Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z več kot tridesetimi slovenskimi ekološkimi kmeti. Živila iz tujine naročijo le, če je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru vedno kupujejo lokalno. Četudi je cena morda višja od tuje.

“Iskreno povedano: imamo krasno službo! Pogovarjamo se z ekološkimi kmeti in pri njih izbiramo le najboljša živila, ki jih potem razvažamo po več kot tisoč domovih po Sloveniji!” Tako svoj delavnik in poslanstvo strne ekipa podjetja Zeleni zabojček, ki je pred leti prvo začelo dostavljati izključno ekološko hrano na dom.

Hitrejša logistika

Poleg skrbno izbrane kakovosti je za kupca ena glavnih prednosti svežina sadja in zelenjave. Gregor Hribar, soustanovitelj podjetja, sicer pozdravlja opazen napredek, ki naj bi ga na področju zdrave hrane v zadnjem času naredile velike trgovske verige. “A veliki trgovski centri imajo zaradi svojega modela logistike še vedno to hibo, da je zelenjava na njihovih policah od enega dneva do tri dni manj sveža kot tista, ki so je deležne naše stranke.”

Pri omenjenem podjetju so kupci praviloma deležni hrane, ki je bila z njive pobrana dan pred nakupom. In pri zelenjavi – še posebej zelenolistni – je glede vsebnosti vsega, kar koristi našemu organizmu, prav ta dan (ali trije) lahko še kako bistven.

“Še bolj se to pozna pri uporabnosti zelenih delov gomoljnic,” opozarjajo pri Zelenem zabojčku. “Če si za primer vzamemo rdečo peso, so njeni zeleni listi dokazano nekajkrat bogatejši z rudninami in vitamini kot sam gomolj! A kot ljubitelji pese gotovo vedo, tisti nadzemni del tudi najhitreje oveni. Zato je kratka veriga od njive do krožnika pri zelenjavi še toliko bolj ključna!”

Kupci zabojčkov lahko med drugim računajo, da bodo vedno skrbno poučeni o izvoru svoje hrane. V primeru, ko živilo prihaja iz naše države, dostavljavci navedejo kmetijo, ko prihaja iz tujine, pa državo. Dostava po Ljubljani je brezplačna, po drugih krajih Slovenije znaša 2,95 evra do petnajst kilogramov dostavljene mase. Možen je tudi osebni prevzem, kar lahko transakcijo poceni do štirinajst odstotkov.

Poštenje in zaupanje

Glede vsebine zabojčkov se lahko stranke na začetku sezone odločijo v celoti zaupati izbiri dobavitelja, lahko pa se tudi sproti odločajo same. Gregor Hribar pravi, da je še posebej vesel, ker so kar nekaj strank iz tiste prve skupine navdušili za nekoliko manj uveljavljene vrste zelenjave, ki jih sami najbrž še dolgo ne bi poskusili.

Če kupcem karkoli ni všeč, pri Zelenem zabojčku zagotavljajo vračilo denarja. Pred tremi leti so ustanovili zadrugo, s pomočjo katere so tudi formalno povezani s kmeti od Prlekije do Primorske.

Ustanovitelji podjetja se radi nasmehnejo, da so od vsega najbolj veseli, da jim je v sedmih letih uspelo vzpostaviti trden sistem zaupanja tako s kmeti kot s kupci. “Naša izkušnja je, da je večina ljudi zelo poštenih – in to še toliko bolj, če si ti pošten in iskren do njih. Več kot štirideset odstotkov naših zabojčkov svoje lastnike pričaka na pragu stanovanja, pod balkonom ali na oknu, ki ga sosedov pes ne doseže … In v vseh teh letih so se nekam izgubili le trije zabojčki. Tudi naša Shramba nasproti Kina Šiška, kjer si naši kupci sami postrežejo z dnevnimi živili, v celoti deluje na principu zaupanja. To se nam zdi izjemno spričevalo poštenosti tako kupcev kot njihovih sosedov in naključnih mimoidočih!”


Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...

Odkrijte novo veselje do kuhanja! Z ekološko hrano

Emilija Pavlič, priljubljena primorska kuharica, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami v kuhinji in zavzetostjo za kuhanje na ekološki način z nami v intervjuju deli dragocene nasvete o pripravi ekološke hrane. Razkriva, kako lahko vsak domači kuhar svoj jedilnik obogati z raznoliko,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem