Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual | Jagode, Sadje | Zgodbe o naši super hrani

Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual

Slovenske jagode so okusne in pridelane v bližini. V mesecu maju 2023 na Radiu Aktual poteka radijska promocija na tematiko jagod, katere cilj je kupce spodbuditi, da so pozorni na poreklo jagod.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski pridelovalci in predelovalci sadja v sodelovanju z radijsko postajo Radio Aktual izvaja celovito promocijo slovenskih jagod. Aktivnosti potekajo na dveh kanalih, in sicer na radijski postaji Aktual v obliki kviza, ki se deloma izvaja v živo, deloma pa v obliki napovednikov in pozivov k sodelovanju.

Na Facebook in Instagram strani Radia Aktual pa poteka »kulinarični natečaj«, ki spodbuja interakcijo in sodelovanje ter vam omogoča, da izveste veliko zanimivosti o slovenskih jagodah.

Slovenske jagode v lesenih gajbicah

Jagodni kviz za širjenje sporočila o slovenskih jagodah

Na Radiu Aktual poslušalce ozaveščajo o tem, kako pomembno je izbrati slovenske jagode, pridelane v bližini. Te namreč ne prepotujejo dolgih razdalj in so obrane v optimalnem času. 

Vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., bodo na Radiu Aktual nekoga od vas izžrebali, ga poklicali v eter ter mu zastavili jagodno vprašanje!

Za sodelovanje v nagradni igri od sobote, 13. 4., do petka 26. 5., pošljite SMS z vsebino »Aktual Jagode« na telefonsko številko 041 309 300.

Vzporedno bo nagradna igra potekala tudi na Aktualovem Facebook in Instagram profilu, kjer bodo vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., objavili zabavne in poučne videoposnetke, v katerih bo Klemen Bunderla v vlogi Majsteršefa pripravljal slastne jagodne sladice, katerim bo manjkala le ena stvar – ime! Vaša naloga bo, da v komentarju zapišete, kako bi poimenovali nastalo sladico!

Izmed vseh udeležencev, ki bodo sodelovali v Jagodnem kvizu ali poimenovanju sladic v Jagodnem Majsteršefu bodo na Aktualu vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., izžrebali dva sodelujoča poslušalca, ki bosta prejela slastni, 3-kilogramski zabojček slovenskih jagod!

Najslajše jagode so prav slovenske

Jagode so med Slovenci pravi spomladanski in poletni hit, saj jih je v sezoni mogoče najti prav na vsakem koraku. Sadne kupe, sladoled, marmelade in sokovi so le peščica od številnih načinov uporabe teh slastnih sadežev. Kljub temu, se ob široki ponudbi uvoženih jagod marsikdo ne zaveda, da je gojenje jagod v Sloveniji zelo razvita panoga, ki letno pridela precej tega okusnega sadeža.

Naše podnebje je zaradi hladnih noči namreč popolno za pridelavo visokokakovostnih jagod, sezona pridelave pa zaradi razgibanosti pokrajine traja skoraj celo leto. Poleg tega, je uporaba fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji občutno bolj omejena kot v tujini, zato je mišljenje, da so uvožene jagode na istem kakovostnem nivoju kot tiste, ki so bile pridelane v Sloveniji, zmotno. Dovršene tehnologije omogočajo, da so slovenske jagode pridelane na naravi in človeškemu zdravju prijazen način.

Zrele jagode v posodi

Veste, kje kupiti slovenske jagode?

Priporočamo, da pobrskate med vam najbližjimi ponudniki na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Ob nakupu bodite še posebej pozorni na jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«,ki zagotavlja, da so jagode pridelane in predelane v Sloveniji, postopki pridelave in predelave dodatno kontrolirani in je pridelovalec certificiran ter da lastnosti jagod presegajo predpisane osnovne kakovostne standarde ter morajo slediti strogim smernicam sheme »Izbrana kakovost«.

Pri nakupu jagod je najboljši indikator svežine popolna zrelost plodov, ki se odraža v izraziti rdeči barvi, brez belih ali zelenih delov. Sveže jagode imajo tudi prijetno aromo, brez močnih ali neprijetnih vonjav, ki nakazujejo na začetno fazo gnitja oziroma plesni.

Zemljevid ponudnikov slovenskih jagod

Slovenski pridelovalci jagod – zemljevid

Bi pripravili kaj slastnega iz jagod?

Jagode so med Slovenci pravi spomladanski in poletni hit, saj jih je v sezoni mogoče najti prav na vsakem koraku. Sadne kupe, sladoled, marmelade in sokovi so le peščica od številnih načinov uporabe teh slastnih sadežev. Preizkusite katerega od naših slastnih receptov iz svežih slovenskih jagod.

Recepte najdete tukaj.


Sorodni članki

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija. V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem