Količina zavržene hrane v Sloveniji se je v petih letih zmanjšala za 63 odstotkov!

Udeleženci nedavnega Posveta za Slovenijo brez zavržene hrane v prostorih vlade Republike Slovenije so lahko slišali tudi kakšno zelo spodbudno novico. Na področju zavržene hrane, na katerega smo tudi na teh straneh že večkrat opozorili, je namreč v relativno kratkem obdobju prišlo do izjemnega napredka. Na Statističnem uradu Republike Slovenije so zabeležili, da se je v petletnem obdobju med 2008 in 2013 količina zavržene hrane v Sloveniji zmanjšala za kar 63 odstotkov! Leta 2008 je tako v povprečju vsak prebivalec naše domovine pridelal nezaslišanih 197 kilogramov zavržene hrane, leta 2014 pa “samo” 60 kilogramov. Naj ob tem navedemo, da je povprečje na ravni Evropske unije 123 kilogramov na prebivalca, ob čemer se vsekakor potrdi teza, da je slovenski narodni značaj še vedno močno zaznamovan s pozitivnima lastnostma: varčnostjo in spoštljivim odnosom do hrane.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na omenjenem posvetu izrazila odobravanje nad tem statističnim trendom, slovensko družbo pa je obenem tudi pozvala, da je treba napore k zmanjševanju odpadne hrane še stopnjevati. Ker analiza podatkov kaže, da med vsemi deležniki v prehranski verigi največ hrane dejansko zavržejo gospodinjstva, je poseben poziv namenila njim. Kot eno od rešitev je navedla možnost, da si gospodinjstva več hrane pridelajo sama, saj izkušnje kažejo, da znamo tisto, kar pridelamo sami, tudi bolj ceniti. Vsekakor velja biti na tem področju še posebej ambiciozen. Albin Keuc, predstavnik platforme razvojnih in humanitarnih organizacij SLOGA, je poudaril, da se je Slovenija zavezala globalnemu cilju prepoloviti količino živilskih odpadkov do leta 2030. Pri tem je pomembno, je poudaril, da mislimo na prehransko pravičnost v svetu, kjer je še zmeraj 850 milijonov ljudi lačnih!


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem