V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi

Da se miselnost na področju samooskrbe resnično premika, priča tudi nedavna pobuda iz občine Trebnje. Prejšnji teden so tam namreč na občinskem zemljišču uradno odprli urejen vrt za lokalno romsko prebivalstvo. Na njem si je gredice razdelilo petindvajset romskih družin iz tamkajšnjega naselja Vejar – prav vse družine, ki so pokazale zanimanje za to.

Pri tej strateški odločitvi občine ne gre za naključno ali osamljeno dejanje. Gre za nadaljevanje projektnega usposabljanja Romov za samooskrbo, ki se je začelo junija lani s sajenjem krompirja na občinski njivi. Za uresničitev ideje ima največ zaslug župan Alojzij Kastelic. “Ko sem ugotovil, da med Romi vlada opazno zanimanje za lastno pridelavo hrane,” je pojasnil za naš portal, “sem si rekel: zakaj jim ne bi pri tem pomagali? Večina ljudi tak pristop podpira, čeprav smo lani na to temo slišali tudi nekaj zelo negativnih mnenj. Mislim, da gre pri tem predvsem za večni človeški strah pred neznanim. Nasploh menim, da bi morali biti občani veseli. Če bodo Romi sami več pridelali, bodo gotovo manj jemali z drugih njiv. Romom moramo pomagati razviti delovne navade in jih s tem pripraviti na zaposlitev. Naša želja je, da bi vse skupaj postalo zgled še za druga romska naselja v Sloveniji in tudi izven nje.”

Na občinski njivi, kjer so se prej pasli konji, so romske družine za obdelavo dobile parcelo v obsegu trinajst krat osem metrov. Po oceni pristojnih je to popolnoma dovolj za osnovno samooskrbo. Zemljišče so na stroške občine tudi ogradili za zaščito pred živalmi. “Zemlje imamo več kot dovolj,” pravi župan Kastelic, “in če bodo Romi zgrabili za delo, bomo projekt glede na učinek z veseljem tudi razširili.” Ob uradnem odprtju so med drugim posadili tri lipe, da bodo imeli delavci po napornem dnevu na voljo senco, najbolj zagnanemu vrtičkarju pa je župan ob koncu sezone obljubil praktično nagrado.

SAmooskrba Romov1


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem