Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za srečnega oljeljubca! | Oljčno olje, Olje, Oljke, Zaščitena označba porekla, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zaščitena označba porekla - proizvodi
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za srečnega oljeljubca!

Na severu zamejeno z Italijo, na zahodu z morjem, na jugu s Hrvaško in na vzhodu s Kraškim robom – to je območje, na katerem pridobivajo oljčni nektar po imenu Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre. Da gre res za nadvse posebno vrsto olja, priča dejstvo, da je Slovenska Istra eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka.

Med poznavalci se je že davno udomačilo védenje, da gre zaradi podnebnih posebnosti, sestave tal in izbora oljk za izjemno oljkarsko območje. Tako ne preseneča, da je Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre živilo z zaščiteno označbo porekla.

Morda lahko za začetek pojasnimo, kaj sploh pomeni izraz ‘deviško oljčno olje’. Gre za olje, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje pa v sklopu treh kategorij, v katere na osnovi senzoričnega ocenjevanja in kemijske analize razvrščamo deviška olja, predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo.

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je torej izjemno zdravo olje, ki mu skrbno določen način pridelave in skladiščenja podeli posebej visoko vsebnost antioksidantov, poimenovanih biofenoli. K temu največ prispevajo v optimalni zrelosti obrani plodovi istrske belice, ki je mora biti v vsakem olju z zaščiteno označbo porekla vsaj trideset odstotkov. Prav biofenoli so tisti, ki dajejo olju značilen grenek in pikanten okus, zaradi katerega je tako visoko cenjeno tudi z gurmanskega vidika.

Vsaka oljka je sicer produkt oljarjeve celoletne skrbi in truda, a pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Večina zemljišč oljčnikov v Slovenski Istri je takih, da je strojno obiranje na njih tako ali tako ovirano, če ne dejansko onemogočeno. To pa v praksi pomeni manj poškodb na oljkah in boljši končni produkt.

“Kemijski parametri kakovosti za naša olja z zaščiteno označbo porekla so natančno določeni in ostrejši kot tisti, ki veljajo za ostala ekstra deviška oljčna olja,” zagotavlja Danilo Markočič, predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre. “Kot najpomembnejšega med njimi bi izpostavil nižjo vsebnost prostih maščobnih kislin. Za ekstra deviška oljčna olja nasploh velja, da smejo vsebovati do 0,8 odstotka takih kislin, medtem ko jih sme Ekstra deviško olje Slovenske Istre vsebovati največ 0,3 odstotka! Poleg tega mora dosegati višjo organoleptično oceno, kot je potrebna za druga ekstra deviška oljčna olja. Za Ekstra deviško olje Slovenske Istre je bilo določeno, da mora biti ocena višja ali enaka 7. Olja s tako oceno so primerno sadežna, grenka in pikantna, kar je značilnost vrhunskih olj.”

Za preverjanje teh visoko zastavljenih ciljev skrbi reden in zanesljiv postopek kontrole. Vsak pridelovalec ali skupina proizvajalcev, ki se prijavi na proces zunanje kontrole, mora najprej vpeljati svojo lastno notranjo kontrolo. Zunanjo kontrolo izvajajo certifikacijski organi, ki jih imenuje Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Certifikacijski organi zunanjo kontrolo izvajajo vsaj enkrat letno.

In kako najbolje uporabiti Ekstra deviško olje Slovenske Istre? Za popoln izkoristek njegove visoke vsebnosti biofenolov bo najbolje, da ga dodamo hladnim oziroma gotovim jedem.

“V javnosti se pojavila dezinformacija, da to olje s toplotno obdelavo postane škodljivo,” pojasnjuje Vanja Dujc, eden naših v zadnjem času največkrat nagrajenih oljarjev. “Vendar to absolutno ne drži. V resnici spada med tista olja, ki dopuščajo najvišjo toplotno obdelavo do 220 stopinj. Je pa res, da tak postopek preživijo predvsem maščobe, medtem ko antioksidante v veliki meri izgubimo. Glede tega ima seveda vsak svoje poglede, ampak jaz svojim kupcem svetujem, naj imajo doma vedno dve oljčni olji. Eno zelo kakovostno, ki naj ga uživajo surovega v že pripravljenih jedeh, drugo pa naj bo cenovno ugodnejše in naj ga uporabljajo za pečenje, cvrtje in podobne procese.”


Sorodni članki

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu.Med izdelujejo čebele, v naših krajih je…

Več...

Potica

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Potica nosi tudi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s…

Več...

Prekmurska gibanica, ambasadorka Slovenije

V seriji prispevkov o slovenskih zaščitenih pridelkih in živilih smo že predstavili shemi zaščitene geografske označbe in višje kakovosti. Zdaj je prišla na vrsto tudi shema zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za označbo, s katero sta zaščitena predvsem receptura ali način…

Več...

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je umeščena v evropsko shemo kakovosti in se ponaša z evropskim simbolom zaščitene geografske označbe. Spodaj najdete seznam certificiranih proizvajalcev zaščitene kranjske klobase, ne spreglejte pa tudi napotkov, kako jo optimalno pripraviti in postreči. Zagotovo je kranjska klobasa…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem