Naše super borovnice | Borovnice | Prednosti lokalnega okolja

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim pecljem. Sadež pa je temno modre barve in okrogle oblike v velikosti graha.

Borovnice so tiste vrste sadežev, po katerih ob obisku gozda z veseljem posegamo. Poleg dobrega okusa, pa jih uživamo tudi zaradi njihovih učinkovin. Njihove pozitivne učinke so poznale tudi že naše babice, saj se zagotovo vsi spomnimo, da smo ob prebavnih težavah uživali prav čaj iz suhih borovnic. Izvlečke borovnic pa danes lahko zaznamo v marsikaterem pripravku za lajšanje in zdravljenje različnih težav.

Slovenske ameriške borovnice

Na tržnici ali celo v nekaterih trgovskih centrih danes lahko najdemo tudi gojene borovnice. Za pridelavo so ameriške borovnice zelo primerne, svoje ime pa so dobile zaradi svojega daljnega porekla. O pridelavi smo govorili z Janjo Varšek s kmetije Varšek, kjer borovnice na slabih dveh hektarih gojijo že dvajset let. »Sadike imajo izvor v Ameriki. Gre za večje, žlahtnene grmičke«. Njihovi plodovi so večji in v notranjosti beli ali zeleni. »Pri nas gojimo 20 sort ameriških borovnic. Sezona obiranja se je letos začela proti koncu junija, zaključili pa bomo verjetno ob koncu avgusta«.

V letu 2018 so se priključili shemi Izbrana kakovost – Slovenija. Znak zagotavlja, da so sadeži pridelani v Sloveniji. »Njihova prednost je kratka pot z njive do potrošnika. Včeraj obrane so danes na vaši mizi. Dozorele so na grmičku in ne med vožnjo do trgovine. Zato so polnega okusa«. Oznako Izbrana kakovost boste našli tudi v njihovih košaricah na tržnici ali v trgovinah. »Opažamo, da je poreklo pri kupcih vse bolj pomembno. Mnogi na tržnici povprašujejo od kod prihajajo naše borovnice in tako je prav. Domači sadeži so zagotovo boljši, saj so res sveži«, dodaja Varškova. V letošnjem letu pa so uspeli celo s svojim pridelkom doseči tudi nekatere ljubljanske vrtce. »Občina je pripravila spoznavna srečanja med pridelovalci in javnimi institucijami in dobili smo nekaj naročil«. Pomembno je, da so oskrbne verige s hrano čim krajše.

Posušeni plodovi borovnice so izjemno učinkovito sredstvo proti kašlju in driski, ki so jih s pridom uporabljale že naše babice. Sveže borovnice imajo obraten učinek, saj učinkujejo odvajalno in so jih zato dostikrat uporabljali za odpravljanje črevesnih zajedalcev.

Za borovnice je značilna vsebnost polifenolov. To so snovi, ki imajo lahko ugodne učinke na naše zdravje, saj delujejo kot antioksidanti. Gozdne borovnice sodijo med živila z najvišjim deležem antioksidantov.  Več o izvedenih raziskavah lahko preberete na strani prehrana.si.

Kako bo letos?

Napovedovanje letine je zelo nehvaležno, letos jo je z vremenom zagodel maj. »Borovnice so letos namreč cvetele tri tedne prej, obirali pa smo jih 14 dni kasneje kot ponavadi. Poleg tega pa so tu še škorci. Naši nasadi so pokriti in zaščiteni, pa smo v zadnjih dneh vseeno bili deležni njihovega številnega obiska, s čimer seveda povzročajo škodo.«

Borovničeva torta

Borovnice so najboljše sveže. Gospodinje pa jih uporabljajo na številne načine. Poznamo borovničev liker, marmelado, palačinke z borovnicami, borovničeve zavitke ali cmoke ter številne koktajle in druge napitke.

Preberite tudi:

  • Jogurtova torta z gozdnimi sadeži brez peke
  • Najslajša je jagoda, ki je dozorela na rastlini
  • Osvežujoči napitki

Sorodni članki

Sladice brez pečice

Tudi poleti se priležejo sladice. Nekateri prisegajo na sladoled, drugi na čokoladno sladkanje, nekateri imajo raje male grižljajčke, drugi pa tiste, pripravljene v kozarcu. Kadar si stanovanja ne želimo ogrevati s pečico, pripravimo sladico, ki ne zahteva njene uporabe. Hrustljavo…

Več...

Afriške kumare in sibirske borovnice v Ajdovščini

V nedavnem pogovoru s strokovnjakinjo za podnebne spremembe Lučko Kajfež Bogataj smo lahko še enkrat dobili potrditev srhljive napovedi, da se moramo na poletja, kakršno je bilo letošnje, kar nekako privaditi. In da bodo podnebne spremembe v resnici samo še…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem