Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept

4/5 - (29 votes)
slivovi-cmoki-recept 30.8.2019
  • Čas priprave:90 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

  • 500 gramov krompirja
  • 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 gramov masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv

Za posip:

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijte v cmok. Cmoke kuhajte pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte s prepraženimi drobtinami, ki ste jim, že ohlajenim, dodali sladkor. Po želji jih potresite z nekaj cimeta.

Nasveti in namigi:

Slivo lahko namesto s sladkorjem napolnite tudi z marmelado. Uporabljate lahko tudi kocke sladkorja – v vsako slivo daste po eno in jo potresete z malo cimeta.
Za pripravo krompirjevega testa uporabite krompir s hrapavo lupino. Testo pripravljajte z vročim krompirjem, saj sicer postane lepljivo.
Cmoke lahko namesto v vreli vodi kuhate tudi na pari.
Testu lahko dodate 1 do 2 žlici kisle smetane. Količino moke povečajte za enako število žlic.

Več preberite v članku Slive – kraljice poznopoletnega časa.

Preberite tudi

Komentarji na “Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept”:

  1. To je res enkratno dober recept. Cmoki so tak dobri kot se jas spominjam od nase babice.
    Vprasanje: Rada bi ga copirala od vase strani ampak ni nikjer na vasi strani znaka
    za copiranje, zakaj? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Kostanjeva juha – recept

  • Sestavine:20 g kostanja4 rezine slanine1 čebula2 stroka česna6 pastinakov400 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«200 ml piščančje osnovePriprava:200 g kostanja kuhamo 40 minut. 4 rezine slanine narežemo na kocke, nasekljamo eno čebulo in dva stroka česna. Slanino popražimo.…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...

Malinin narastek – recept

  • Sestavine:150 g skute50 g sladkorja v prahu20 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«dva rumenjaka200 g prosene kaše500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«5 žlic medu2 beljaka10 g vanilijevega sladkorjasveže maline z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Veganski borovničevi muffini - recept

  • Sestavine:220 g moke100 g sladkorja1 žlička sode bikarbone1 žlička pecilnega praška30 g kakava3 žlice kokosove mokelimonina lupinica240 ml riževega napitka75 g kokosovega oljaskledica svežih borovnic z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:V posodo damo 220 g moke, 100 g sladkorja, eno…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem