Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode? | Jagode | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko njihova sezona doseže vrhunec na Gorenjskem.

Mnogi ljubitelji svežega sadja jagode sadimo kar doma – v vrtove, dvignjene grede ali celo v okrasne lončke, kjer nadomestijo tradicionalno balkonsko cvetje. Posebej priljubljene so sorte, ki rodijo večkrat na sezono, saj te zagotavljajo stalen dotok slastnih plodov vse do začetka hladnejših dni.

Pomembna je kratka pot do krožnika

Jagode po obiranju ne dozorijo več, temveč začnejo hitro propadati, še posebej če so izpostavljene visokim temperaturam. Zelo pomembno je, da imajo čim krajšo transportno pot, zaradi česar slovenske jagode še posebej izstopajo tako po svežini kot po okusu.

Kadar jih obiramo sami, jih je najbolje takoj pojesti, da izkoristimo njihovo svežino in bogastvo vitaminov. Če to ni možno, jih shranimo v hladilnik, saj tako ohranijo več hranil in so uporabne dlje časa. Pomembno je, da jagod pred uživanjem ne peremo, saj lahko s tem odplaknemo sladkorje in pospešimo njihovo propadanje. Jagode, ki jih kupimo neposredno pri slovenskem kmetu ali jih nabiramo doma, tako ohranijo največ svojih dobrot.

Jagodna aroma je iz kar 400 sestavin

Ste vedeli, da jagodna aroma izhaja iz več kot 400 znanih sestavin? Prava čarovnija pa se zgodi, ko te sestavine združijo v popolno simfonijo okusa, ki preprosto navduši. Vsaka posamezna aroma sama po sebi ni nujno prijetna in lahko hitro postane preveč sladka, grenka ali trpka.

Okus jagod zato močno zaznamuje način pridelave, pri čemer lahko prevelika uporaba mineralnega dušika pokvari harmonijo arom. Jagode za razliko od ostalega sadja svojo skladnost okusov razvijejo že na polju

Ali ste vedeli?

  • Jagode so edino sadje, ki semen ne ščiti v notranjosti, ampak jih ima posejana po vrhu ploda.
  • Na eni jagodi je okoli 200 semen.
  • S samo petimi jagodami pokrijemo dnevno potrebo po vitaminu C.
  • Rimljani naj bi z uživanjem jagod zdravili otožnost in depresijo.

Ste že slišali za bele jagode?

V Sloveniji je na voljo velika pestrost sort jagod. Poznamo različne odtenke rdeče jagode, prav tako pa pridelujemo tudi sorte belih jagod. Okus imajo po ananasu in imajo rdeča semena. Ločimo sorte, ki obrodijo samo enkrat letno, običajno v mesecu maju, ali sorte, ki rodijo od maja vse do prve pozebe (večkrat rodne jagode).

Ena rastlina jagod nam podari približno 0,5 kg pridelka. To pomeni, da lahko na približno 2000 rastlinah pridelamo kar 1 tono jagod.

Kako porabiti jagode?

Ob bogati letini lahko jagode tudi konzerviramo in jih uporabljamo vse leto. Zamrzovanje je odlična možnost, saj jagode ohrani sveže in polne okusa, iz njih pa lahko pozimi skuhamo tudi božansko marmelado. Alternativno lahko jagode predelamo v gosti sok, vendar pri tem postopku izgubimo nekaj vitaminov. Za najboljše ohranjanje hranil je idealna metoda liofilizacija, ki plodove ohrani hrustljave in polne hranil tudi do četrt stoletja, če so pravilno shranjeni. Številni pridelovalci že uporabljajo to metodo, zato je na voljo vse več slovenskih liofiliziranih jagod.


Sorodni članki

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

Več...

Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual

Slovenske jagode so okusne in pridelane v bližini. V mesecu maju 2023 na Radiu Aktual poteka radijska promocija na tematiko jagod, katere cilj je kupce spodbuditi, da so pozorni na poreklo jagod.Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski pridelovalci…

Več...

Sladice brez pečice

Tudi poleti se priležejo sladice. Nekateri prisegajo na sladoled, drugi na čokoladno sladkanje, nekateri imajo raje male grižljajčke, drugi pa tiste, pripravljene v kozarcu. Kadar si stanovanja ne želimo ogrevati s pečico, pripravimo sladico, ki ne zahteva njene uporabe. Hrustljavo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem