Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi

Prav v zadnjem času smo lahko večkrat prebrali srhljivo statistiko, da povprečen Slovenec na leto v smeti zaluča kar 82 kilogramov hrane. Da se zavest o tej pereči problematiki vseeno dviga, pričajo projekti, kot sta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih in Volk sit, koza cela, o katerih smo že poročali.

Novembra pa se je zaključil tudi program Hrana ni za tjavendan. Za izpeljavo projekta so združili moči Lidl Slovenija in več kot trideset vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Med številnimi dejavnostmi, ki Slovence dramijo v odgovornejši in spoštljivejši odnos do naših dnevnih kalorij, je tudi spodbujanje praktične porabe neuporabljenih jedi. Ob zaključku celoletnega programa je tako luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri najdemo petnajst preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola, ter nekateri posamezniki. “Knjižica je zbirka raznolikih, neverjetno domiselnih in ravno prav enostavnih receptov za ponovno uporabo ostankov hrane, ki ste jih doslej zavrgli,” so zapisali avtorji. “Ideje za pripravo grenadirmarša, perkmaševe župe, makoš gube, zapečenke pa tudi torte iz palačink, burgerja, riževega narastka in mafinov vam bodo prav gotovo prišle prav, ko se boste spraševali, kako porabiti viške hrane, ki vam je ostala od obroka prejšnjega dne.”

Vseh petnajst receptov si lahko bralci prenesejo v obliki resnično uporabne in ljubko urejene knjižice.

Za pokušino pa tu navajamo enega najhitrejših in najpreprostejših receptov.

Gratinirani špageti

Avtorji: otroci OŠ in vrtca Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Sestavine:

• 300 g dan starih skuhanih špagetov

• mešana zelenjava (korenček, grah, koruza, paprika – v poljubnih količinah)

• lonček kisle smetane

• 250 g poljubnega sira ali parmezana

• ščep soli

Postopek priprave: špagete operemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Izbrano zelenjavo narežemo na drobne kocke ali kolobarčke in jo primešamo špagetom. Dodamo lonček kisle smetane in vse skupaj malo začinimo. Špagete prestavimo v ognjevzdržno posodo in po vrhu naribamo sir. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Jed postrežemo še toplo.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem