V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi

Da se miselnost na področju samooskrbe resnično premika, priča tudi nedavna pobuda iz občine Trebnje. Prejšnji teden so tam namreč na občinskem zemljišču uradno odprli urejen vrt za lokalno romsko prebivalstvo. Na njem si je gredice razdelilo petindvajset romskih družin iz tamkajšnjega naselja Vejar – prav vse družine, ki so pokazale zanimanje za to.

Pri tej strateški odločitvi občine ne gre za naključno ali osamljeno dejanje. Gre za nadaljevanje projektnega usposabljanja Romov za samooskrbo, ki se je začelo junija lani s sajenjem krompirja na občinski njivi. Za uresničitev ideje ima največ zaslug župan Alojzij Kastelic. “Ko sem ugotovil, da med Romi vlada opazno zanimanje za lastno pridelavo hrane,” je pojasnil za naš portal, “sem si rekel: zakaj jim ne bi pri tem pomagali? Večina ljudi tak pristop podpira, čeprav smo lani na to temo slišali tudi nekaj zelo negativnih mnenj. Mislim, da gre pri tem predvsem za večni človeški strah pred neznanim. Nasploh menim, da bi morali biti občani veseli. Če bodo Romi sami več pridelali, bodo gotovo manj jemali z drugih njiv. Romom moramo pomagati razviti delovne navade in jih s tem pripraviti na zaposlitev. Naša želja je, da bi vse skupaj postalo zgled še za druga romska naselja v Sloveniji in tudi izven nje.”

Na občinski njivi, kjer so se prej pasli konji, so romske družine za obdelavo dobile parcelo v obsegu trinajst krat osem metrov. Po oceni pristojnih je to popolnoma dovolj za osnovno samooskrbo. Zemljišče so na stroške občine tudi ogradili za zaščito pred živalmi. “Zemlje imamo več kot dovolj,” pravi župan Kastelic, “in če bodo Romi zgrabili za delo, bomo projekt glede na učinek z veseljem tudi razširili.” Ob uradnem odprtju so med drugim posadili tri lipe, da bodo imeli delavci po napornem dnevu na voljo senco, najbolj zagnanemu vrtičkarju pa je župan ob koncu sezone obljubil praktično nagrado.

SAmooskrba Romov1


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem