Čas je za slovenske jagode | Jagode | Spoznaj našo super hrano

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.

V času sezone jagod jih lahko najdemo tako rekoč povsod. Vendar niso vse jagode enako kakovostne, niti pridelane v bližini. Pomembno je, da ob nakupu na zabojčku preverite ime pridelovalca. Če na njej najdete tudi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, je to dodatno jamstvo, da so jagode pridelane v Sloveniji, da je pridelovalec certificiran ter da lastnosti jagod presegajo predpisane osnovne standarde, pridelava pa je dodatno kontrolirana.

Ponudniki slovenskih jagod na našem zemljevidu

Veliko kupcev ima najraje, da jagode kupijo neposredno pri pridelovalcu. Pomagate si lahko tudi z našim zemljevidom in poiščete vam najbližjega ponudnika slovenskih jagod.

Kdaj so jagode najboljše?

Najboljše so tiste jagode, ki so obrane ob zmernih temperaturah. Na njihovo kakovost negativno vplivajo dolga deževna obdobja, toplotni šoki, pretirano namakanje ali gnojenje, prezgodnje obiranje še nedozorelih plodov, pa tudi obiranje v vročini in seveda predolgo obdobje od obiranja do ustreznega skladiščenja v ohlajenih prostorih.

Kako prepoznamo sveže in zdrave domače jagode?

Najbolj verodostojni znaki svežosti jagode so popolna zrelost plodov (nič belih ali celo zelenih delov ploda), lesk plodov, neovenela čaša in aroma. Za tiste, ki pa želijo ekološko pridelane jagode, najpogosteje poskrbijo pridelovalci sami, preko spletnih strani.

Slika zrelih jagod, ki rastejo na zemlji

Kdaj so na voljo slovenske jagode?

Slovenske jagode so običajno na voljo od konca aprila naprej, seveda pa je to odvisno tudi od vremenskih razmer. Največ pridelovalcev je v Posavju, kjer imajo jagode en teden do deset dni pred osrednjo Slovenijo. Predčasno so jagode na voljo tudi na Primorskem. Sezona se nadaljuje na Štajerskem in v Prekmurju, za tem v osrednji Sloveniji, nato pa še v višinskih nasadih. Pridelek najprej obiramo v pokritih nasadih in kasneje v nasadih na prostem, a teh je zelo malo.

Zjutraj obrane slovenske jagode so zvečer že lahko na krožniku

Ker je Slovenija dežela kratkih razdalj, imajo naše jagode veliko prednost, saj se tiste zjutraj obrane zvečer že lahko znajdejo na kupčevem krožniku. Za slovenske jagode je blagodejno tudi naše podnebje, ki ji s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi omogoča vrhunsko kakovost. Za povrh pa je pri nas dovoljeno uporabljati občutno manj fitofarmacevtskih sredstev kot v tujini.

Jagode imajo nizko energijsko vrednost

Jagode vsebujejo vitamine A, B1, B2 in C, železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline. Poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti.

Potrebujete ideje, kaj pripraviti iz jagod?

Preizkusite katerega od naših okusnih receptov.

Slasten jagodni kolač – recept

Panacota z jagodnim pirejem – recept

Solata s steakom in jagodami – recept


Sorodni članki

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

Več...

Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual

Slovenske jagode so okusne in pridelane v bližini. V mesecu maju 2023 na Radiu Aktual poteka radijska promocija na tematiko jagod, katere cilj je kupce spodbuditi, da so pozorni na poreklo jagod.Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski pridelovalci…

Več...

Sladice brez pečice

Tudi poleti se priležejo sladice. Nekateri prisegajo na sladoled, drugi na čokoladno sladkanje, nekateri imajo raje male grižljajčke, drugi pa tiste, pripravljene v kozarcu. Kadar si stanovanja ne želimo ogrevati s pečico, pripravimo sladico, ki ne zahteva njene uporabe. Hrustljavo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem