Zelene zabojčke kupujejo pošteni ljudje

Sedem let delovanja, vsak teden med dvesto in tristo dostavljenih zabojčkov, okrog tristo tisoč evrov prometa na leto … To so prav gotovo lepi dosežki za nekaj, kar se je začelo kot popoldanski konjiček. Zeleni zabojček danes redno sodeluje z več kot tridesetimi slovenskimi ekološkimi kmeti. Živila iz tujine naročijo le, če je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru vedno kupujejo lokalno. Četudi je cena morda višja od tuje.

“Iskreno povedano: imamo krasno službo! Pogovarjamo se z ekološkimi kmeti in pri njih izbiramo le najboljša živila, ki jih potem razvažamo po več kot tisoč domovih po Sloveniji!” Tako svoj delavnik in poslanstvo strne ekipa podjetja Zeleni zabojček, ki je pred leti prvo začelo dostavljati izključno ekološko hrano na dom.

Hitrejša logistika

Poleg skrbno izbrane kakovosti je za kupca ena glavnih prednosti svežina sadja in zelenjave. Gregor Hribar, soustanovitelj podjetja, sicer pozdravlja opazen napredek, ki naj bi ga na področju zdrave hrane v zadnjem času naredile velike trgovske verige. “A veliki trgovski centri imajo zaradi svojega modela logistike še vedno to hibo, da je zelenjava na njihovih policah od enega dneva do tri dni manj sveža kot tista, ki so je deležne naše stranke.”

Pri omenjenem podjetju so kupci praviloma deležni hrane, ki je bila z njive pobrana dan pred nakupom. In pri zelenjavi – še posebej zelenolistni – je glede vsebnosti vsega, kar koristi našemu organizmu, prav ta dan (ali trije) lahko še kako bistven.

“Še bolj se to pozna pri uporabnosti zelenih delov gomoljnic,” opozarjajo pri Zelenem zabojčku. “Če si za primer vzamemo rdečo peso, so njeni zeleni listi dokazano nekajkrat bogatejši z rudninami in vitamini kot sam gomolj! A kot ljubitelji pese gotovo vedo, tisti nadzemni del tudi najhitreje oveni. Zato je kratka veriga od njive do krožnika pri zelenjavi še toliko bolj ključna!”

Kupci zabojčkov lahko med drugim računajo, da bodo vedno skrbno poučeni o izvoru svoje hrane. V primeru, ko živilo prihaja iz naše države, dostavljavci navedejo kmetijo, ko prihaja iz tujine, pa državo. Dostava po Ljubljani je brezplačna, po drugih krajih Slovenije znaša 2,95 evra do petnajst kilogramov dostavljene mase. Možen je tudi osebni prevzem, kar lahko transakcijo poceni do štirinajst odstotkov.

Poštenje in zaupanje

Glede vsebine zabojčkov se lahko stranke na začetku sezone odločijo v celoti zaupati izbiri dobavitelja, lahko pa se tudi sproti odločajo same. Gregor Hribar pravi, da je še posebej vesel, ker so kar nekaj strank iz tiste prve skupine navdušili za nekoliko manj uveljavljene vrste zelenjave, ki jih sami najbrž še dolgo ne bi poskusili.

Če kupcem karkoli ni všeč, pri Zelenem zabojčku zagotavljajo vračilo denarja. Pred tremi leti so ustanovili zadrugo, s pomočjo katere so tudi formalno povezani s kmeti od Prlekije do Primorske.

Ustanovitelji podjetja se radi nasmehnejo, da so od vsega najbolj veseli, da jim je v sedmih letih uspelo vzpostaviti trden sistem zaupanja tako s kmeti kot s kupci. “Naša izkušnja je, da je večina ljudi zelo poštenih – in to še toliko bolj, če si ti pošten in iskren do njih. Več kot štirideset odstotkov naših zabojčkov svoje lastnike pričaka na pragu stanovanja, pod balkonom ali na oknu, ki ga sosedov pes ne doseže … In v vseh teh letih so se nekam izgubili le trije zabojčki. Tudi naša Shramba nasproti Kina Šiška, kjer si naši kupci sami postrežejo z dnevnimi živili, v celoti deluje na principu zaupanja. To se nam zdi izjemno spričevalo poštenosti tako kupcev kot njihovih sosedov in naključnih mimoidočih!”


Sorodni članki

Vam najbližja ekološka kmetija

Bralci nas pogosto sprašujete, katera je najboljša ekološka kmetija in kateri so ekološki certifikati, ki jim lahko zaupamo. Na portalu Naša super hrana se zavzemamo za boljše razumevanje oznak pri različnih shemah kakovosti, predvsem pa delujemo na področju ozaveščanja o…

Več...

Ravnati in uživati ekološko

V naše pogovore vse pogosteje zaidejo besede eko, bio, ekološko ali biološko. Te besede se v slovenskem jeziku nanašajo na varovanje in ohranjanje narave ter življenjskega okolja. Odtod tudi poimenovanje ekoloških pridelkov. Hrana, ki je pridelana in predelana na ekološki…

Več...

Kako najraje pripravite ozimnico?

Prišel je čas priprave ozimnice in sezona obiranja pridelkov. Ponujamo vam nekaj nasvetov o vlaganju, sušenju in kaj storiti z zelenimi paradižniki.Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem