Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako iz ostankov hrane pripraviti okusne jedi

Prav v zadnjem času smo lahko večkrat prebrali srhljivo statistiko, da povprečen Slovenec na leto v smeti zaluča kar 82 kilogramov hrane. Da se zavest o tej pereči problematiki vseeno dviga, pričajo projekti, kot sta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih in Volk sit, koza cela, o katerih smo že poročali.

Novembra pa se je zaključil tudi program Hrana ni za tjavendan. Za izpeljavo projekta so združili moči Lidl Slovenija in več kot trideset vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije, vključenih v program Ekošola. Med številnimi dejavnostmi, ki Slovence dramijo v odgovornejši in spoštljivejši odnos do naših dnevnih kalorij, je tudi spodbujanje praktične porabe neuporabljenih jedi. Ob zaključku celoletnega programa je tako luč sveta ugledala simpatična knjižica, v kateri najdemo petnajst preprostih receptov za odlične jedi iz ostankov hrane. Recepte so prispevali šole in vrtci, ki sodelujejo v programu Ekošola, ter nekateri posamezniki. “Knjižica je zbirka raznolikih, neverjetno domiselnih in ravno prav enostavnih receptov za ponovno uporabo ostankov hrane, ki ste jih doslej zavrgli,” so zapisali avtorji. “Ideje za pripravo grenadirmarša, perkmaševe župe, makoš gube, zapečenke pa tudi torte iz palačink, burgerja, riževega narastka in mafinov vam bodo prav gotovo prišle prav, ko se boste spraševali, kako porabiti viške hrane, ki vam je ostala od obroka prejšnjega dne.”

Vseh petnajst receptov si lahko bralci prenesejo v obliki resnično uporabne in ljubko urejene knjižice.

Za pokušino pa tu navajamo enega najhitrejših in najpreprostejših receptov.

Gratinirani špageti

Avtorji: otroci OŠ in vrtca Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Sestavine:

• 300 g dan starih skuhanih špagetov

• mešana zelenjava (korenček, grah, koruza, paprika – v poljubnih količinah)

• lonček kisle smetane

• 250 g poljubnega sira ali parmezana

• ščep soli

Postopek priprave: špagete operemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Izbrano zelenjavo narežemo na drobne kocke ali kolobarčke in jo primešamo špagetom. Dodamo lonček kisle smetane in vse skupaj malo začinimo. Špagete prestavimo v ognjevzdržno posodo in po vrhu naribamo sir. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Jed postrežemo še toplo.


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla.Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno poslovanje…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem