Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki ali mlinci so jed, ki ni bila vsakdanja in tako pogosta kot polenta na Vipavskem, od koder prihaja recept. Pripravljali so jo ob večjih delih, ko je bilo pri hiši več ljudi. Ti namreč za pomoč niso bili plačani z denarjem, ampak so njihov trud poplačali tako, da so jih postregli s hrano in pijačo. Običajno so bleke postregli po končanem delu, za večerjo. V kuhinjah gospodinj, ki so več časa posvečale kuhi in so bile bolj izvirne pri pripravi jedi, so bili popečeni bleki tudi ena od specialitet ali predmet tekmovanja. Popečeno rezančevo testo, ki so ga gospodinje poparile v slanem kropu in zabelile z ocvirki ali postregle z drugo zabelo, je jed, za katero lahko rečemo, da izvira iz revščine. Po nekaterih virih, ki so jih pri projektu Kuhnapato zasledili, so bleke najraje jedli pri Vipavskih mlinarjih, saj je tam bilo moke na pretek.

Sestavine:

  • Testo:
  • 25 dag moke
  • 4 domača jajca

Zabela:

Priprava:

Moko in jajca umešamo v testo in gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva vsaj 15 minut, nato ga zelo tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velikosti približno 15 krat 15 centimetrov.

Na vroči plošči štedilnika jih z obeh strani opečemo, da dobijo značilen vzorec (narahlo se napihnejo), kar blekom daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge.

Popečene bleke rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo minuto ali dve. Ko se zmehčajo, odcedimo vodo. Zabelimo s koščki pršuta ali klobase, ki smo jo popekli na oljčnem olju. Po okusu lahko pokapljamo z belim vinom.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem