Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept

Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept 30.8.2019
  • Čas priprave:90 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

  • 500 gramov krompirja
  • 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 gramov masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv

Za posip:

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijte v cmok. Cmoke kuhajte pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte s prepraženimi drobtinami, ki ste jim, že ohlajenim, dodali sladkor. Po želji jih potresite z nekaj cimeta.

Nasveti in namigi:

Slivo lahko namesto s sladkorjem napolnite tudi z marmelado. Uporabljate lahko tudi kocke sladkorja – v vsako slivo daste po eno in jo potresete z malo cimeta.
Za pripravo krompirjevega testa uporabite krompir s hrapavo lupino. Testo pripravljajte z vročim krompirjem, saj sicer postane lepljivo.
Cmoke lahko namesto v vreli vodi kuhate tudi na pari.
Testu lahko dodate 1 do 2 žlici kisle smetane. Količino moke povečajte za enako število žlic.

Več preberite v članku Slive – kraljice poznopoletnega časa.

Preberite tudi

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...

Idrijski žlikrofi – recept

  • Naša zajamčena tradicionalna posebnost, Idrijski žlikrofi, so narodna jed. Pripravljeni so iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom in imajo značilno obliko. Sodijo med polnjene testenine. Recept v nadaljevanju smo povzeli po specifikaciji o označbi tradicionalnega ugleda za Idrijske…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem