Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual | Jagode, Sadje | Zgodbe o naši super hrani

Promocija slovenskih jagod na Radiu Aktual

Slovenske jagode so okusne in pridelane v bližini. V mesecu maju 2023 na Radiu Aktual poteka radijska promocija na tematiko jagod, katere cilj je kupce spodbuditi, da so pozorni na poreklo jagod.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski pridelovalci in predelovalci sadja v sodelovanju z radijsko postajo Radio Aktual izvaja celovito promocijo slovenskih jagod. Aktivnosti potekajo na dveh kanalih, in sicer na radijski postaji Aktual v obliki kviza, ki se deloma izvaja v živo, deloma pa v obliki napovednikov in pozivov k sodelovanju.

Na Facebook in Instagram strani Radia Aktual pa poteka »kulinarični natečaj«, ki spodbuja interakcijo in sodelovanje ter vam omogoča, da izveste veliko zanimivosti o slovenskih jagodah.

Slovenske jagode v lesenih gajbicah

Jagodni kviz za širjenje sporočila o slovenskih jagodah

Na Radiu Aktual poslušalce ozaveščajo o tem, kako pomembno je izbrati slovenske jagode, pridelane v bližini. Te namreč ne prepotujejo dolgih razdalj in so obrane v optimalnem času. 

Vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., bodo na Radiu Aktual nekoga od vas izžrebali, ga poklicali v eter ter mu zastavili jagodno vprašanje!

Za sodelovanje v nagradni igri od sobote, 13. 4., do petka 26. 5., pošljite SMS z vsebino »Aktual Jagode« na telefonsko številko 041 309 300.

Vzporedno bo nagradna igra potekala tudi na Aktualovem Facebook in Instagram profilu, kjer bodo vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., objavili zabavne in poučne videoposnetke, v katerih bo Klemen Bunderla v vlogi Majsteršefa pripravljal slastne jagodne sladice, katerim bo manjkala le ena stvar – ime! Vaša naloga bo, da v komentarju zapišete, kako bi poimenovali nastalo sladico!

Izmed vseh udeležencev, ki bodo sodelovali v Jagodnem kvizu ali poimenovanju sladic v Jagodnem Majsteršefu bodo na Aktualu vsak delovnik, od ponedeljka, 15. 5., do petka, 26. 5., izžrebali dva sodelujoča poslušalca, ki bosta prejela slastni, 3-kilogramski zabojček slovenskih jagod!

Najslajše jagode so prav slovenske

Jagode so med Slovenci pravi spomladanski in poletni hit, saj jih je v sezoni mogoče najti prav na vsakem koraku. Sadne kupe, sladoled, marmelade in sokovi so le peščica od številnih načinov uporabe teh slastnih sadežev. Kljub temu, se ob široki ponudbi uvoženih jagod marsikdo ne zaveda, da je gojenje jagod v Sloveniji zelo razvita panoga, ki letno pridela precej tega okusnega sadeža.

Naše podnebje je zaradi hladnih noči namreč popolno za pridelavo visokokakovostnih jagod, sezona pridelave pa zaradi razgibanosti pokrajine traja skoraj celo leto. Poleg tega, je uporaba fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji občutno bolj omejena kot v tujini, zato je mišljenje, da so uvožene jagode na istem kakovostnem nivoju kot tiste, ki so bile pridelane v Sloveniji, zmotno. Dovršene tehnologije omogočajo, da so slovenske jagode pridelane na naravi in človeškemu zdravju prijazen način.

Zrele jagode v posodi

Veste, kje kupiti slovenske jagode?

Priporočamo, da pobrskate med vam najbližjimi ponudniki na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Ob nakupu bodite še posebej pozorni na jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«,ki zagotavlja, da so jagode pridelane in predelane v Sloveniji, postopki pridelave in predelave dodatno kontrolirani in je pridelovalec certificiran ter da lastnosti jagod presegajo predpisane osnovne kakovostne standarde ter morajo slediti strogim smernicam sheme »Izbrana kakovost«.

Pri nakupu jagod je najboljši indikator svežine popolna zrelost plodov, ki se odraža v izraziti rdeči barvi, brez belih ali zelenih delov. Sveže jagode imajo tudi prijetno aromo, brez močnih ali neprijetnih vonjav, ki nakazujejo na začetno fazo gnitja oziroma plesni.

Zemljevid ponudnikov slovenskih jagod

Slovenski pridelovalci jagod – zemljevid

Bi pripravili kaj slastnega iz jagod?

Jagode so med Slovenci pravi spomladanski in poletni hit, saj jih je v sezoni mogoče najti prav na vsakem koraku. Sadne kupe, sladoled, marmelade in sokovi so le peščica od številnih načinov uporabe teh slastnih sadežev. Preizkusite katerega od naših slastnih receptov iz svežih slovenskih jagod.

Recepte najdete tukaj.


Sorodni članki

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem