Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zaščitni znak “izbrana kakovost – Slovenija” je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo?

Kupci se mnogokrat v poplavi vseh informacij izgubimo, brez pomisleka primemo za najlepšo embalažo in dilema je rešena. Vendar pa je priporočljivo, da pri nakupovanju mleka in mlečnih izdelkov upoštevamo določene smernice, ki nam bodo pomagale razumeti, kakšne produkte kupujemo. Ko se znajdemo pred celo paleto mleka in mlečnih izdelkov na trgovskih policah se lahko v prvi vrsti vprašamo, kateri od ponujenih izdelkov so pridelani in predelani v Sloveniji, in na ta način podpremo lokalne kmete in slovensko gospodarstvo.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo

Slovensko mleko in mlečni izdelki so plod dela in znanja naših kmetov in mlekarn. V trgovinah boste mleko in mlečne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji, prepoznali po znaku »Izbrana kakovost – Slovenija«. Vendar pa ta znak potrošniku zagotavlja mnogo več kot le stoodstotno slovensko poreklo.

Slovensko mleko in mlečni izdelki z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« so tudi bolj kakovostni in sveži

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih nam zagotavlja posebno mikrobiološko kakovost osnovne surovine teh izdelkov. Surovo mleko namreč vsebuje manjše število mikroorganizmov, kot je dovoljeno po evropski zakonodaji. To je odraz posebno skrbne pridelave mleka vključno s strogo higieno pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitim hlajenjem mleka. Doseganje nižjega števila mikroorganizmov je eden od faktorjev, ki vpliva na tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno za njegovo predelavo v kakovostne mlečne izdelke.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi večjo svežost, saj predpisuje, da lahko od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v mlekarni preteče največ 15 ur. K njegovi svežosti pa nedvomno pripomorejo tudi kratke transportne poti.

Mleko in mlečni izdelki, proizvedeni na kmetiji, so dodatno označeni z navedbo »kmečki«

Izdelki, ki poleg znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« nosijo navedbo »kmečki«, so pridelani na kmetiji iz lastnega mleka oz. je mleko odkupljeno od največ 15 kmetij, ki se nahajajo v radiju 25 km. Dodatna zahteva za navedbo »kmečki« je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani mlečni izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka, zato so ti izdelki proizvedeni na bolj tradicionalen način.

Dodatne redne kontrole potrjujejo kakovost mleka »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mleko in mlečni izdelki lahko pridobijo znak »Izbrana kakovost – Slovenija« šele takrat, ko jim kontrolni organi dodelijo certifikat, ki dokazuje, da ti izdelki izpolnjujejo prav vse pogoje sheme »izbrana kakovost«. Zunanje kontrole se izvajajo vsaj enkrat letno, hkrati pa potekajo tudi redne notranje kontrole pri pridelovalcih ali predelovalcih, ki zagotavljajo redno izpolnjevanje vseh zahtevanih pogojev.

Zaupajte znaku in izberite mleko in mlečne proizvode, ki so označeni z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«.


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovensko mleko – zanimivosti in statistika

Slovensko mleko v več kot 70 % odkupijo slovenske mlekarne. Vzpodbuden je podatek, da mleka izvozimo več, kot ga uvozimo, vse večji pa je tudi porast pridelave in predelave ekološkega mleka. Preberite tudi, kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem