Repjača – recept

Repjača – recept
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo nadevali z bučami ali tikvami. Ta recept prihaja iz Slovenskih goric in Haloz.

Sestavine:

Testo:

  • 35 dag ajdove moke
  • 15 dag ostre pšenične moke
  • 2,5 dl vrele vode
  • sol
  • 0,5 dl olja
  • Nadev:
  • 45 dag sveže naribane repe
  • 1 l mleka za namakanje
  • 30 dag skute »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2,5 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec cimeta, klinčkov
  • Premaz:
  • 1 jajce
  • 1 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Priprava:

Ajdovo moko poparimo z vrelo slano vodo in pustimo stati pol ure. Primešamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvaljamo 3 milimetre debelo in prerežemo na dva dela. Že dan prej olupimo in naribamo repo ter jo približno pol ure kuhamo v slani vodi, ki ji dodamo cimet in klinčke. Odcedimo in hladno namočimo v mleko, kjer naj ostane čez noč.

Odcejeno repo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Namažemo preko polovice testa, ki smo ga položili v namaščen pekač. Z drugo polovico testa pokrijemo nadev in ga premažemo z malo kisle smetane, ki smo ji primešali jajce. Pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Repjača – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem