Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki ali mlinci so jed, ki ni bila vsakdanja in tako pogosta kot polenta na Vipavskem, od koder prihaja recept. Pripravljali so jo ob večjih delih, ko je bilo pri hiši več ljudi. Ti namreč za pomoč niso bili plačani z denarjem, ampak so njihov trud poplačali tako, da so jih postregli s hrano in pijačo. Običajno so bleke postregli po končanem delu, za večerjo. V kuhinjah gospodinj, ki so več časa posvečale kuhi in so bile bolj izvirne pri pripravi jedi, so bili popečeni bleki tudi ena od specialitet ali predmet tekmovanja. Popečeno rezančevo testo, ki so ga gospodinje poparile v slanem kropu in zabelile z ocvirki ali postregle z drugo zabelo, je jed, za katero lahko rečemo, da izvira iz revščine. Po nekaterih virih, ki so jih pri projektu Kuhnapato zasledili, so bleke najraje jedli pri Vipavskih mlinarjih, saj je tam bilo moke na pretek.

Sestavine:

  • Testo:
  • 25 dag moke
  • 4 domača jajca

Zabela:

Priprava:

Moko in jajca umešamo v testo in gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva vsaj 15 minut, nato ga zelo tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velikosti približno 15 krat 15 centimetrov.

Na vroči plošči štedilnika jih z obeh strani opečemo, da dobijo značilen vzorec (narahlo se napihnejo), kar blekom daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge.

Popečene bleke rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo minuto ali dve. Ko se zmehčajo, odcedimo vodo. Zabelimo s koščki pršuta ali klobase, ki smo jo popekli na oljčnem olju. Po okusu lahko pokapljamo z belim vinom.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...

Čemaževi velikonočni kolački - recept

  • Čas priprave: 3 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 60 dag gladke moke 50 g svežega kvasa 2 dl toplega mleka 1 žlica sladkorja 12 dag masla ščepec soli 3 rumenjaki 1 jajce čemažev pesto 35 dag skute Priprava: Moko vsuj v skledo in napravi jamico. Vanjo zdrobi…

  • Več...

Dražgoški kruhek - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: pol kg medu 1 kg pšenične moke tip 500 ali tip 850 ali ržene moke 1 žlička mletih klinčkov 1 žlička mletega cimeta pol dl vode 1 žlička jelenove soli ali jedilne sode Priprava: Sestavine zmešaj v gladko testo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem