V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi

Da se miselnost na področju samooskrbe resnično premika, priča tudi nedavna pobuda iz občine Trebnje. Prejšnji teden so tam namreč na občinskem zemljišču uradno odprli urejen vrt za lokalno romsko prebivalstvo. Na njem si je gredice razdelilo petindvajset romskih družin iz tamkajšnjega naselja Vejar – prav vse družine, ki so pokazale zanimanje za to.

Pri tej strateški odločitvi občine ne gre za naključno ali osamljeno dejanje. Gre za nadaljevanje projektnega usposabljanja Romov za samooskrbo, ki se je začelo junija lani s sajenjem krompirja na občinski njivi. Za uresničitev ideje ima največ zaslug župan Alojzij Kastelic. “Ko sem ugotovil, da med Romi vlada opazno zanimanje za lastno pridelavo hrane,” je pojasnil za naš portal, “sem si rekel: zakaj jim ne bi pri tem pomagali? Večina ljudi tak pristop podpira, čeprav smo lani na to temo slišali tudi nekaj zelo negativnih mnenj. Mislim, da gre pri tem predvsem za večni človeški strah pred neznanim. Nasploh menim, da bi morali biti občani veseli. Če bodo Romi sami več pridelali, bodo gotovo manj jemali z drugih njiv. Romom moramo pomagati razviti delovne navade in jih s tem pripraviti na zaposlitev. Naša želja je, da bi vse skupaj postalo zgled še za druga romska naselja v Sloveniji in tudi izven nje.”

Na občinski njivi, kjer so se prej pasli konji, so romske družine za obdelavo dobile parcelo v obsegu trinajst krat osem metrov. Po oceni pristojnih je to popolnoma dovolj za osnovno samooskrbo. Zemljišče so na stroške občine tudi ogradili za zaščito pred živalmi. “Zemlje imamo več kot dovolj,” pravi župan Kastelic, “in če bodo Romi zgrabili za delo, bomo projekt glede na učinek z veseljem tudi razširili.” Ob uradnem odprtju so med drugim posadili tri lipe, da bodo imeli delavci po napornem dnevu na voljo senco, najbolj zagnanemu vrtičkarju pa je župan ob koncu sezone obljubil praktično nagrado.

SAmooskrba Romov1

V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi
Ocenite stran


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše…

Več...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem