Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept | Cmoki, Sadje, Tradicionalna jed | Recepti

Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept

4/5 - (33 votes)
Slivovi cmoki na krožniku
  • Čas priprave:90 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

  • 500 gramov krompirja
  • 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 gramov masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv

Za posip:

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijte v cmok. Cmoke kuhajte pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte s prepraženimi drobtinami, ki ste jim, že ohlajenim, dodali sladkor. Po želji jih potresite z nekaj cimeta.

Nasveti in namigi:

Slivo lahko namesto s sladkorjem napolnite tudi z marmelado. Uporabljate lahko tudi kocke sladkorja – v vsako slivo daste po eno in jo potresete z malo cimeta.
Za pripravo krompirjevega testa uporabite krompir s hrapavo lupino. Testo pripravljajte z vročim krompirjem, saj sicer postane lepljivo.
Cmoke lahko namesto v vreli vodi kuhate tudi na pari.
Testu lahko dodate 1 do 2 žlici kisle smetane. Količino moke povečajte za enako število žlic.

Več preberite v članku Slive – kraljice poznopoletnega časa.

Preberite tudi

Komentarji na “Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept”:

  1. To je res enkratno dober recept. Cmoki so tak dobri kot se jas spominjam od nase babice.
    Vprasanje: Rada bi ga copirala od vase strani ampak ni nikjer na vasi strani znaka
    za copiranje, zakaj? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem