Babice so vedele, da se hrane ne meče v smeti | Odpadna hrana | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Babice so vedele, da se hrane ne meče v smeti

Številke o količinah zavržene hrane tako s strani potrošnikov kot v celotni predelovalni verigi so skrb zbujajoče. Tematiko so letos nagovorili tudi v okviru projekta Kuhnapato ter z zbirko zdravih tradicionalnih receptov pokazali, kako lahko tudi vsak sam v gospodinjstvu pripomore k spremembi na bolje.

Ozaveščenost o izgubah hrane in odpadni hrani je izjemno pomembna, saj največji delež odpadne hrane nastaja ravno v naših gospodinjstvih.

Kar 13 kg užitne hrane na Slovenca letno roma v koš

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) smo leta 2018 zavrgli skoraj 139.900 ton hrane, od tega 38 odstotkov oziroma 53.200 ton užitne. Slovenec v povprečju samo doma zavrže približno 13 kilogramov užitne hrane na leto, skupaj s hrano, ki ostane v restavracijah, menzah, šolah, ipd. pa kar 21 kilogramov.

Številke so skrb vzbujajoče, saj zavržena hrana ustvarja velik pritisk na naravne vire in okolje, zato je zmanjšanje izgub in količin zavržkov hrane med drugim tudi pomemben del Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, katere cilj je na svetovni ravni prepoloviti količine odpadne hrane na prebivalca ter zmanjšanje izgube hrane vzdolž celotne dobavne verige.

Sprememba se začne od malih nog

Tematike zavržkov hrane se je letos na izjemno inovativen način lotil tudi projekt Kuhnapato, ki s slovenskimi osnovnošolci že deveto leto nagovarja tematike, ki sodijo med ključne tendence razvoja v Evropi in svetu. Projekt je leta 2018 prejel tudi mednarodno priznanje, saj je bil uvrščen med 10 najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja.

Letos so se slovenski osnovnošolci ukvarjali s tematiko zavržkov hrane ter pokazali in dokazali, kako si lahko z malimi napori in tudi malo sestavinami vsakodnevno pričaramo slastne obroke, ki bi nam jih zavidali tudi najboljši kuharski mojstri. Z združenimi močmi so prispevali recepte svojih babic in ideje, kako v kar največji možni meri uporabiti ostanke hrane.

9. zbirka zdravih tradicionalnih receptov dostopna na spletu

Tako kot pretekla leta so tudi letos izdelali kuharsko knjigo s tradicionalnimi in mnogimi že pozabljenimi recepti naših prednikov, tokrat z naslovom Babice so vedele …, da se hrane ne meče v smeti. Ogledate in prenesete si jo lahko TUKAJ.

Deloma povzeto po: https://www.zps.si/index.php/okolje/trajnostna-potronja/10557-zmanjsajmo-kolicine-zavrzkov-hrane-v-svojem-domu-mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-10-2020.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem