Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Zaščitena geografska označba

  Zaščitena geografska označba

  Zaščitena geografska označba (angl. Protected Geographical Indication) je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.

  Označena živila iz točno določene pokrajine ali kraja, predstavlja kot tista, ki jih odlikujejo posebna kakovost, sloves in druge značilnosti geografskega območja.To so kmetijski pridelki in živila pri katerih vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) poteka na točno določenem geografskem območju, po katerem je nato izdelek tudi poimenovan, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja. Izdelki, ki izvirajo iz določene pokrajine ali kraja, so še posebej kakovostni, prepoznavni in imajo svojevrstne lastnosti, vezane na lokalno podnebje, veter, tip pokrajine in druge geografske značilnosti. Povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom je manj tesna kot pri shemi zaščitena označba porekla.

  Raznolikost pokrajine, ki se odraža v raznolikosti pridelkov in živil

  Slovenija se ponaša z izjemno raznolikostjo pokrajine. Ta razgibanost predstavlja tudi vir različnih, edinstvenih lastnosti pridelkov in izdelkov, ki jih pridelujejmoo v danem okolju. Kraška burja, denimo, daje poseben značaj mesninam, ki izvirajo s Krasa – v sušilnici naj bi se zrak večkrat dnevno zamenjal. Biti mora uravnotežen, ravno prav suh, okna na obeh straneh sušilnega obrata pa skrbijo za njegovo popolno uravnavanje.

  Raznovstna vegetacija in svežina zraka v goratih in hribovitih predelih države sta privilegija, ki ju lahko prav tako uživamo skozi številne, tradicionalne slovenske izdelke: sire, druge mlečne izdelke in tudi med. Slovenija stoji na stičišču alpskega, subpanonskega, dinarskega in submediteranskega območja, zaradi česar je rastlinski svet zelo pester. To pa so naravnost idealni pogoji za pridelavo zelo kakovostnega slovenskega medu različnih vrst. Tudi na ravninskem delu države ni bistveno drugače. Na prekmurske pridelke in tamkajšnje jedi vplivajo suhe in ostre zime; glavna dejavnika, da je ptujski lük razvil ostrejši okus od drugih sort čebule, sta verjetno značilno suho podnebje ob dozorevanju in plitva, peščena, s hranili slabše založena tla. Zaščiteni so tudi pridelki ali živila, ki so plod dolgoletnega prenašanja znanja, kot velja denimo na območju Štajerske in Prekmurja, kjer na primer tradicija pridelave pridelave oljnih buč in predelave bučnih semen v bučno olje sega že v 18. stoletje.

  Slovenija je mozaik raznolikih pokrajin in geografskih posebnosti, ki se močno odražajo v kakovosti, okusih in načinu pridelovanja živil, saj je tradicija pridelave in predelave brez izjeme povezana z njimi. Stoletja izkušenj narekujejo postopke, ki vodijo do odličnih, kakovostnih in okusnih živil.

  Kraški pršut

  Ugodne podnebne razmere na Krasu vplivajo na razgibano dinamiko enoletnega sušenja in zorenja te priljubljene mesnine, kar se odraža v senzoričnih lastnostih: barvi, teksturi in bogato izraženi aromi.

  Zgornjesavinjski želodec

  Sušena mesnina je narejena iz najkakovostnejših delov svinjskega mesa in slanine. Mesni nadev z dodatki se polni v naravne ovitke (svinjski želodec ali mehu), mikroklima prostora, kjer se mesnina suši, in območje pridelave pa sta pika na i vrhunskega okusa.

  Štajersko-prekmursko bučno olje

  Je zelo kakovostno jedilno nerafinirano rastlinsko olje, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti. Ima aromatičen vonj, ugodno maščobno-kislinsko sestavo in je brez aditivov.

  Prleška tünka

  Zapiski iz leta 1487 dokazujejo, da v Prlekiji poznajo tünko že dolga stoletja. Prleška tünka je sestavljena iz zaseke in svinjskega mesa, ki ju izmenično zlagajo v posodo, imenovano tünka, in nato pustijo zoreti vsaj 30 dni.

  Kraška panceta

  Je suhomesnati izdelek s Krasa značilne pravokotne oblike. Natančna odbira mesnate slanine, suh postopek soljenja z morsko soljo in pravilno sušenje ji dajejo značilne senzorične lastnosti, nežno teksturo, polnost vonja in sladek neslan okus.

  Ptujski lük

  Ptujski lük je domače ime za čebulo srčaste oblike. Sredica je belo-vijoličasta z rdečim navdihom in ima zmerno oster okus. Izrazita prednost lüka je možnost dolgotrajnega skladiščenja. Tradicionalno je spleten v venec iz 6 ali 12 enako velikih čebul.

  Slovenski med

  Je med z območja celotne Slovenije, zanj pa so značilne visoke zahteve glede kakovosti. Vsebuje manj kot 18,6 % vode, vsebnost HMF pa je manjša od 15 mg/kg. Najpogostejše vrste so: akacijev, lipov, kostanjev, hojev, smrekov, cvetlični, gozdni med in med oljne ogrščice.

  Kraški zašink

  Tradicionalni suhomesnati izdelek s Krasa je proizveden iz kakovostne svinjske vratovine brez kosti. Za njegovo proizvodnjo je značilen suh postopek, zašink pa ima značilen, rahlo slan okus.

  Kranjska klobasa

  Kranjska klobasa je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih proizvodov doma in v tujini. Je pasterizirana poltrajna mesnina, izdelana iz grobo mletega prašičjega mesa in slanine. Nadev je začinjen samo s česnom in poprom, uživamo pa jo toplo po kratkem pregrevanju v vroči vodi.

  Prekmurska šunka

  Prekajena sušena mesnina iz zadnjega stegna prašičev nima kosti. Je prepoznavne hruškaste oblike z rdečerjavo površino. Njena izjemnost je posledica sušenja in dolgotrajnega zorenja v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah – suhih in ostrih zimah.

  Jajca izpod Kamniških planin

  Kamniške kmetice so z domačimi jajci oskrbovale ljubljanske tržnice in kuhinje že v 19. stoletju. Po zaslugi lanenega semena v prehrani kokoši nesnic vsebujejo primerjavi z drugimi jajci najmanj dvakrat več omega-3 maščobnih kislin.

  Štajerski hmelj

  Zaradi ugodnih podnebnih in talnih pogojev se Štajerski hmelj ponaša z visoko kakovostjo, že pred stoletji razvita pridelava pa je pripomogla k njegovemu mednarodnemu slovesu in prepoznavnosti. Štajerski hmelj odlikuje fina hmeljska aroma s pridihom zeliščne, sadne ali cvetlične note. Registracija se nanaša na posušene hmeljeve storžke ter iz njih pridobljene proizvode v obliki hmeljevih briketov ter hmeljevih ekstraktov.

  Šebreljski želodec* 

  Prepoznaven je po svoji specifični ovalni obliki ter senzoričnih in gastronomskih lastnostih. Njegova posebnost je v sestavi kakovostnega svinjskega mesa, majhnega deleža slanine in začimb, svoje pa dodajo tudi tukajšnjo posebni podnebni pogoji za sušenje in zorenje.

  * Proizvod je zaščiten, vendar za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.

  Dejstvo je, da slovenski potrošniki vse bolj prepoznavamo in upoštevamo označbe shem kakovosti na pridelkih in živilih. Slovensko poreklo ter tradicionalni pristop k pridelavi in predelavi nam očitno pomenita veliko. Iz leta v leto namreč kupujemo več izdelkov in živil, ki nosijo certifikate shem kakovosti, kar pomeni, da znamo ceniti kakovostno in domače. V eni od Valiconovih raziskav lahko preberemo, da smo slovenski potrošniki za kakovostne slovenske izdelke, še posebej če so označeni z uradnimi označbami kakovosti, pripravljeni plačati tudi do 10 odstotkov več. Podatek samo potrjuje, da je v Sloveniji doma tradicija in da se nam z izbiro slovenskih pridelkov, živil in izdelkov zanjo ni treba bati.

  Zaščitena geografska označba in zaščita kmetijskih proizvodov je pomembna zaradi

  • učinkovite zaščite proti zlorabam, posnemanjem in zavajanjem,
  • večjega zaupanja potrošnika v zaščitene kmetijske pridelke in živila zaradi dodatnih kontrol, izvirnosti in stalne kakovosti,
  • ohranjanja specifičnosti in raznolikosti slovenske kulinarike,
  • zanesljivejših informacij, lažje izbire in razlikovanja na trgu glede izvora, slovesa in kakovosti proizvoda,
  • močnih konkurenčnih pritiskov tuje industrije,
  • ohranjanja in razvoja regij.

  Potrošnikom daje zagotovilo, da res kupujejo le tiste, ki so skladni s predvideno specifikacijo in zaradi preseganja okvira zakonodaje tudi bolj kakovostni. Z zaščito se ohranjata specifičnost in raznolikost slovenske kulinarike, obenem pa je večja tudi zaščita proti zlorabam, posnemanju in zavajanju, ki vedno spremljajo dobra prizadevanja proizvajalcev. Z zaščito se zaupanje potrošnikov le povečuje. Z označbami namreč dobimo zanesljivejše informacije o izdelkih, laže izbiramo in razlikujemo med njimi. Potrošniki pri proizvodih, ki so vključeni v sheme kakovosti, nimamo več dvomov o izvoru, slovesu in kakovosti proizvoda.

  Prednosti za proizvajalce in za potrošnike

  Standardizirani lokalni način pridelave ali predelave živil zagotavlja enotno kakovost pri vseh proizvajalcih, zato je večja in stabilnejša tudi njihova konkurenčnost. Ker proizvajalci izpolnjujejo želje potrošnikov po avtentičnih proizvodih boljše kakovosti, se večata zaupanje in potrošnja ter s tem tudi skupni obseg proizvodnih količin. Potrošnikom se po drugi strani zaradi nadzora kakovosti, ki ga izvaja neodvisni kontrolni organ, zagotavljata stalna kakovost in enotno označevanje (zaščitni znaki, simboli Evropske unije, enotne navedbe), na osnovi katerega lahko izdelek laže ločijo od drugih kmetijskih pridelkov in proizvodov, ki so na voljo v trgovinah.

  Seznam slovenskih kmetijskih pridelkov in živil zaščitenih ali v postopku zaščite pri Evropski komisiji

  V Evropski uniji je bila že leta 1992 sprejeta zakonodaja s področja zaščite kmetijskih pridelkov in živil. V Sloveniji smo z Zakonom o kmetijstvu iz leta 2000 sprejeli sheme kakovosti, ki izboljšujejo življenjski standard na območjih zaščite, oblikujejo pridelovalne in predelovalne poti, pomembno vrednotijo znanje in delo pridelovalcev in predelovalcev, ohranjajo in celo povečujejo zaposlenost na območjih zaščite, predvsem pa ohranjajo slovensko kulturno dediščino ter izročilo tradicije.

  Vse sheme kakovosti:

  Seznam certificiranih proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.
  Publikacija Slovenski zaščiteni kmetijski proizvodi in živila.
  Seznam vseh zaščitenih proizvodov v EU.
  Specifikacije zaščitenih proizvodov.

  Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
  Ostani na tekočem