Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki« | Lokalno, Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto in široko paleto sirov. Vsi siri iz domačega kozjega mleka so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«. Ta oznaka potrošnikom sporoča, da gre za preverjeno in kakovostno živilo, ki je pridelano in predelano na slovenski kmetiji.

Na kmetiji družine Orešnik so prve sire pridelali leta 1995 in tri leta pozneje registrirali sirarno. V posel je danes vključena vsa družina. Mož in najmlajši sin Lovrenc skrbita za delo na kmetiji. Najstarejša hči Sara vodi sirarno, mlajša Patricija pa vodi računovodstvo in pomaga pri prodaji. Sin Krištof je kuhar in sodeluje pri promociji izdelkov. Irena skrbi, da delo teče usklajeno in doda roko povsod, kjer je to potrebno.

Družina obdeluje 12 ha travnikov, približno na polovici površin se pasejo živali. Na kmetiji imajo okoli 100 koz, od katerih jih 80 molzejo. Ob tem redijo še race in gosi, nekaj kokoši in občasno še kakega prašiča. Večino hrane za družino pridelajo sami.

Irena Orešnik - Sirarstvo Orešnik
Irena Orešnik pojasnjuje, da so se v Sirarstvu Orešnik v shemo »izbrana kakovost« vključili z namenom krepitve prepoznavnosti svoje dejavnosti.

Oznaka »kmečki« pomeni domačnost

Kaj shema »izbrana kakovost« pomeni za potrošnike? Ta shema je namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Izdelki, ki izpolnjujejo standarde kakovosti te sheme, so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Potrošniki smo zato lahko popolnoma prepričani, da smo z nakupom tako označenih izdelkov kupili preverjeno, kakovostno ter lokalno pridelano in predelano živilo, kot so mleko in mlečni izdelki.

Dodatna navedba »kmečki« v shemi »izbrana kakovost« pomeni domačnost. V tem primeru namreč kmet ne le pridela osnovno surovino, denimo mleko, temveč jo tudi predela v izdelek, denimo sir, kot to počnejo v Sirarstvu Orešnik. Za uporabo navedbe »kmečki«, mora biti mleko za predelavo v mlečne izdelke bodisi iz mleka, ki ga pridelajo na kmetiji, lahko pa je dokupljeno od kmetij iz ožjega lokalnega okolja. Siri morajo biti proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki« sporoča, da gre za preverjeno in kakovostno živilo, ki je pridelano in predelano na slovenski kmetiji.

Zavezani tradicionalni predelavi mleka

V Sirarstvu Orešnik so se v shemo »izbrana kakovost« vključili z namenom krepitve prepoznavnosti svoje dejavnosti. Hkrati so želeli dokazati visoko kakovost svojih izdelkov, saj dosegajo vse kriterije, ki jih določa shema. Izstopajo predvsem po domačnosti in tradicionalni pridelavi in predelavi mleka, pojasnjuje Irena Orešnik: »Osnovne prednosti izdelkov »izbrane kakovosti« so slovensko poreklo in svežina. Pripis »kmečki« našo kmetijo loči od izdelkov mlekarn in tudi kmetij, ki ne predelujejo mleka na tradicionalen način. Verjamemo, da je to naša dodana vrednost, ki jo ponujamo potrošniku.«

Sogovornica opaža, da sta poreklo in preverjena kakovost potrošnikom čedalje bolj pomembna. Potrošniki se na nek način vračajo h koreninam: »Moderna so postala živila, ki so manj predelana. Del potrošnikov posega po izdelkih s pristnejšim okusom in tistih, ki veljajo za bolj zdrave. Za te je potrošnik pripravljen plačati več. V tem segmentu se vidimo tudi kmečki sirarji s tradicionalnimi pristopi predelave mleka. Naši siri z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in pripisom »kmečki« so odgovor na ta potrošniški trend.«

Mlečni izdelki na mizi
Poseganje po mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji.

Ujeti čim več dobrega, kar narava ponuja

S tradicionalnim načinom predelave surovega mleka na kmetiji Orešnik skrbijo, da v svoje izdelke ujamejo čim več dobrega, kar ponuja narava in so koze zaužile ter predelale v mleko. Pri termični obdelavi mleka se del koristnih snovi v mleku uniči ali spremeni. »Zavedamo se pomena načina pridelave in predelave mleka. Zato pazimo, da mleko čim manj »mučimo«. Predelamo ga večinoma takoj po molži, brez prečrpavanja. Naši siri so izdelani iz surovega mleka, jogurti pa brez homogenizacije. Držimo se pravila: manj je več,« slikovito pojasnjuje sogovornica.

Iz mleka, pridelanega na kmetiji, proizvajajo jogurte, skuto iz mleka in sirotke. Specialisti so v proizvodnji sirov, ki so ekološki in proizvedeni iz surovega mleka. V njihovi ponudbi najdemo vse od poltrdih do mehkih z rdečo mažo ter mehkih iz kislega mleka. Med drugim izdelujejo celo sire s plesnijo v testu.

Vsi siri iz domačega kozjega mleka so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in pripisom »kmečki«. Nadzor nad izpolnjevanjem kriterijev sheme »izbrana kakovost« vrši Združenje kmečkih sirarjev Slovenije. Delovanje združenja pa preverja Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Kon-Cert), ki je neodvisen certifikacijski organ za preverjanje skladnosti s kriteriji sheme »izbrana kakovost«.

Kaj najdemo izdelke Sirarstva Orešnik? Na lokalni tržnici, dostavljajo pa jih tudi v trgovine in gostilne. Njihove izdelke trenutno uporabljajo tudi v treh restavracijah, ki so pridobile Michelinove zvezdice. Tako certifikat »izbrane kakovosti« kot zaupanje kuharskih mojstrov dokazujeta dobro prakso tradicionalne pridelave in predelave mleka Sirarstva Orešnik.

Ste tudi vi ljubitelj domačnosti? Poiščite izdelke s pripisom »izbrana kakovost – Slovenije« s pripisom »kmečki«.

Pasica naše super mleko

Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem