Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi

Prav v zadnjem času smo lahko večkrat prebrali srhljivo statistiko, da povprečen Slovenec na leto v smeti zaluča kar 82 kilogramov hrane. Da se zavest o tej pereči problematiki vseeno dviga, pričajo projekti, kot sta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih in Volk sit, koza cela, o katerih smo že poročali.

Novembra pa se je zaključil tudi program Hrana ni za tjavendan. Za izpeljavo projekta so združili moči Lidl Slovenija in več kot trideset vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Med številnimi dejavnostmi, ki Slovence dramijo v odgovornejši in spoštljivejši odnos do naših dnevnih kalorij, je tudi spodbujanje praktične porabe neuporabljenih jedi. Ob zaključku celoletnega programa je tako luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri najdemo petnajst preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola, ter nekateri posamezniki. “Knjižica je zbirka raznolikih, neverjetno domiselnih in ravno prav enostavnih receptov za ponovno uporabo ostankov hrane, ki ste jih doslej zavrgli,” so zapisali avtorji. “Ideje za pripravo grenadirmarša, perkmaševe župe, makoš gube, zapečenke pa tudi torte iz palačink, burgerja, riževega narastka in mafinov vam bodo prav gotovo prišle prav, ko se boste spraševali, kako porabiti viške hrane, ki vam je ostala od obroka prejšnjega dne.”

Vseh petnajst receptov si lahko bralci prenesejo v obliki resnično uporabne in ljubko urejene knjižice.

Za pokušino pa tu navajamo enega najhitrejših in najpreprostejših receptov.

Gratinirani špageti

Avtorji: otroci OŠ in vrtca Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Sestavine:

• 300 g dan starih skuhanih špagetov

• mešana zelenjava (korenček, grah, koruza, paprika – v poljubnih količinah)

• lonček kisle smetane

• 250 g poljubnega sira ali parmezana

• ščep soli

Postopek priprave: špagete operemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Izbrano zelenjavo narežemo na drobne kocke ali kolobarčke in jo primešamo špagetom. Dodamo lonček kisle smetane in vse skupaj malo začinimo. Špagete prestavimo v ognjevzdržno posodo in po vrhu naribamo sir. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Jed postrežemo še toplo.

Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi
Ocenite stran


Sorodni članki

Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.Aktivnosti, ki so sledile…

Več...

Okusite buče – obiščite Bučn'ce

Letošnja letina menda prinaša manjše buče. Pa vendar bodo na Mestnem trgu v Šentjurju buče to soboto dopoldne zavladale. Tradicionalna prireditev, Bučn'ce imajo za sabo namreč že enajst let, bo obiskovalcem postregla z najrazličnejšimi okusi jesenskih plodov. In kot pove…

Več...

Čisto prava PREKMURSKA GIBANICA – recept

Tradicionalna sladica, naša Prekmurska gibanica, je v evropski shemi kakovosti zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato je zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni izgled. Prekmurska gibanica je pripravljena iz dveh vrst testa in štirih nadevov, makovega, skutnega, orehovega…

Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem