Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Količina zavržene hrane v Sloveniji se je v petih letih zmanjšala za 63 odstotkov!

Udeleženci nedavnega Posveta za Slovenijo brez zavržene hrane v prostorih vlade Republike Slovenije so lahko slišali tudi kakšno zelo spodbudno novico. Na področju zavržene hrane, na katerega smo tudi na teh straneh že večkrat opozorili, je namreč v relativno kratkem obdobju prišlo do izjemnega napredka. Na Statističnem uradu Republike Slovenije so zabeležili, da se je v petletnem obdobju med 2008 in 2013 količina zavržene hrane v Sloveniji zmanjšala za kar 63 odstotkov! Leta 2008 je tako v povprečju vsak prebivalec naše domovine pridelal nezaslišanih 197 kilogramov zavržene hrane, leta 2014 pa “samo” 60 kilogramov. Naj ob tem navedemo, da je povprečje na ravni Evropske unije 123 kilogramov na prebivalca, ob čemer se vsekakor potrdi teza, da je slovenski narodni značaj še vedno močno zaznamovan s pozitivnima lastnostma: varčnostjo in spoštljivim odnosom do hrane.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na omenjenem posvetu izrazila odobravanje nad tem statističnim trendom, slovensko družbo pa je obenem tudi pozvala, da je treba napore k zmanjševanju odpadne hrane še stopnjevati. Ker analiza podatkov kaže, da med vsemi deležniki v prehranski verigi največ hrane dejansko zavržejo gospodinjstva, je poseben poziv namenila njim. Kot eno od rešitev je navedla možnost, da si gospodinjstva več hrane pridelajo sama, saj izkušnje kažejo, da znamo tisto, kar pridelamo sami, tudi bolj ceniti. Vsekakor velja biti na tem področju še posebej ambiciozen. Albin Keuc, predstavnik platforme razvojnih in humanitarnih organizacij SLOGA, je poudaril, da se je Slovenija zavezala globalnemu cilju prepoloviti količino živilskih odpadkov do leta 2030. Pri tem je pomembno, je poudaril, da mislimo na prehransko pravičnost v svetu, kjer je še zmeraj 850 milijonov ljudi lačnih!


Sorodni članki

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

2. Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

29. september je bil s strani Generalne skupščine Združenih narodov in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglašen za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani.Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani…

Več...

Zmanjšanje količine odpadne hrane je eden ključnih ciljev do leta 2030

Do leta 2030 smo se na globalni ravni zavezali prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca. To lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji, ki se začnejo pri vsakem posamezniku.V okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 so Združeni narodi kot…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem