Zemlja & morje | Zabojček | Zgodbe o naši super hrani

Zemlja & morje

Tu se srečujejo radodarnost narave, pridne roke in sanje o lepšem jutri za vse nas.

Na spletni strani www.zemljainmorje.si ali pa vsako sredo na ljubljanski tržnici v Šiški se lahko na lastne oči prepričate, kako se z odlično idejo in inovativnim produktom, predvsem pa z veliko pozitivnega zaupanja v razvoj moderne skupnosti, ustvarja prihodnost.

Z velikim optimizmom predstavljamo prvo, samoiniciativno organizirano zadrugo, ki povezuje istrske ekološke kmete. Slovenskim potrošnikom zagotavlja dostop do naše super hrane – kakovostne, lokalno pridelane, ekološke hrane. O tej napredni poslovni usmeritvi smo se pogovarjali tudi s predsednikom zadruge, gospodom Danetom Podmenikom.

Naravno z dežele Istre

Zemlja & morje. Simpatično ime zadruge, kakor tudi blagovne znamke, s katero se tržijo, so v zadrugi izbrali s pomočjo strokovnjakov, saj so želeli kar najhitrejši in kar najbolj pristen priklic misli na eko hrano, ki raste v istrski zemlji ali jo pridobivajo iz morja. Eko. Brez dodatkov, škodljivih škropiv in nepotrebnega onesnaževanja. Naravno z dežele Istre … naročite kar po spletu in jo v podjetje že kmalu prejmete za malico ali kosilo. Ali pa vrhunske eko pridelke ‘skupinsko’ nakupujete ob sredah, na šišenski tržnici v Ljubljani. Sliši se skoraj futuristično, a je vse še kako resnično!

Zgodba, ki pritegne pozornost, se je začela na pobudo sedmerice ustanoviteljev, ki danes, le dve leti po ustanovitvi, sodeluje že s petnajstimi eko kmetijami po Sloveniji (večinoma s Primorskega).

Iskreno skrb za slovenske potrošnike, pa tudi boj proti zavajanju v prehranski industriji so dopolnili še z novimi plemenitimi cilji: spodbujati ekološko kmetijstvo, spodbujati varovanje okolja in narave ter spodbujati trajnostno lokalno samooskrbo.

Člani si želijo, da bi vse našteto sčasoma postalo nov življenjski slog čim večjega števila posameznikov. Poslanstvo in pristop k delu je povzela tudi članica zadruge, Romana Rejc, ki pravi: »Za nas “eko” ni le tržna niša, ampak način življenja.«

Preprosta ideja – nakupujmo skupaj

Zemlja&morje je prva skupna blagovna znamka za istrska eko živila. Petnajst ekoloških pridelovalcev s svojimi pridnimi rokami prideluje najboljše, kar ponuja narava. Vsak od članov nosi svojo posebno zgodbo, vsi pa so od leta 2016 podpisani še pod skupno, saj so predani ekološkemu kmetovanju.

Inovativen produkt (trije produkti v enem)

Med storitvami izstopa novost, inovativni produkt – istrski kulinarični zabojček. Kupci izbirajo in naročajo različne jedi in v zabojčku prejmejo sestavine za pripravo ter recepte v video obliki. Zabojček je pester, raznolik in ‘zdrav’! Zadruga namreč povezuje lokalne zelenjadarje, vinarja, školjkarja, oljkarja, dodatno pa ponujajo celo paleto pridelkov in tudi izdelkov.

V zadrugi trenutno največ prodajajo lokalnim vrtcem, šolam in podjetjem, ki želijo skrbeti za zdravo in polnovredno prehrano svojih zaposlenih. Za vse naštete primere se zdi, kot bi imeli v svojih prostorih svoje lastne vrtove, s katerih jemljejo hrano. Potrošniki pa vse več izkoriščajo tudi pristop skupinskega nakupovanja pod sloganom »Nakupujmoskupaj«.

Sezonska zelenjava v košari
V zadrugi so združeni zelenjadarji, oljkar, vinar, školjkar … Ponujajo široko paleto eko pridelkov in izdelkov.

Izjemna vrednost za uporabnike

S poslovnim modelom bi se lahko začeli spogledovati tudi drugi regijski ponudniki v Sloveniji – ideja nosi namreč veliko vrednost za potrošnike: sveže, lokalne eko sestavine vrhunske kakovosti, ki omogočajo 100-odstotno sledljivost, pestra izbira jedi (vege, morska hrana, veganska, paleo …), prihranek časa pri nabavi in pripravi obrokov (potrošnike člani oskrbujejo tudi z odličnimi recepti za pripravo njihove eko hrane), doživetje ob druženju pri pripravi in jedi, pestra dodatna ponudba živil (vina, olja, sadje …), unikatni recepti za preproste, a okusne in zdrave jedi ter predvsem – enostavno naročilo preko spleta ter možnost dostave v okviru distribucijske mreže na delovno mesto oziroma izbrano lokacijo.

Zelenjava v košari
Naravno z dežele Istre!

To so šele začetki, pravi boom se še pričakuje

Visoke cilje vedno spremljajo tudi nove želje in ambicije, pa tudi ovire. O tem smo se pogovarjali s predsednikom zadruge, gospodom Danetom Podmenikom.

Kako člani v vaši verigi kmetov definirate eko?

Eko definiramo, kot je to po uradni zakonodaji. Zadruga posluje izključno s kmetijami, ki so vključene v eko kontrolo, in tudi zadruga, kot pravna oseba, je vključena v sistem eko kontrole ter ima eko certifikat. Želja je, da bi v prihodnje razvili tudi notranja pravila oziroma standarde, ki bi bili še nekoliko strožji od obstoječih, uradnih. 

Kdo vse je danes vključen in kako izberete novega člana v vaši povezani verigi kmetov in pridelovalcev?

Zadruga ima sedem članov, ki smo zadrugo tudi ustanovili. Zadruga pri dobavi živil, ki jih znotraj zadruge ne proizvedemo oziroma jih pridelamo v premajhnem obsegu, sodeluje še z okoli petnajstimi eko kmetijami po Sloveniji, ki niso člani. Zadruga je odprta za nove člane, o vstopu novega člana pa odloča skupščina.

Kako veliko območje v Sloveniji že pokrivate?

Trenutno poslujemo na območju Slovenske Istre ter v Ljubljani, ki je tudi naš glavni trg. V prihodnje se bomo še širili, predvsem geografsko.

Skupina ljudi na polju
Dobra poslovna praksa poslovne družine eko kmetov s Primorskega daje odlične pridelke in tudi poslovne rezultate.

S kakšnimi logističnimi težavami se najpogosteje srečujete?

Ključna težava je pomanjkanje sredstev za razvoj in širitev naše zadruge; potrebujemo novo opremo, pa tudi kadre, saj trenutni obseg prodaje oziroma maržna politika ne omogočata dovolj prihodkov oziroma dobička. Zato bomo najeli poslovna posojila, pričakujemo pa tudi nepovratna sredstva za razvoj zadruge. Ker nimamo še lastne logistične infrastrukture, nam tudi to predstavlja oviro. Naredili pa smo že prvi korak v to smer in najeli poslovne in skladiščne prostore. 

Kaj je vaš glavni cilj za skupnost?

Glavni cilj zadruge je zagotavljanje ekonomske in socialne koristi članov oziroma kmetov, preko prodaje njihovih živil in pravičnega plačila za kmete. Ob tem pa so naši ključni cilji še: spodbujanje ekološkega kmetijstva, trajnostne lokalne samooskrbe in varovanje okolja oz. narave.

Kako bi se dalo vašo prakso prenesti (kot poslovni model) na druge pokrajine v Sloveniji? Vsako okolje ima sicer svoje specifike, a mislim, da so ključne potrebe in tudi problemi, s katerimi se soočamo kmetje po Sloveniji, zelo podobni. Zato je taka oblika zagotovo možna tudi v drugih regijah. 

Kaj je pravzaprav vaš ključni ‘produkt’? Istrska košarica, sodelovanje ali kombinacija?

Zadruga trenutno največ prihodkov ustvarja s prodajo preko skupinskih nakupov poimenovanih “Nakupujmo skupaj”, ki potekajo ob sredah na tržnici v Šiški v Ljubljani ter od prodaje šolam in vrtcem v lokalnem okolju. Smo v fazi razvoja inovativnega produkta “Istrski kulinarični zabojček”, katerega bistvo je, da kupci po spletu izbirajo in naročajo različne, vnaprej predlagane jedi, in v zabojčku prejmejo sestavine za pripravo ter recepte v video obliki. Kupcem s tem prihranimo čas pri nabavi in pripravi obrokov, zagotavljamo sveže lokalne eko sestavine, obenem pa novo doživetje. 

Koga nagovarjate z vašim produktom, katere kupce ali segmente kupcev?

Imamo status socialnega podjetja. Odločili smo se, da se pri prodaji produkta povežemo s podjetji, ki imajo podobne vrednote kot mi, tj. skrb za zaposlene, skupnost in okolje. Naš cilj je doseči zaposlene v teh podjetjih in na ta način pripomoči k bolj zdravi prehrani in zadovoljstvu zaposlenih; trenutno se dogovarjamo s podjetji na lokaciji BTC v Ljubljani. 

Kaj si želite oziroma zastavljate za cilj tja do leta 2020?

Glavna želja je, da bi imeli znotraj zadruge še naprej tako dobre odnose, saj je to predpogoj za dobro poslovanje. Naš cilj je, da ostanemo razmeroma “majhna” zadruga z okoli 10 člani in okoli 20 drugimi dobavitelji oziroma kmetijami. Poslovni cilji v številkah so okoli 200.000 evrov prihodkov iz prodaje živil ter tri nova delovna mesta. Pri tem pa si želimo postati najbolj prepoznavni dobavitelji vrhunskih istrskih ekoloških živil v Sloveniji ter “motor” trajnostne lokalne samooskrbe v lokalnem okolju. 

Kakšne certifikate imate?

Smo nosilec certifikata eko. Nekateri člani imajo tudi druge certifikate, kot so: ZOP – zaščitena označba porekla (velja za oljčno olje), ZGP – zaščiteno geografsko poreklo (velja za vrhunska vina) ipd.

Oče in sin nazdravljata z vinom
Ko si delimo obilje z naravo, je občutek nadnaraven.

Sodelovanje, ki temelji na zaupanju drug drugemu in v kakovost

Zadruga Zemlja&morje je mikro podjetje z velikim družbenim učinkom. Zgled za slovenske regije in vse male skupnosti. Je zgled razvoja ekološkega kmetijstva in trajnostne lokalne samooskrbe v regiji ter najbolj prepoznavni dobavitelj vrhunskih ekoloških živil iz Istre v Sloveniji. Od samega začetka dalje na prvo mesto postavljajo zadovoljstvo svojih članov in kupcev ter skrb za naravo, okolje in skupnost.

Kot se zdi, je takšna poslovna usmeritev tista, ki jo podpiramo vsi, potrošniki, kmetje, pridelovalci in proizvajalci. Domače je le domače!

Vir: Zemlja&morje

Povezave:


Sorodni članki

Če imamo take naročnike, sploh še potrebujemo kaj več?

INTERVJU - Gregor Hribar, Zeleni zabojček, soustanoviteljAli nam lahko za začetek razložite koncept Zelenih zabojčkov? Kako ste prišli na to odlično idejo, ki je bila tudi nagrajena kot Naj podjetniška ideja?Vse je res preprosto. Ko smo se preselili v mesto,…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...

Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z…

Več...

Namesto v trgovino h kmetu po zabojček

Če bi radi vsak dan jedli izključno lokalno hrano, lahko "najamete" svojega kmeta. Kako stvar deluje? Vsak teden se k njemu odpravite po zabojček sveže sezonske zelenjave ali sadja. Tak sistem v Sloveniji obstaja od leta 2011. Imenuje se partnersko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem