrane
Dan brez zavržene hrane

Aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

V okviru letošnjega Slovenskega dneva brez zavržene hrane potekata dve osrednji aktivnosti.

  1. Prva je natečaj reciklirane kuharije za družine z naslovom »NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN!« V okviru natečaja se izbirajo novi, inovativni recepti, ki so nastali iz živil, ki v domačih gospodinjstvih najpogosteje ostanejo ali pa jih ne porabimo v celoti. V natečaju lahko sodelujejo prav vsi, več informacij pa je na voljo na spletni strani.
  1. Druga osrednja pobuda je Zaveza za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki si jo lahko prenesete iz prej omenjene spletne strani in jo podpišete ter ob tem razmislite, kako lahko s svojimi dejanji kar najbolj učinkovito pripomorete k zmanjšanju količin zavržene hrane.

Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem