Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.

Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra. Te sorodnice marelic in nektarin so izjemno zdrave predvsem zaradi visoke vsebnosti fitohranil. Izberite lokalno pridelane slive, ki so obrane šele, ko dozorijo. Slive po obiranju namreč ne zorijo več. Tiste, ki so pripotovale z drugega konca sveta, niso bile obrane v polni zrelosti, zato so pogosto čvrstejše in brez značilnega mehkega mesa.

Slive so, odvisno od sorte, lahko zelo različnih barv. Njihova najznačilnejša barva je temno modra, lahko pa so tudi vijoličaste, rdečkaste, zelene in marelično oranžne. Včasih imajo sivkast podton, kar je nekaj naravnega in dokaz, da niso bile kemično obdelane. Nekatere po velikosti spominjajo na svoje sorodnice marelice, lahko pa so celo tako velike kot jabolka.

Slive so hrana za možgane

Slive vsebujejo ogromne količine fitohranil, snovi, ki jim dajejo značilen rdečkast ton. Fitohranila izboljšujejo delovanje obrambnih mehanizmov telesa in varujejo možgane. Slive so bogate tudi z vitaminoma A in C, kalijem ter vlakninami. Vitamin A ohranja zdravje oči, vitamin C pa je nujen za zdravje tkiv in močan imunski sistem.

Suhe slive za prebavo

Ne smemo pozabiti na suhe slive, v katerih so skoncentrirane hranilne snovi. V njih je v primerjavi s svežimi dvakrat več vitamina A in desetkrat več vitamina K, ki skrbi za strjevanje krvi in zdravje kosti. Suhe slive so naravna pomoč ob zaprtju, saj ugodno vplivajo na prebavo. Vendar z njimi ne pretiravajte, saj lahko povzročijo prebavne motnje. Sveže slive lahko v pečici ali na žgočem soncu posušite tudi sami.

Slivove marmelade, kompoti, sokovi …

Slive lahko predelamo v slastne slivove marmelade ali iz njih delamo kompote. Lahko jih tudi zamrznemo in jim s tem podaljšamo rok uporabe. Iz zamrznjenih sliv, ki smo jih razkoščičili, lahko pripravljamo sadne sokove.

Dobro se podajo različnim jedem

Narezane na majhne kocke se dobro podajo kosmičem, zeleni solati in rižu. Njihov okus se zelo dobro spoji z narezanimi orehi, pistacijami ali mandlji. Ne boste verjeli, odlično se poda tudi k svežemu ovčjemu ali kozjemu siru.

Iz njih lahko pripravite hitre in nadvse okusne sladice. V električnem mešalniku jih zmešajte z navadnim jogurtom in medom ali jih, prerezane na pol, posujte s cimetom in sladkorjem ter 20 minut pecite na temperaturi 200 °C.

Poglejte še naš tokratni recept za slivove cmoke.

Slive – kraljice poznopoletnega časa
4.8 (96%) št. ocen: 5


Sorodni članki

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Ob začetku 2018 je v shemo izbrana kakovost Slovenija vstopil tudi sektor sadja. Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja, iz katerega bi se morali napajati prav vsi. In…

Več...

Slovensko sadje tudi pri trgovcih

Po dveh zelo slabih sezonah letošnje poletje ponovno navdaja z optimizmom, ki ga prinaša naše pravo domače, lokalno, slovensko sadje. Medtem ko na označbe zelenjave še čakamo, pa v trgovinah prvič lahko izbiramo slovenska jabolka in slovensko sadje z znakom…

Več...

Naše super sadje – sadje iz bližine

K shemi »Izbrana kakovost – Slovenija« so ta mesec pristopili tudi slovenski sadjarji. S to potezo izkazujejo svojo skrb za slovenskega potrošnika, saj bodo v interesu boljše prepoznavnosti ter zagotavljanja izvora in kakovosti svojih pridelkov deležni še večjega nadzora. Vendar…

Več...

Potrjena specifikacija »Izbrana kakovost« za vse vrste sadja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo »Izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. Specifikacija se nanaša na vse vrste sadja, sektor sadja pa je tako že tretji sektor,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem