Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Slasten slovenski kaki lahko naročite kar na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, pri katerih lahko naročite dostavo kakija na dom. Ne spreglejte tudi uporabnih nasvetov, kako ga porabiti.

Dozoreli so prvi slovenski kakiji in zdaj je pravi čas, da jih vključite v svojo prehrano. Kaki je namreč pomemben vir vitamina C in beta-karotena – provitamina A, prav tako pa je znan po svojem antioksidativnem delovanju, s čimer podpira zaščitne mehanizme telesa, kar je v jesensko-zimskem času še posebej pomembno.

Dostava kakija na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, kjer lahko naročite sveže obran slovenski kaki na dom.

Zeleni Zabojček – večji del Slovenije:
https://zeleni-zabojcek.si/

Bulc – večji del Slovenije:
https://www.suho-sadje-in-orescki.si/

Osrednja Slovenija:
http://e-branjevka.si/

Osrednja Slovenija in Štajerska:
https://gajbica.si/

Gorenjska:
https://gajbica.si/

Osrednja Slovenija
https://spoljanamizo.si/

Osrednja Slovenija
https://sadjevpisarni.si/zabojcki

Kaki z Obale – Primorska
https://information-slovenia.com/koper-capodistria-6000/kmetijske-dejavnosti/kaki-primorska-prodaja-kakijev-primorska/1807?fbclid=IwAR23BOYksSyyoftQaXV6lEVBeTmzB917Ox3YgLmr4YQr641rigWUA3K1e8c

https://gajbica.si/

Kako porabiti kaki?

Svež kaki

Zdravju najbolj koristno je uživati svež sadež, ki je poln vitaminov in hranil. Nekatere sorte se lahko uživa kot jabolko, mehkejše pa z žlico. Ena od možnosti je tudi, da ga pretlačite ter ga skupaj z jogurtom zaužijete kot okusno sladico.

Sušenje kakija

Kaki lahko tudi posušite in ga uporabljate kot slasten sladek prigrizek, ki nadomesti nezdrave sladkarije. Za sušenje je dobro uporabiti kakije, dokler so še čvrsti, vendar pa mora biti njihova lupina že oranžne barve. Taki kakiji so še trpki, vendar po sušenju ta občutek izgine.

Zamrznjen kaki

Kaki se dobro obnese tudi, če ga zmešate, dodate malo limoninega soka, da ne porjavi, ter ga po porcijah zamrznete. Uporabljate ga lahko do pol leta po zamrznitvi.

Nasveti deloma povzeti po Prehrana.si

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Sadje domačih pridelovalcev, ki nas prvo razvaja v spomladanskih mesecih, so sadne vrste iz skupine jagodičja. Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Ali veste, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Uživanje sadja je del uravnotežene prehrane. Je vir za zdravje pomembnih snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti. Vsebnost teh pomembnih snovi se med sadjem razlikuje, zato je pomembno, da izberemo sadje ali izdelke iz sadja višje kakovosti. Prav…

Več...

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem