Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.

Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra. Te sorodnice marelic in nektarin so izjemno zdrave predvsem zaradi visoke vsebnosti fitohranil. Izberite lokalno pridelane slive, ki so obrane šele, ko dozorijo. Slive po obiranju namreč ne zorijo več. Tiste, ki so pripotovale z drugega konca sveta, niso bile obrane v polni zrelosti, zato so pogosto čvrstejše in brez značilnega mehkega mesa.

Slive so, odvisno od sorte, lahko zelo različnih barv. Njihova najznačilnejša barva je temno modra, lahko pa so tudi vijoličaste, rdečkaste, zelene in marelično oranžne. Včasih imajo sivkast podton, kar je nekaj naravnega in dokaz, da niso bile kemično obdelane. Nekatere po velikosti spominjajo na svoje sorodnice marelice, lahko pa so celo tako velike kot jabolka.

Slive so hrana za možgane

Slive vsebujejo ogromne količine fitohranil, snovi, ki jim dajejo značilen rdečkast ton. Fitohranila izboljšujejo delovanje obrambnih mehanizmov telesa in varujejo možgane. Slive so bogate tudi z vitaminoma A in C, kalijem ter vlakninami. Vitamin A ohranja zdravje oči, vitamin C pa je nujen za zdravje tkiv in močan imunski sistem.

Suhe slive za prebavo

Ne smemo pozabiti na suhe slive, v katerih so skoncentrirane hranilne snovi. V njih je v primerjavi s svežimi dvakrat več vitamina A in desetkrat več vitamina K, ki skrbi za strjevanje krvi in zdravje kosti. Suhe slive so naravna pomoč ob zaprtju, saj ugodno vplivajo na prebavo. Vendar z njimi ne pretiravajte, saj lahko povzročijo prebavne motnje. Sveže slive lahko v pečici ali na žgočem soncu posušite tudi sami.

Slivove marmelade, kompoti, sokovi …

Slive lahko predelamo v slastne slivove marmelade ali iz njih delamo kompote. Lahko jih tudi zamrznemo in jim s tem podaljšamo rok uporabe. Iz zamrznjenih sliv, ki smo jih razkoščičili, lahko pripravljamo sadne sokove.

Dobro se podajo različnim jedem

Narezane na majhne kocke se dobro podajo kosmičem, zeleni solati in rižu. Njihov okus se zelo dobro spoji z narezanimi orehi, pistacijami ali mandlji. Ne boste verjeli, odlično se poda tudi k svežemu ovčjemu ali kozjemu siru.

Iz njih lahko pripravite hitre in nadvse okusne sladice. V električnem mešalniku jih zmešajte z navadnim jogurtom in medom ali jih, prerezane na pol, posujte s cimetom in sladkorjem ter 20 minut pecite na temperaturi 200 °C.

Poglejte še naš tokratni recept za slivove cmoke.


Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremoPokapljamo s sokom, ki so ga izpustila jabolka in pečemo še 15 minut, da se robovi zlato zapečejo. Ob začetku 2018…

Več...

Slovensko sadje tudi pri trgovcih

Po dveh zelo slabih sezonah letošnje poletje ponovno navdaja z optimizmom, ki ga prinaša naše pravo domače, lokalno, slovensko sadje. Medtem ko na označbe zelenjave še čakamo, pa v trgovinah prvič lahko izbiramo slovenska jabolka in slovensko sadje z znakom…

Več...

Slovenske češnje

Leto 2018 slovenskim potrošnikom prinaša prepoznavno označevanje lokalno pridelanega sadja in predelanih izdelkov iz lokalno pridelanega sadja. K shemi kakovosti izbrana kakovost je namreč pristopil tudi sektor sadja. V marcu je bila potrjena specifikacija, v maju pa so potrošnikom že…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem