Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov in hkrati tudi prihranimo.

Pripravili smo nekaj idej, kako porabiti živila, ki v kuhinji najpogosteje ostanejo.

Kako porabiti kuhan krompir?

Kuhan krompir je mogoče porabiti na mnogo načinov. Lahko ga uporabite v hladni krompirjevi solati ali pa ga pretlačite, mu dodate jušno osnovo in zelišča ter ustvarite okusno juho. Odlična ideja je tudi priprava krompirjevega narastka ali krompirjevih polpetov, ki jih naredite tako, da zmešate krompir z jajcem ter dodate sol, poper, česen, peteršilj in nasekljano čebulo. Nato samo še popečete in že lahko uživate v okusni jedi.

Eden izmed odličnih receptov je tudi dušeno kislo zelje s krompirjem, saj je potrebno kuhan krompir dodati posebej.

So vam ostale testenine?

Tudi hladne testenine so idealne za pripravo različnih vrst solat, ki jim dodate želeno zelenjavo, lahko pa tudi koščke mesa ali tuno. Začinite jo s kisom, olivnim oljem, soljo in poprom. Ena izmed prednosti je tudi ta, da so solate iz testenin okusne tudi, kadar jih pustite nekaj časa počivati, zato so lahko odlična malica za v službo ali na poti.

Testenine v solati s seskljano papriko in zelišči

Ponovno uporabite ostanke riža

Ostanke riža lahko pripravite kot raznovrstno prilogo, ki ji dodate popečeno zelenjavo. Ena od ustvarjalnih možnosti pa je tudi priprava riževih palačink, ki jih naredite tako, da ostanek riža zmešate z moko, mlekom in jajci ter maso spečete v okusne palačinke, ki jih pojeste z namazom po izbiri.

Tudi iz starejšega kruha lahko ustvarite marsikaj

V mnogih receptih je star kruh osnovna sestavina, zato lahko pobrskate v bogati knjižnici idej. Ena izmed možnosti je slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami, lahko pa pripravite tudi okusne ocvrte šnite, ki so hitra rešitev za malico.

Starejše žemlje lahko zmehčate v jušni osnovi ali mleku ter jih uporabite v mesnih cmokih ali polpetih iz mletega mesa, lahko pa tudi pripravite okusne kruhove cmoke. Ena izmed možnosti je tudi, da suh kruh s strgalom naribate ter tako pripravite domače v drobtine.

Tudi zelenjava naj nikar ne roma v koš

Različne vrste kuhane ali pečene zelenjave lahko prav tako uporabite na mnogo različnih načinov. Ena od možnosti porabe kuhane zelenjave je, da jo v plasteh naložite ter dodate tudi kuhan krompir, nato pa vse prelijete s smetano ali bešamelom, potresete s sirom in spečete. Prav tako je vedno dobra odločitev tudi priprava okusnega zelenjavnega pireja, ki mu lahko za dodatno aromo dodate malo jušne osnove ali smetane in ga ustrezno začinite.

Tri sklede pireja za otroke

Sorodni članki

Babice so vedele, da se hrane ne meče v smeti

Številke o količinah zavržene hrane tako s strani potrošnikov kot v celotni predelovalni verigi so skrb zbujajoče. Tematiko so letos nagovorili tudi v okviru projekta Kuhnapato ter z zbirko zdravih tradicionalnih receptov pokazali, kako lahko tudi vsak sam v gospodinjstvu…

Več...

Zaveza k zmanjševanju izgub in odpadne hrane

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani se je sedem pomembnih slovenskih deležnikov zavezalo, da bodo vsak na svojem področju izvajali aktivnosti za zmanjševanje količin odpadne hrane.V Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030 je kot eden…

Več...

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

29. september je bil s strani Generalne skupščine Združenih narodov in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglašen za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Letos ga bomo obeležili prvič. Namen obeležitve Mednarodnega…

Več...

»Stran pa ne bomo metal!«

Zmanjševanje količin odpadne hrane je ena od pomembnih prioritet Evropske unije in seveda tudi Slovenije. Tematika zmanjšanja količin odpadne hrane je izziv tako z etičnega in socialnega kot tudi gospodarskega vidika, zato je zelo pomembno, da se o njej govori…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem