Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.

Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra. Te sorodnice marelic in nektarin so izjemno zdrave predvsem zaradi visoke vsebnosti fitohranil. Izberite lokalno pridelani slive, ki so obrane šele, ko dozorijo. Slive po obiranju namreč ne zorijo več. Tiste, ki so pripotovale z drugega konca sveta, niso bile obrane v polni zrelosti, zato so pogosto čvrstejše in brez značilnega mehkega mesa.

Slive so, odvisno od sorte, lahko zelo različnih barv. Njihova najznačilnejša barva je temno modra, lahko pa so tudi vijoličaste, rdečkaste, zelene in marelično oranžne. Včasih imajo sivkast podton, kar je nekaj naravnega in dokaz, da niso bile kemično obdelane. Nekatere po velikosti spominjajo na svoje sorodnice marelice, lahko pa so celo tako velike kot jabolka.

Slive so hrana za možgane

Slive vsebujejo ogromne količine fitohranil, snovi, ki jim dajejo značilen rdečkast ton. Fitohranila izboljšujejo delovanje obrambnih mehanizmov telesa in varujejo možgane. Slive so bogate tudi z vitaminoma A in C, kalijem ter vlakninami. Vitamin A ohranja zdravje oči, vitamin C pa je nujen za zdravje tkiv in močan imunski sistem.

Suhe slive za prebavo

Ne smemo pozabiti na suhe slive, v katerih so skoncentrirane hranilne snovi. V njih je v primerjavi s svežimi dvakrat več vitamina A in desetkrat več vitamina K, ki skrbi za strjevanje krvi in zdravje kosti. Suhe slive so naravna pomoč ob zaprtju, saj ugodno vplivajo na prebavo. Vendar z njimi ne pretiravajte, saj lahko povzročijo prebavne motnje. Sveže slive lahko v pečici ali na žgočem soncu posušite tudi sami.

Slivove marmelade, kompoti, sokovi …

Slive lahko predelamo v slastne slivove marmelade ali iz njih delamo kompote. Lahko jih tudi zamrznemo in jim s tem podaljšamo rok uporabe. Iz zamrznjenih sliv, ki smo jih razkoščičili, lahko pripravljamo sadne sokove.

Dobro se podajo različnim jedem

Narezane na majhne kocke se dobro podajo kosmičem, zeleni solati in rižu. Njihov okus se zelo dobro spoji z narezanimi orehi, pistacijami ali mandlji. Ne boste verjeli, odlično se poda tudi k svežemu ovčjemu ali kozjemu siru.

Iz njih lahko pripravite hitre in nadvse okusne sladice. V električnem mešalniku jih zmešajte z navadnim jogurtom in medom ali jih, prerezane na pol, posujte s cimetom in sladkorjem ter 20 minut pecite na temperaturi 200 °C.

Poglejte še naš tokratni recept za slivove cmoke.


Sorodni članki

Začenja se promocijska kampanja slovenskega sadja

V drugi polovici oktobra bo stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo…

Več...

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske sheme

Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske shemeTudi v letošnjem šolskem letu bo v šolah vzpostavljena Shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli več kot 500 ton sadja, 22…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem