"Mleko nas spremlja od rojstva do zrelih let" | Mleko | Zdrava in uravnotežena prehrana
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

“Mleko nas spremlja od rojstva do zrelih let”

Ena skodelica kravjega mleka je dovolj, da v telo vnesemo celo paleto vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin, nujno potrebnih za življenje. Kljub temu pa se mleko v zadnjih letih velikokrat znajde na zatožni klopi: nam škodi ali koristi? Pogovarjali smo se z Urško Pevec, novopečeno mlečno kraljico Zelene doline Slovenije 2016, ki pravi, da nam mlečnih izdelkov ni treba umakniti z jedilnika.

Urška Pevec se pri rosnih dvajsetih letih ponaša z zavidljivim mlekarskim znanjem. Od malih nog ga je pridobivala na domači kmetiji v Zibiki, na kateri je najpomembnejša panoga pridelava mleka. Prav poznavanje proizvodnje in predelave mleka ter mlečnih izdelkov je, poleg osebne predstavitve in splošne razgledanosti, Urški omogočilo, da si je prislužila laskavi naziv mlečne kraljice. Mlekarna Celeia je krono letos podelila že deveto leto. “Že kot otrok sem staršem pomagala v hlevu, spoznavala skrb za živali in kako pomembni sta njihova ustrezna prehrana ter urejenost hleva. Svoje praktično znanje o mleku, ki sta mi ga predala starša, sem nadgradila v šoli. Verjamem, da ga bom v tem letu nadgradila tudi z znanji, ki jih bom pridobila v Mlekarni Celeia,” nam je zaupala Urška, sicer študentka ljubljanske kemijske fakultete.

Za vsakogar se najde mleko

Poslanstvo mlečne kraljice je ozaveščanje, spodbujanje in aktivno promoviranje uživanja mleka in mlečnih izdelkov – še posebej domačih, slovenskih, brez gensko spremenjenih organizmov. “Nobeno drugo živilo nam ne zagotavlja toliko življenjsko pomembnih snovi hkrati kot ravno mleko. S svojo bogato vsebino nas spremlja od rojstva, prek otroštva in odraščanja do zrelih let,” pravi Urška, ki se obenem zaveda, da uživanje mleka pri marsikom povzroči prebavne težave, kot je simptom laktozne intolerance. Se mu je zato treba izogibati? “Nikakor, saj je danes na trgu vedno bolj pestra ponudba mlečnih izdelkov brez laktoze, hkrati pa se najde veliko različnih vrst mleka, tako da vsak potrošnik lahko izbere, kar mu je ljubše. Otroci naj bi po mnenju strokovnjakov dnevno zaužili 4 dcl mleka, mladostniki in odrasli pa 6 dcl,” še pravi sogovornica.

Navadni jogurt po receptu mlečne kraljice

Urško smo prosili, da nam predstavi kakšen domač recept za pripravo mlečne jedi. Zaupala nam je, kako pripravlja navaden jogurt: “Najprej mleko skuhamo, nato ga ohladimo na 37 °C. V ohlajeno mleko dodamo 2 žlici kupljenega navadnega jogurta ter premešamo. Pripravljeno zmes vlijemo v steklene lončke ali v drugo posodo in to postavimo v pečico, ogreto na 40 °C oziroma na najmanjšo možno temperaturo. Tako pustimo kvasovkam delovati tri ure, da nastane navaden, čvrst jogurt.”

Urška bo v bližnji prihodnosti širila poslanstvo mlečne kraljice v vrtcih in šolah, udeležila se bo tudi pohoda stotih žensk na Triglav. Z njo boste lahko poklepetali na različnih priložnostnih dogodkih po Sloveniji, kjer bo promovirala mlečne izdelke slovenskega porekla.


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem