Sladice brez pečice

Tudi poleti se priležejo sladice. Nekateri prisegajo na sladoled, drugi na čokoladno sladkanje, nekateri imajo raje male grižljajčke, drugi pa tiste, pripravljene v kozarcu.
Kadar si stanovanja ne želimo ogrevati s pečico, pripravimo sladico, ki ne zahteva njene uporabe. Hrustljavo osnovo biskvita ali torte lahko vedno pripravimo z zmletimi navadnimi piškoti, ki smo jim dodali stopljeno maslo in ga temeljito vgnetli. Sestavini navadno uporabljamo v razmerju 2 : 1 v korist piškotov. Podajamo nekaj predlogov za sladice brez peke, ki pa jih lahko vedno spreminjate po svojem okusu in glede na sestavine, ki so na voljo.
Izkoristimo poletje s svežimi darovi, ki jih ponuja narava, še najbolje tistimi iz lokalnega okolja. Zaradi primerne dozorelosti ima hrana lokalnega izvora višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa imajo taka živila tudi višjo hranilno vrednost. Preverjeno lokalne izdelke lahko najdete tudi v svoji trgovini; poiščite tiste z znakom izbrana kakovost Slovenije.
Izbrana kakovost

Čokoladna torta brez pečenja

Čokoladna torta brez pečenja

Sestavine:

  • 600 ml sladke smetane Izbrana kakovost Slovenije
  • 150 g temne čokolade
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g mlečne čokolade
  • 1 skodelica zdrobljenih piškotov
  • 3 žlice masla Izbrana kakovost Slovenije

Priprava:

V posodi nad paro stopimo temno čokolado, ji primešamo 1/3 sladke smetane in ohladimo v hladilniku. V drugi posodi stopimo belo čokolado, ki ji prav tako dodamo 1/3 sladke smetane in ohladimo v hladilniku. Enako postopamo tudi z mlečno čokolado, ki ji dodamo še zadnjo tretjino sladke smetane in ohladimo v hladilniku. Osnovo torte pripravimo z zdrobljenimi piškoti in stopljenim maslom. Dobro pregnetemo, nato pa mešanico razporedimo na dno obroča za torte in jo dobro potlačimo. Ohladimo, da se zmes strdi.
Ohlajene kreme posamično stepamo na enak način, kot bi stepali sladko smetano, in jih eno za drugo nanašamo na piškotno osnovo. Dekoriramo s kakavom in pustimo v hladilniku nekaj ur, preden postrežemo.

Dodatne možnosti:

V posamično kremo pred nanašanjem na osnovo nežno vmešamo kremni jogurt. V piškotno osnovo zamešamo kakav.

Malinova torta brez peke

Malinova torta brez peke

Sestavine:

  • 300 g malin
  • 150 g grškega jogurta Izbrana kakovost Slovenije
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 250 ml sladke smetane Izbrana kakovost Slovenije
  • 5 lističev želatine
  • 200 g piškotov
  • 100 g masla Izbrana kakovost Slovenije

Priprava:

Piškote zmeljemo na drobno in vmešamo stopljeno maslo. Zmes dobro pregnetemo in jo kot osnovo torte pritisnemo ob dno obroča za torto ali pekača (pod prvo plast položimo peki papir, da torto lažje dobimo iz posode). Osnovo ohladimo v hladilniku. Sladko smetano stepemo ter nežno vmešamo grški jogurt, sladkor in po navodilih pripravljeno želatino. Po želji lahko vmešamo tudi polovico malin, ki smo jih predhodno razrezali. Na pripravljeno piškotno osnovo nadevamo kremo in okrasimo s preostankom malin. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik in pred postrežbo previdno odstranimo tortni obroč.

Dodatne možnosti:

Polovico malin zmečkamo z vilicami. Na piškotno osnovo nanesemo polovico kreme, nato pretlačene maline, ki jih prekrijemo s preostankom kreme. Nanjo nanesemo še drugo polovico celih malin.
Pripravimo manjše prigrizke – po enakem postopku sestavine namesto v tortni obroč zlagamo v pekač za kolačke, ki smo ga, kot pri kolačkih, podložili z ustreznimi papirčki.

Jogurtova torta z gozdnimi sadeži brez peke

Jogurtova torta z gozdnimi sadeži brez peke

Sestavine:

  • 250 g navadnih piškotov
  • 125 g masla Izbrana kakovost Slovenije
  • 4 jogurti Izbrana kakovost Slovenije v lončku
  • 350 ml sladke smetane Izbrana kakovost Slovenije
  • 6 velikih žlic sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 velika žlica limoninega soka
  • 1,5 dl sadnega soka
  • 3 pakete želatine v prahu (en paket zadostuje za 6 listov želatine)
  • 250 g gozdnih sadežev (borovnice, jagode, maline)

Priprava:

Piškote zmeljemo in dodamo raztopljeno maslo. Dobro pregnetemo, razporedimo po dnu obroča za torte in ohladimo, da se zmes strdi.
Jogurt, sladkor, vanilijev sladkor ter limonin sok zmešamo z električnim mešalnikom in dodamo dve želatini v skladu z navodili na vrečki. Na koncu vmešamo še stepeno sladko smetano. Kremo vlijemo na piškotno osnovo in ohladimo. Ko je ohlajena in strjena, po vrhu posujemo gozdne sadeže in pripravimo preliv. Po navodilih v sok vmešamo drugo želatino in prelijemo po sadju. Torto ponovno vrnemo v hladilnik, da se želatina strdi.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem