Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki« | Lokalno, Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto in široko paleto sirov. Vsi siri iz domačega kozjega mleka so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«. Ta oznaka potrošnikom sporoča, da gre za preverjeno in kakovostno živilo, ki je pridelano in predelano na slovenski kmetiji.

Na kmetiji družine Orešnik so prve sire pridelali leta 1995 in tri leta pozneje registrirali sirarno. V posel je danes vključena vsa družina. Mož in najmlajši sin Lovrenc skrbita za delo na kmetiji. Najstarejša hči Sara vodi sirarno, mlajša Patricija pa vodi računovodstvo in pomaga pri prodaji. Sin Krištof je kuhar in sodeluje pri promociji izdelkov. Irena skrbi, da delo teče usklajeno in doda roko povsod, kjer je to potrebno.

Družina obdeluje 12 ha travnikov, približno na polovici površin se pasejo živali. Na kmetiji imajo okoli 100 koz, od katerih jih 80 molzejo. Ob tem redijo še race in gosi, nekaj kokoši in občasno še kakega prašiča. Večino hrane za družino pridelajo sami.

Irena Orešnik - Sirarstvo Orešnik
Irena Orešnik pojasnjuje, da so se v Sirarstvu Orešnik v shemo »izbrana kakovost« vključili z namenom krepitve prepoznavnosti svoje dejavnosti.

Oznaka »kmečki« pomeni domačnost

V Sirarstvu Orešnik »živijo« slogan kampanje Najboljše imamo doma. Ta se trenutno izvaja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka. Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«.

Kaj shema »izbrana kakovost« pomeni za potrošnike? Ta shema je namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Izdelki, ki izpolnjujejo standarde kakovosti te sheme, so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Potrošniki smo zato lahko popolnoma prepričani, da smo z nakupom tako označenih izdelkov kupili preverjeno, kakovostno ter lokalno pridelano in predelano živilo, kot so mleko in mlečni izdelki.

Dodatna navedba »kmečki« v shemi »izbrana kakovost« pomeni domačnost. V tem primeru namreč kmet ne le pridela osnovno surovino, denimo mleko, temveč jo tudi predela v izdelek, denimo sir, kot to počnejo v Sirarstvu Orešnik. Za uporabo navedbe »kmečki«, mora biti mleko za predelavo v mlečne izdelke bodisi iz mleka, ki ga pridelajo na kmetiji, lahko pa je dokupljeno od kmetij iz ožjega lokalnega okolja. Siri morajo biti proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki« sporoča, da gre za preverjeno in kakovostno živilo, ki je pridelano in predelano na slovenski kmetiji.

Zavezani tradicionalni predelavi mleka

V Sirarstvu Orešnik so se v shemo »izbrana kakovost« vključili z namenom krepitve prepoznavnosti svoje dejavnosti. Hkrati so želeli dokazati visoko kakovost svojih izdelkov, saj dosegajo vse kriterije, ki jih določa shema. Izstopajo predvsem po domačnosti in tradicionalni pridelavi in predelavi mleka, pojasnjuje Irena Orešnik: »Osnovne prednosti izdelkov »izbrane kakovosti« so slovensko poreklo in svežina. Pripis »kmečki« našo kmetijo loči od izdelkov mlekarn in tudi kmetij, ki ne predelujejo mleka na tradicionalen način. Verjamemo, da je to naša dodana vrednost, ki jo ponujamo potrošniku.«

Sogovornica opaža, da sta poreklo in preverjena kakovost potrošnikom čedalje bolj pomembna. Potrošniki se na nek način vračajo h koreninam: »Moderna so postala živila, ki so manj predelana. Del potrošnikov posega po izdelkih s pristnejšim okusom in tistih, ki veljajo za bolj zdrave. Za te je potrošnik pripravljen plačati več. V tem segmentu se vidimo tudi kmečki sirarji s tradicionalnimi pristopi predelave mleka. Naši siri z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in pripisom »kmečki« so odgovor na ta potrošniški trend.«

Mlečni izdelki na mizi
Poseganje po mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji.

Ujeti čim več dobrega, kar narava ponuja

S tradicionalnim načinom predelave surovega mleka na kmetiji Orešnik skrbijo, da v svoje izdelke ujamejo čim več dobrega, kar ponuja narava in so koze zaužile ter predelale v mleko. Pri termični obdelavi mleka se del koristnih snovi v mleku uniči ali spremeni. »Zavedamo se pomena načina pridelave in predelave mleka. Zato pazimo, da mleko čim manj »mučimo«. Predelamo ga večinoma takoj po molži, brez prečrpavanja. Naši siri so izdelani iz surovega mleka, jogurti pa brez homogenizacije. Držimo se pravila: manj je več,« slikovito pojasnjuje sogovornica.

Iz mleka, pridelanega na kmetiji, proizvajajo jogurte, skuto iz mleka in sirotke. Specialisti so v proizvodnji sirov, ki so ekološki in proizvedeni iz surovega mleka. V njihovi ponudbi najdemo vse od poltrdih do mehkih z rdečo mažo ter mehkih iz kislega mleka. Med drugim izdelujejo celo sire s plesnijo v testu.

Vsi siri iz domačega kozjega mleka so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in pripisom »kmečki«. Nadzor nad izpolnjevanjem kriterijev sheme »izbrana kakovost« vrši Združenje kmečkih sirarjev Slovenije. Delovanje združenja pa preverja Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Kon-Cert), ki je neodvisen certifikacijski organ za preverjanje skladnosti s kriteriji sheme »izbrana kakovost«.

Kaj najdemo izdelke Sirarstva Orešnik? Na lokalni tržnici, dostavljajo pa jih tudi v trgovine in gostilne. Njihove izdelke trenutno uporabljajo tudi v treh restavracijah, ki so pridobile Michelinove zvezdice. Tako certifikat »izbrane kakovosti« kot zaupanje kuharskih mojstrov dokazujeta dobro prakso tradicionalne pridelave in predelave mleka Sirarstva Orešnik.

Ste tudi vi ljubitelj domačnosti? Poiščite izdelke s pripisom »izbrana kakovost – Slovenije« s pripisom »kmečki«.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Pasica naše super mleko

Sorodni članki

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...

Lokalna hrana je lahko darilo

Okusna lokalna hrana je lahko odlično darilo. Izberite izdelke, ki nosijo označbe Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba ali Zajamčena tradicionalna posebnost. Za vas smo pripravili nekaj predlogov.Slovenija se ponaša z izjemno raznolikostjo pokrajine, iz katere izvirajo tudi raznovrstni izdelki,…

Več...

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer…

Več...

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem