Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje | Zabojček | Zgodbe o naši super hrani

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava in sadje se znajde v zabojčkih.

Večina vrtičkarjev ponosno mane roke in si ustvarja svojo zalogo. Nekaj pa nas je tudi takih, ki svojih vrtičkov nimamo, ali pa nismo uspeli pridelavi vsega, kar smo želeli. Zelenjavni zabojček obljublja znano poreklo, zagotavlja način pridelave in pravo lokalno svežino. In če kdaj, je prav zdaj pravi čas, da se naužijemo svežih plodov, ki se zapeljivo nasmihajo in vabijo k uživanju pomembnih hranil. Za vas smo pripravili pregled ponudnikov skupinskega naročanja in tistih, ki dostavljajo zelenjavne in sadne zabojčke.

Zelenjavni zabojček ponujajo:

Zabojček domači pridelki

Ponudba: Domači slovenski sezonski pridelki. Glavnina ponudbe preko celega leta obsega jabolka, razen avgusta, sicer pa vse sezonsko sadje: hruške, kaki, kivi, jagode, češnje, ameriške borovnice, breskve, marelice. Zelenjava: krompir, česen, čebula in fižol v zrnju skozi vse leto, stročji fižol, korenček, paradižnik, paprika, koleraba pa v času sezone.

Ponudba je odvisna od letine in predvsem od možnosti transporta in vsaj 2 dnevnega roka trajanja na sobni temperaturi.

Dostava: Pokrivamo skoraj vso Slovenijo. V Ljubljano z okolico dostavljamo vsak dan, v druge kraje pa najmanj enkrat mesečno. Zabojčke dostavljamo tako gospodinjstvom kot podjetjem in šolam ali drugim javnim zavodom.

Poreklo: Praktično vsi pridelki prihajajo iz Slovenije. Izjemoma smo letos spomladi, zaradi lanske pozebe pri nas, dostavljali nekaj slovaških in poljskih jabolk. Pridelke vedno osebno prevzemamo pri pridelovalcu. Veletržnic, kjer poreklo ni znano, se izogibamo in tako smo tudi sadje iz tujine kupovali neposredno. Imamo že veliko stalnih pridelovalcev, s katerimi smo zgradili že kar prijateljske odnose.

Certifikati: Pretežno vsi partnerji so certificirani s certifikatom Global Gap, nekaj jih je nosilcev certifikata integrirano, v ponudbi pa imamo občasno tudi certificirane ekološke pridelke.

Cena: Zaradi veliko večjih stroškov logistike bi bilo pričakovati, da bo cena višja kot v trgovinah. Sledimo cenam v trgovini in cenovno politiko držimo v okviru rednih trgovinskih cen +/-10 %.

Posebnosti: Znani smo po zelo hitri odzivnosti, to je naša konkurenčna prednost, saj od naročila za Ljubljano z okolico velikokrat ne mine niti 8 ur do dostave.

Kontaktni podatki:
www.domaci-pridelki.si;
FB: Domaci Pridelki,
E: info@domaci-pridelki.si,
M: 051/344-167 ali 031/422-159

 

Ponudba: Eko zabojček vsebuje sezonsko zelenjavo, sadje in zelišča. Sestava je odvisna od razpoložljivih pridelkov, upoštevamo tudi želje strank , ki lahko vnaprej sporočijo, če določenih pridelkov ne želijo. Trenutno (avgust) lahko ponudimo kapusnice, dve vrsti korenja, čebulo, česen, por, stročji fižol, kumare, paradižnik, jajčevce, ohrovt, več vrst paprike, krompir, blitvo, bučke, jabolka, hruške, ringlo, šetraj, melisa, ameriški slamnik … Ponujamo manjše (3 kg) in večje (5 kg) zabojčke.

Dostava: Ob četrtkih dostavljamo v Laško in Celje na dogovorjena prevzemna mesta. Prevzem poteka osebno, stranke zabojčke prevzamejo same. Zabojčki so primerni za gospodinjstva, za večje kupce se dogovarjamo individualno.

Poreklo: Vsi pridelki v naših zabojčkih so z naše ekološke kmetije.

Certifikati: pridelki iz ekološke pridelave

Cena: je določena vnaprej in je celo leto enaka, ne glede na vsebino in sezonsko ponudbo. Manjši zabojček stane 8 evrov, večji pa 15 evrov.

Posebnosti: Pridelki so pridelani ekološko. Z njive jih poberemo na dan dostave, torej nekaj ur preden jih prejmejo stranke. Pridelke pobiramo zrele. V pridelavo vlagamo veliko veselja, kar stranke začutijo in vračajo z zadovoljstvom.

Kontaktni podatki:
E: katarina.ocko@gmail.com
M: 070/419- 094

Ponudba: Naša ponudba v zabojčkih obsega sezonsko zelenjavo, sadje, zelišča in divjo zelenjavo, občasno tudi jajca in ponudbo iz naše predelave (marmelade in sirupe, suha zelišča, čaje …)

Dostava: Ponujamo tri vrste zabojčkov in sicer mali, za 8 evrov, ki vsebuje okoli 3 kilograme mešane zelenjave, sadja in zelišč; srednji, za 12 evrov, ki vsebuje okoli 4,5 kilogramov in veliki, za 16 evrov, ki vsebije za okoli 6 kilogramov pridelkov.

Ob torkih zvečer dostavljamo od Vranskega do Celja, ob četrtkih v Domžale, Ljubljano in Kamnik na dogovorjena prevzemna mesta. Uporabljamo povratno embalažo. Zabojčki so primerni za gospodinjstva, z večjimi kupci pa se dogovarjamo posebej.

Poreklo: Vsi pridelki in izdelki prihajajo z naše kmetije kjer pridelujemo po standardih ekološkega kmetovanja in imamo za vse kar ponujamo tudi eko certifikat.

Certifikati: Pridelki so iz ekološke pridelave.

Cena: Naše cene so ugodnejše od tistih na ekološki tržnici in v ekoloških trgovinah za okvirno 10–20 odstotkov. Za redne stranke, ki podpišejo pristopno izjavo za letni prevzem zabojčkov, je dostava brezplačna.

Posebnosti: Zelenjava in sadje je nabrano na dan dostave, izjemoma že večer prej, razen pridelkov, ki so lahko skladiščeni, npr. krompir, jabolka …

Kontaktni podatki:
https://kmetijazahojnik.wixsite.com/kmetijazahojnik
E: kmetija.zahojnik@gmail.com
M: 051/451-757

Zabojček zdravja

»Večina produktov v zabojčkih je nabrana na dan prevzema, kar našim strankam v hladilnik prinaša edinstveno svežino«.

Ponudba: Sezonska zelenjava, sadje in oreščki so pridelani po principu permakulturne pridelave. Na sezono pridelamo več kot 40 vrst zelenjave in zelišč, ki jih tedensko pakiramo v zabojčke.

V ponudbi, ki je odvisna zgolj od vremena, imamo kar se da širok spekter različnih vrst. Običajno je v zabojčkih vsaj 10 različnih vrst zelenjave. Večinoma pa je ponudba še bolj pestra – tudi več kot 20 različnih vrst zelenjave in zelišč. Tako so zabojčki zmeraj polni raznolikosti in pestrosti.

Dostava: Dvakrat tedensko dostavljamo na tri lokacije v Mariboru in enkrat tedensko v Ljubljano in Celje. Trenutno najraje pakiramo zabojčke, ki jih prevzemajo dvo- in veččlanske družine. Ponujamo manjša in večja pakiranja, velik zabojček namreč zadošča tedenskim potrebam štiričlanske družine. Naši predlagani zabojčki pa niso fiksni. Stranke si lahko zabojčke oblikujejo same, dodajajo količine ali spreminjajo vsebino, naročijo pa lahko tudi zgolj en artikel.

Poreklo: Vse prihaja z našega vrta, to je Učno demonstracijski center Pobrežje v Mariboru. Po naših podatkim smo edini ponudnik te kakovosti v Sloveniji.

Cena:

Naše cene so ekološke. Rednim strankam omogočamo količinske popuste, večjim naročnikom, kot so vrtci in restavracije pa omogočamo pogodbene cene.

Pa še to, za vsakih 9 evrov obračunamo 1 evro popusta.

Posebnosti: Naša dodana vrednost ni zgolj način pridelave, pač pa naravovarstveni vidik. Pridelava po principih permakulture namreč omogoča regeneracijo okolja s pridelovanjem. Tako prikazujemo prakse, ki imajo velik hektarski donos, sočasno pa pozitivno vplivajo na okolje.

Kontaktni podatki:
FB: Zabojček zdravja
E: info@zabojcekzdravja.si
M: 040/884-243, Jernej Domanjko

Zadruga dobrina

Ponudba: Lokalno pridelana sezonska zelenjava in sadje. Vsebino zabojčkov tedensko spreminjamo in prilagajamo glede na sezono posameznih vrtnin ter ponudbo naših lokalnih pridelovalcev. Pestrost naše ponudbe je (med drugim) odvisna tudi od načrta zasaditve (kolobarja) na posamezni kmetiji.

Dostava: Zabojčke pripravljamo ob sredah in jih brezplačno dostavimo na želeni naslov v Maribor ali okolico, možen pa je tudi osebni prevzem v Mariboru. Naši 3-, 5- ali 8-kilogramski zabojčki so primerni za manjša in večja gospodinjstva, možna pa je tudi dostava večjih količin zelenjave in sadja.

Poreklo: Vsi pridelki so slovenskega porekla in lokalnega izvora – v večini so z območja Slovenskih Goric in Maribora, manjše količine pa tudi iz Prlekije in Prekmurja.

Certifikati: Člani Zadruge Dobrina so kmetovalci s certifikati integrirane in ekološke pridelave. Nekateri od njih pa so v obdobju preusmeritve v ekološko pridelavo. Za vsak pridelek v zabojčku navedemo pridelovalca in način pridelave, saj želimo, naročnika zabojčka s tem sezaniti.

Cena: Cene zabojčkov smo oblikovali tako, da je nakup le-tega ugodnejši kot pa če bi se enaki pridelki in količine kupili v naši trgovini. Dostava je brezplačna, tako da z njo naročnik zabojčka nima dodatnega stroška.

Posebnosti: Ob prvem naročilu, priznamo 10 odstotni popust na ostale izdelke v trgovini, za katere naročnik želi, da se priložijo k zabojčku. Redni naročniki (tisti, ki so tedensko naročeni na zabojček ali pa na vsake 14 dni) pa so deležni 15-odstotnega popusta ob dodatnem naročilu.

Kontaktni podatki:
www.zadruga-dobrina.si/zabojcki
FB: Zabojček Dobrina
E: info@zadruga-dobrina.si
M: 051/388-343

Zavod Slokva

Ponudba: Zajema sezonsko sadje in zelenjavo. Na voljo imamo tudi testenine, sokove, čaje, moko, ipd. proizvedene v lokalnem okolju. 

Dostava: Zabojčke na domove dostavljamo ob petkih in sicer je za razdaljo do 5 km dostava brezplačana, nad to razdaljo pa zaračunamo glede na število kilometrov. Omogočamo tudi osebni prevzem, nepokvarljive artikle pa pošljemo tudi po povzetju. Lokalno hrano dostavljamo tudi v javne zavode.

Poreklo: Vsebina, ki jo dostavljamo je lokalno pridelana oziroma predelana hrana z lokalnih kmetij.

Certifikati: Med našimi partnerji oz. dobavitelji so tudi ekološke kmetije s certifikatom.

Cena: Dostava je primerljiva oz. malenkost dražja od nakupa v trgovini.

Posebnosti: Poslanstvo našega zavoda je »Živeti kakovostno in zdravo življenje«. Naša osnovna naloga je omogočati ljudem kakovostno in zdravo življenje. Uresničujemo jo s ponudbo izdelkov in storitev – z naravnimi, okusnimi in pristnimi živili domačih predelovalcev ter s socialnimi storitvami, z vlaganjem v ljudi in okolje, s prostovoljnim in humanitarnim delom …

Kontaktni podatki:
www.slokva.si
FB: Slokva
E: info@slokva.si
M: 031/345-095

Ponudba: Lokalno pridelano sezonsko sadje in zelenjava. Tudi pozimi dostavljamo različne sorte jabolk, kivi, hruške, suho sadje, orehe ali lešnike in krompir, kislo zelje ter repo, čebulnice in gomoljnice. Ponudba je primerna za gospodinjstva, javne zavode, gostilne, večje naročnike in podjetja.

Dostava: Poteka ob dogovorjenem dnevu v tednu zaradi optimizacije dostave. Dobavljamo predvsem v notranjsko-kraški regiji ter osrednji Sloveniji, vse do Ribnice.

Poreklo: Sodelujemo s kmetijami po Sloveniji. Pridelki so slovenskega porekla, razen v izjemnih primerih (zaradi povpraševanja smo na primer dobavili neretvanske mandarine).

Certifikati: Nekateri naši partnerji so nosilci certifikatov izbrana kakovost ter integrirana pridelava.

Cena: Je prilagojena tržnim cenam. Sicer ni primerljiva s tistimi v trgovskih verigah, ker je naša vizija zelo jasna: s kmeti želimo ohranjati pošten in dolgoročen odnos, zato nanje ne pritiskamo z nižanjem cene. Skušamo se dogovoriti in doseči medsebojno zadovoljstvo. S ceno ohranjamo kakovost izdelkov.

Kontaktni podatki:

FB: Štacuna
E: eneja.debevec@gmail.com, ziga.ivanetic@gmail.com
M: 041 987 436, Eneja Debevec in 040 298 712, Žiga Ivanetič

Brevkina Svežina - Zabojček

Ponudba: Sezonska, ekološko pridelana zelenjave, sadja in sveža zelišča. Posebnost pestre ponudbe so manj znane zelenjadnice, različni poganjki (ajda, grah, bob, kreša …), pražita, pira pa vse do pisane azijske listnate zelenjave, užitnih krizantem, oker, sladkega krompirja, pisanih pes, ingverja, sladkornega graha …

Zabojčki so primerni za manjše kupce, možen pa je tudi drugačen dogovor.

Dostava: Poteka tedensko v sezoni, torej med majem in novim letom, neposredno na eno od treh prevzemnih mest v Ljubljani.

Poreklo: Ponudba prihaja z lastnega vrta ali njive (Slovenija)

Certifikat: Ekološki proizvodi

Cena: Zaradi v naprej dogovorjene količine in vrste pridelkov je cena nižja od ekološko pridelanih proizvodov in je celo primerljiva s cenami pridelkov konvencionalnega kmetijstva.

Zanimivosti: Ekološko zelenjavo gojimo na sodoben način brez obračanja zemlje, s stalnimi gredicami, uporabo komposta, zeolita in sodobnih inovativnih pripomočkov. Velik je poudarek naravnemu. Na kmetiji nimamo živine, zato vso pozornost posvečamo pridelavi zelenjave in sadja.

Kontaktni podatki:

Zabojčki Brevkine svežine
Šmarje 56, 5295 Branik

E: mojekovrt@gmail.com 
Blog: Brevkina svežina
FB: Brevkina svežina

Skupnostno naročanje ali tržnica po naročilu:

Nakupujmo skupaj

S skupinskim naročanjem prispevamo k večji samooskrbi Slovenije s hrano pridelano na naravi prijazen način. Glavni cilj je omogočiti nakup kakovostnih, okusnih in zdravih lokalnih pridelkov in izdelkov po ugodni ceni, ki je hkrati pravična za kmeta. Nismo posrednik v verigi, ampak le organizator.

Ponudba: Članom v skupini večinoma slovenski ekološki ponudniki dobavljajo različne vrste ekoloških in lokalnih živil, od sezonske zelenjave in sadja semena, moke, žita in žitnih kosmičev, medu, mlečnih izdelkov iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta…), hladno stiskanih olj in še marsikaj drugega.

Prevzem: Gre za neke vrste tržnico po naročilu. Kupec vnaprej naroči in rezerervira želen pridelek, kmet/ponudnik pa točno ve, kaj in koliko česa mora prinesti s seboj. Vsak kupec se mora najprej včlaniti v skupino (poveza. Med ponedeljkom in petkom zbiramo naročila članov za dostavo, ki je vsako sredo med 15. in 18. uro na tržnici Šiška. Jeseni in pozimi poteka dostava na 14 dni. Pridelki brez posrednikov preidejo od pridelovalca v roke kupca.

Poreklo: Ponudba obsega pridelke in izdelke z ekološkim ali certifikatom Demeter (80 odstotkov) ter s kmetij v ekološki preusmeritvi (10 odstotkov) oziroma brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

Cena: Ceno oblikuje ponudnik, mi pa se trudimo za načelo poštene cene za vse udeležene (fair price). Zagotavljamo kakovost po sprejemljivih cenah. Cen nikakor ne gre primerjati s tistimi iz klasičnih trgovin, saj gre za veliko razliko v kakovosti. Ekološka pridelava navadno temelji na manjšem pridelku, kar se pozna tudi na samem okusu, ki je boljši.

Posebnosti: Naše poslanstvo je ozavestiti ljudi o pomenu lokalno pridelane hrane in učinku, ki ga ima hrana na naše zdravje.

Kontaktni podatki:
Organizator: Društvo Eko tim
www.nakupujmoskupaj.si
FB Nakupujmo skupaj
E: nakupujmo.skupaj@gmail.com
M: 040/552-836

»Zanimivo je opazovati ljudi pri nakupovanju.  Ko kupujejo stanovanje, želijo najboljšo opremo. Ko kupujejo avto, gledajo le najboljše in najnovejše modele. Ko pa kupujejo hrano, pa le gledajo, kaj je v akciji in kako bodo čim več prihranili. Ob tem ne pomislijo, kaj vse dajo v usta.«

Uroš, Nakupujmo skupaj

Zeleni krog

Skupnostno naročanje Zelenega kroga je pomembnejši projekt Društva Zeleni krog Slovenije (Društvo za udejanjanje trajnostnega razvoja ter samooskrbe s hrano in semeni). Za nami je 112 dostav v Ljubljani, Mariboru in Celju (skupaj 336 improviziranih tržnic), na povabilo novomeške občine, pa od konca lanskega leta tudi redne 14-dnevne dostave v Novem mestu.

Ponudba: Izključno sezonski pridelki slovenskih kmetij, ki pridelujejo ‘brez strupov’. Večina pridelkov in izdelkov ima ekološki certifikat.

Ponudba je odvisna od letnega časa in vremenskih pogojev, saj hidroponike naši kmetje ne uporabljajo, pa tudi rastlinjakov imajo le za vzorec. Torej je vse odvisno od vremena in boja s škodljivci in boleznimi.

S pomočjo spletne naročilnice kupci sestavijo svoj zabojček. Trenutno lahko izbirajo med več 400 pridelki in izdelki.

Prevzem: Vsakih 14 dni v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Kmetje na dostavno mesto pripeljejo naročeno. Kupci pridelke prevzamejo in plačajo neposredno kmetu.

Poreklo: Izključno slovensko.

Certifikati: Večina ponudnikov je nosilcev ekološkega certifikata, nekatere so v ekološki preusmeritvi, ali pa ne uporabljajo fitofarmacevtskih sredstev. Res izjemoma se najde v ponudbi tudi kaj, kar je bilo obdelano z minimalnimi fitofarmacevtskimi sredstvi.

Cena: Kmetje oblikujejo ceno sami. Ker kmet ve, koliko in kaj bo prodal in ker mu ni treba postavati na tržnici, in ker hkrati ni marž, so cene praviloma veliko nižje kot na klasičnih tržnicah, spletnih in klasičnih trgovinah ali ob nakupu na kmetiji. Lahko bi rekli, da so cene za posameznika veleprodajne.

Posebnosti: Kmet in kupec se srečata. Pomemben del Zelenega kroga so tudi semena – semenski kotiček, kjer si lahko vsak vzame ali prispeva domače seme, saj je seme osnova naše prehranske samooskrbnosti.

Kontaktni podatki:

Društvo Zeleni krog Slovenije
www.zelenikrog.si
FB: Zeleni krog
E: zelenikrog.si@gmail.com
M: 068/192-991

»Enako pomembno kot cena in kvaliteta je zavedanje naročnikov, da je slovensko kakovostnejše in da je nujno, da kupimo od slovenskega kmeta, da kmetje ne bodo obupali in bodo čez nekaj let še vedno ponujali pridelke našim potomcem. Ker če bodo slovenske kmetije usahnile, bomo odvisni od uvožene hrane od bogvekod in pridelane bogve kako«.

Karmen, Društvo Zeleni krog Slovenije

Preberite tudi:


Sorodni članki

Če imamo take naročnike, sploh še potrebujemo kaj več?

INTERVJU - Gregor Hribar, Zeleni zabojček, soustanoviteljAli nam lahko za začetek razložite koncept Zelenih zabojčkov? Kako ste prišli na to odlično idejo, ki je bila tudi nagrajena kot Naj podjetniška ideja?Vse je res preprosto. Ko smo se preselili v mesto,…

Več...

Zemlja & morje

Tu se srečujejo radodarnost narave, pridne roke in sanje o lepšem jutri za vse nas. Na spletni strani www.zemljainmorje.si ali pa vsako sredo na ljubljanski tržnici v Šiški se lahko na lastne oči prepričate, kako se z odlično idejo in…

Več...

Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z…

Več...

Namesto v trgovino h kmetu po zabojček

Če bi radi vsak dan jedli izključno lokalno hrano, lahko "najamete" svojega kmeta. Kako stvar deluje? Vsak teden se k njemu odpravite po zabojček sveže sezonske zelenjave ali sadja. Tak sistem v Sloveniji obstaja od leta 2011. Imenuje se partnersko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem