Repjača – recept

Repjača – recept 1.12.2017

Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo nadevali z bučami ali tikvami. Ta recept prihaja iz Slovenskih goric in Haloz.

Sestavine:

Testo:

  • 35 dag ajdove moke
  • 15 dag ostre pšenične moke
  • 2,5 dl vrele vode
  • sol
  • 0,5 dl olja
  • Nadev:
  • 45 dag sveže naribane repe
  • 1 l mleka za namakanje
  • 30 dag skute »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2,5 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec cimeta, klinčkov
  • Premaz:
  • 1 jajce
  • 1 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Priprava:

Ajdovo moko poparimo z vrelo slano vodo in pustimo stati pol ure. Primešamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvaljamo 3 milimetre debelo in prerežemo na dva dela. Že dan prej olupimo in naribamo repo ter jo približno pol ure kuhamo v slani vodi, ki ji dodamo cimet in klinčke. Odcedimo in hladno namočimo v mleko, kjer naj ostane čez noč.

Odcejeno repo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Namažemo preko polovice testa, ki smo ga položili v namaščen pekač. Z drugo polovico testa pokrijemo nadev in ga premažemo z malo kisle smetane, ki smo ji primešali jajce. Pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem