Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki s šalamom – recept
  • Čas priprave:45 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Popečeni bleki ali mlinci so jed, ki ni bila vsakdanja in tako pogosta kot polenta na Vipavskem, od koder prihaja recept. Pripravljali so jo ob večjih delih, ko je bilo pri hiši več ljudi. Ti namreč za pomoč niso bili plačani z denarjem, ampak so njihov trud poplačali tako, da so jih postregli s hrano in pijačo. Običajno so bleke postregli po končanem delu, za večerjo. V kuhinjah gospodinj, ki so več časa posvečale kuhi in so bile bolj izvirne pri pripravi jedi, so bili popečeni bleki tudi ena od specialitet ali predmet tekmovanja. Popečeno rezančevo testo, ki so ga gospodinje poparile v slanem kropu in zabelile z ocvirki ali postregle z drugo zabelo, je jed, za katero lahko rečemo, da izvira iz revščine. Po nekaterih virih, ki so jih pri projektu Kuhnapato zasledili, so bleke najraje jedli pri Vipavskih mlinarjih, saj je tam bilo moke na pretek.

Sestavine:

  • Testo:
  • 25 dag moke
  • 4 domača jajca

Zabela:

Priprava:

Moko in jajca umešamo v testo in gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva vsaj 15 minut, nato ga zelo tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velikosti približno 15 krat 15 centimetrov.

Na vroči plošči štedilnika jih z obeh strani opečemo, da dobijo značilen vzorec (narahlo se napihnejo), kar blekom daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge.

Popečene bleke rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo minuto ali dve. Ko se zmehčajo, odcedimo vodo. Zabelimo s koščki pršuta ali klobase, ki smo jo popekli na oljčnem olju. Po okusu lahko pokapljamo z belim vinom.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Popečeni bleki s šalamom – recept
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem