Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi

Prav v zadnjem času smo lahko večkrat prebrali srhljivo statistiko, da povprečen Slovenec na leto v smeti zaluča kar 82 kilogramov hrane. Da se zavest o tej pereči problematiki vseeno dviga, pričajo projekti, kot sta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih in Volk sit, koza cela, o katerih smo že poročali.

Novembra pa se je zaključil tudi program Hrana ni za tjavendan. Za izpeljavo projekta so združili moči Lidl Slovenija in več kot trideset vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Med številnimi dejavnostmi, ki Slovence dramijo v odgovornejši in spoštljivejši odnos do naših dnevnih kalorij, je tudi spodbujanje praktične porabe neuporabljenih jedi. Ob zaključku celoletnega programa je tako luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri najdemo petnajst preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola, ter nekateri posamezniki. “Knjižica je zbirka raznolikih, neverjetno domiselnih in ravno prav enostavnih receptov za ponovno uporabo ostankov hrane, ki ste jih doslej zavrgli,” so zapisali avtorji. “Ideje za pripravo grenadirmarša, perkmaševe župe, makoš gube, zapečenke pa tudi torte iz palačink, burgerja, riževega narastka in mafinov vam bodo prav gotovo prišle prav, ko se boste spraševali, kako porabiti viške hrane, ki vam je ostala od obroka prejšnjega dne.”

Vseh petnajst receptov si lahko bralci prenesejo v obliki resnično uporabne in ljubko urejene knjižice.

Za pokušino pa tu navajamo enega najhitrejših in najpreprostejših receptov.

Gratinirani špageti

Avtorji: otroci OŠ in vrtca Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Sestavine:

• 300 g dan starih skuhanih špagetov

• mešana zelenjava (korenček, grah, koruza, paprika – v poljubnih količinah)

• lonček kisle smetane

• 250 g poljubnega sira ali parmezana

• ščep soli

Postopek priprave: špagete operemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Izbrano zelenjavo narežemo na drobne kocke ali kolobarčke in jo primešamo špagetom. Dodamo lonček kisle smetane in vse skupaj malo začinimo. Špagete prestavimo v ognjevzdržno posodo in po vrhu naribamo sir. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Jed postrežemo še toplo.


Sorodni članki

Malica za gasilce gorenjskih lokalnih gasilskih društev

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo zadnjega v seriji petih gastronomskih dogodkov. Rose Bled Hotel je v sodelovanju z lokalnima dobaviteljema pripravil malico za gasilce gorenjskih lokalnih gasilskih društev.Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo zadnjega v…

Več...

Čas je za trgatev

Trgatev je nekaj, kar povezuje slovenske vinogradnike od zahodnih do vzhodnih vinskih gričev. Jesen je namreč čas, ko obirajo sadove preteklega dela.V Sloveniji imamo 14 vinorodnih okolišev in 3 vinorodne dežele. Vzhodni del Slovenije je še posebej bogato posejan z…

Več...

Zveza kmetic Slovenije združuje več kot 9000 članic

O pomenu in položaju žensk na podeželju smo spregovorili z Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Predstavila je delovanje zveze in njen pomen za slovensko podeželje in lokalno kmetijstvo nasploh.Zveza kmetic Slovenije je prostovoljno združenje društev kmetic, žena in…

Več...

Kmetica leta 2021 je Marija Škof iz Metlike

Vir: MKGPIzbor Kmetica leta že od leta 2012 organizira Zveza kmetic Slovenije ob mednarodnem dnevu podeželskih žena, ki sicer poteka 15. oktobra, vendar so letos s podelitvijo zaradi epidemoloških razmer pohiteli. Kmetica leta 2021 je v konkurenci štirih kmetic postala…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem