Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki s šalamom – recept
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Popečeni bleki ali mlinci so jed, ki ni bila vsakdanja in tako pogosta kot polenta na Vipavskem, od koder prihaja recept. Pripravljali so jo ob večjih delih, ko je bilo pri hiši več ljudi. Ti namreč za pomoč niso bili plačani z denarjem, ampak so njihov trud poplačali tako, da so jih postregli s hrano in pijačo. Običajno so bleke postregli po končanem delu, za večerjo. V kuhinjah gospodinj, ki so več časa posvečale kuhi in so bile bolj izvirne pri pripravi jedi, so bili popečeni bleki tudi ena od specialitet ali predmet tekmovanja. Popečeno rezančevo testo, ki so ga gospodinje poparile v slanem kropu in zabelile z ocvirki ali postregle z drugo zabelo, je jed, za katero lahko rečemo, da izvira iz revščine. Po nekaterih virih, ki so jih pri projektu Kuhnapato zasledili, so bleke najraje jedli pri Vipavskih mlinarjih, saj je tam bilo moke na pretek.

Sestavine:

  • Testo:
  • 25 dag moke
  • 4 domača jajca

Zabela:

Priprava:

Moko in jajca umešamo v testo in gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva vsaj 15 minut, nato ga zelo tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velikosti približno 15 krat 15 centimetrov.

Na vroči plošči štedilnika jih z obeh strani opečemo, da dobijo značilen vzorec (narahlo se napihnejo), kar blekom daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge.

Popečene bleke rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo minuto ali dve. Ko se zmehčajo, odcedimo vodo. Zabelimo s koščki pršuta ali klobase, ki smo jo popekli na oljčnem olju. Po okusu lahko pokapljamo z belim vinom.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Popečeni bleki s šalamom – recept
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem