“Mleko nas spremlja od rojstva do zrelih let”

Ena skodelica kravjega mleka je dovolj, da v telo vnesemo celo paleto vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin, nujno potrebnih za življenje. Kljub temu pa se mleko v zadnjih letih velikokrat znajde na zatožni klopi: nam škodi ali koristi? Pogovarjali smo se z Urško Pevec, novopečeno mlečno kraljico Zelene doline Slovenije 2016, ki pravi, da nam mlečnih izdelkov ni treba umakniti z jedilnika.

Urška Pevec se pri rosnih dvajsetih letih ponaša z zavidljivim mlekarskim znanjem. Od malih nog ga je pridobivala na domači kmetiji v Zibiki, na kateri je najpomembnejša panoga pridelava mleka. Prav poznavanje proizvodnje in predelave mleka ter mlečnih izdelkov je, poleg osebne predstavitve in splošne razgledanosti, Urški omogočilo, da si je prislužila laskavi naziv mlečne kraljice. Mlekarna Celeia je krono letos podelila že deveto leto. “Že kot otrok sem staršem pomagala v hlevu, spoznavala skrb za živali in kako pomembni sta njihova ustrezna prehrana ter urejenost hleva. Svoje praktično znanje o mleku, ki sta mi ga predala starša, sem nadgradila v šoli. Verjamem, da ga bom v tem letu nadgradila tudi z znanji, ki jih bom pridobila v Mlekarni Celeia,” nam je zaupala Urška, sicer študentka ljubljanske kemijske fakultete.

Za vsakogar se najde mleko

Poslanstvo mlečne kraljice je ozaveščanje, spodbujanje in aktivno promoviranje uživanja mleka in mlečnih izdelkov – še posebej domačih, slovenskih, brez gensko spremenjenih organizmov. “Nobeno drugo živilo nam ne zagotavlja toliko življenjsko pomembnih snovi hkrati kot ravno mleko. S svojo bogato vsebino nas spremlja od rojstva, prek otroštva in odraščanja do zrelih let,” pravi Urška, ki se obenem zaveda, da uživanje mleka pri marsikom povzroči prebavne težave, kot je simptom laktozne intolerance. Se mu je zato treba izogibati? “Nikakor, saj je danes na trgu vedno bolj pestra ponudba mlečnih izdelkov brez laktoze, hkrati pa se najde veliko različnih vrst mleka, tako da vsak potrošnik lahko izbere, kar mu je ljubše. Otroci naj bi po mnenju strokovnjakov dnevno zaužili 4 dcl mleka, mladostniki in odrasli pa 6 dcl,” še pravi sogovornica.

Navadni jogurt po receptu mlečne kraljice

Urško smo prosili, da nam predstavi kakšen domač recept za pripravo mlečne jedi. Zaupala nam je, kako pripravlja navaden jogurt: “Najprej mleko skuhamo, nato ga ohladimo na 37 °C. V ohlajeno mleko dodamo 2 žlici kupljenega navadnega jogurta ter premešamo. Pripravljeno zmes vlijemo v steklene lončke ali v drugo posodo in to postavimo v pečico, ogreto na 40 °C oziroma na najmanjšo možno temperaturo. Tako pustimo kvasovkam delovati tri ure, da nastane navaden, čvrst jogurt.”

Urška bo v bližnji prihodnosti širila poslanstvo mlečne kraljice v vrtcih in šolah, udeležila se bo tudi pohoda stotih žensk na Triglav. Z njo boste lahko poklepetali na različnih priložnostnih dogodkih po Sloveniji, kjer bo promovirala mlečne izdelke slovenskega porekla.


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem