Količina zavržene hrane v Sloveniji se je v petih letih zmanjšala za 63 odstotkov!

Udeleženci nedavnega Posveta za Slovenijo brez zavržene hrane v prostorih vlade Republike Slovenije so lahko slišali tudi kakšno zelo spodbudno novico. Na področju zavržene hrane, na katerega smo tudi na teh straneh že večkrat opozorili, je namreč v relativno kratkem obdobju prišlo do izjemnega napredka. Na Statističnem uradu Republike Slovenije so zabeležili, da se je v petletnem obdobju med 2008 in 2013 količina zavržene hrane v Sloveniji zmanjšala za kar 63 odstotkov! Leta 2008 je tako v povprečju vsak prebivalec naše domovine pridelal nezaslišanih 197 kilogramov zavržene hrane, leta 2014 pa “samo” 60 kilogramov. Naj ob tem navedemo, da je povprečje na ravni Evropske unije 123 kilogramov na prebivalca, ob čemer se vsekakor potrdi teza, da je slovenski narodni značaj še vedno močno zaznamovan s pozitivnima lastnostma: varčnostjo in spoštljivim odnosom do hrane.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na omenjenem posvetu izrazila odobravanje nad tem statističnim trendom, slovensko družbo pa je obenem tudi pozvala, da je treba napore k zmanjševanju odpadne hrane še stopnjevati. Ker analiza podatkov kaže, da med vsemi deležniki v prehranski verigi največ hrane dejansko zavržejo gospodinjstva, je poseben poziv namenila njim. Kot eno od rešitev je navedla možnost, da si gospodinjstva več hrane pridelajo sama, saj izkušnje kažejo, da znamo tisto, kar pridelamo sami, tudi bolj ceniti. Vsekakor velja biti na tem področju še posebej ambiciozen. Albin Keuc, predstavnik platforme razvojnih in humanitarnih organizacij SLOGA, je poudaril, da se je Slovenija zavezala globalnemu cilju prepoloviti količino živilskih odpadkov do leta 2030. Pri tem je pomembno, je poudaril, da mislimo na prehransko pravičnost v svetu, kjer je še zmeraj 850 milijonov ljudi lačnih!

Količina zavržene hrane v Sloveniji se je v petih letih zmanjšala za 63 odstotkov!
Ocenite stran


Sorodni članki

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.Sledljivost vseh živil…

Več...

Pečen piščanec z zelišči in zelenjavo - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Piščanec z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ga z domačo zeliščno »marinado« in se prepričajte, da je zares najboljši. Poglejte tudi poučno infografiko o različnih kosih perutnine…

Več...

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako pripraviti piščančje ražnjiče, da ne bodo vsakič enaki? Poskusite recept z meto in limono, ki bosta tej priljubljeni jedi dali novo svežino. Izberite piščančje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je preverjeno…

Več...

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem