Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.

Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra. Te sorodnice marelic in nektarin so izjemno zdrave predvsem zaradi visoke vsebnosti fitohranil. Izberite lokalno pridelani slive, ki so obrane šele, ko dozorijo. Slive po obiranju namreč ne zorijo več. Tiste, ki so pripotovale z drugega konca sveta, niso bile obrane v polni zrelosti, zato so pogosto čvrstejše in brez značilnega mehkega mesa.

Slive so, odvisno od sorte, lahko zelo različnih barv. Njihova najznačilnejša barva je temno modra, lahko pa so tudi vijoličaste, rdečkaste, zelene in marelično oranžne. Včasih imajo sivkast podton, kar je nekaj naravnega in dokaz, da niso bile kemično obdelane. Nekatere po velikosti spominjajo na svoje sorodnice marelice, lahko pa so celo tako velike kot jabolka.

Slive so hrana za možgane

Slive vsebujejo ogromne količine fitohranil, snovi, ki jim dajejo značilen rdečkast ton. Fitohranila izboljšujejo delovanje obrambnih mehanizmov telesa in varujejo možgane. Slive so bogate tudi z vitaminoma A in C, kalijem ter vlakninami. Vitamin A ohranja zdravje oči, vitamin C pa je nujen za zdravje tkiv in močan imunski sistem.

Suhe slive za prebavo

Ne smemo pozabiti na suhe slive, v katerih so skoncentrirane hranilne snovi. V njih je v primerjavi s svežimi dvakrat več vitamina A in desetkrat več vitamina K, ki skrbi za strjevanje krvi in zdravje kosti. Suhe slive so naravna pomoč ob zaprtju, saj ugodno vplivajo na prebavo. Vendar z njimi ne pretiravajte, saj lahko povzročijo prebavne motnje. Sveže slive lahko v pečici ali na žgočem soncu posušite tudi sami.

Kam po lokalno pridelane slive?

Pomagajte si z našim Zemljevidom ponudnikov lokalne hrane.

Slivove marmelade, kompoti, sokovi …

Slive lahko predelamo v slastne slivove marmelade ali iz njih delamo kompote. Lahko jih tudi zamrznemo in jim s tem podaljšamo rok uporabe. Iz zamrznjenih sliv, ki smo jih razkoščičili, lahko pripravljamo sadne sokove.

Dobro se podajo različnim jedem

Narezane na majhne kocke se dobro podajo kosmičem, zeleni solati in rižu. Njihov okus se zelo dobro spoji z narezanimi orehi, pistacijami ali mandlji. Ne boste verjeli, odlično se poda tudi k svežemu ovčjemu ali kozjemu siru.

Iz njih lahko pripravite hitre in nadvse okusne sladice. V električnem mešalniku jih zmešajte z navadnim jogurtom in medom ali jih, prerezane na pol, posujte s cimetom in sladkorjem ter 20 minut pecite na temperaturi 200 °C.

Preizkusite ta recept

Slivovi cmoki po babičinem receptu – recept


Sorodni članki

Šolsko mleko kot del šolske sheme EU se učencem v šolah razdeljuje že osmo leto

V letošnjem šolskem 2024/2025 se v osnovnih šolah in zavodih že osmo leto izvaja šolska shema sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli približno 460 ton sadja, 33 ton zelenjave ter 200.000 litrov mleka in…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem