Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Slasten slovenski kaki lahko naročite kar na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, pri katerih lahko naročite dostavo kakija na dom. Ne spreglejte tudi uporabnih nasvetov, kako ga porabiti.

Dozoreli so prvi slovenski kakiji in zdaj je pravi čas, da jih vključite v svojo prehrano. Kaki je namreč pomemben vir vitamina C in beta-karotena – provitamina A, prav tako pa je znan po svojem antioksidativnem delovanju, s čimer podpira zaščitne mehanizme telesa, kar je v jesensko-zimskem času še posebej pomembno.

Dostava kakija na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, kjer lahko naročite sveže obran slovenski kaki na dom.

Zeleni Zabojček – večji del Slovenije:
https://zeleni-zabojcek.si/

Bulc – večji del Slovenije:
https://www.suho-sadje-in-orescki.si/

Osrednja Slovenija:
http://e-branjevka.si/

Osrednja Slovenija in Štajerska:
https://gajbica.si/

Gorenjska:
https://gajbica.si/

Osrednja Slovenija
https://spoljanamizo.si/

Osrednja Slovenija
https://sadjevpisarni.si/zabojcki

Kaki z Obale – Primorska
https://information-slovenia.com/koper-capodistria-6000/kmetijske-dejavnosti/kaki-primorska-prodaja-kakijev-primorska/1807?fbclid=IwAR23BOYksSyyoftQaXV6lEVBeTmzB917Ox3YgLmr4YQr641rigWUA3K1e8c

https://gajbica.si/

Kako porabiti kaki?

Svež kaki

Zdravju najbolj koristno je uživati svež sadež, ki je poln vitaminov in hranil. Nekatere sorte se lahko uživa kot jabolko, mehkejše pa z žlico. Ena od možnosti je tudi, da ga pretlačite ter ga skupaj z jogurtom zaužijete kot okusno sladico.

Sušenje kakija

Kaki lahko tudi posušite in ga uporabljate kot slasten sladek prigrizek, ki nadomesti nezdrave sladkarije. Za sušenje je dobro uporabiti kakije, dokler so še čvrsti, vendar pa mora biti njihova lupina že oranžne barve. Taki kakiji so še trpki, vendar po sušenju ta občutek izgine.

Zamrznjen kaki

Kaki se dobro obnese tudi, če ga zmešate, dodate malo limoninega soka, da ne porjavi, ter ga po porcijah zamrznete. Uporabljate ga lahko do pol leta po zamrznitvi.

Nasveti deloma povzeti po Prehrana.si

Preberite tudi:


Sorodni članki

Stare sorte sadja so naša pomembna kulturna dediščina

Pogovarjali smo se z Gregorjem Božičem, ljubiteljskim raziskovalcem sadnih sort in avtorjem monografije Sadje sonca, kjer je opisanih 63 sadnih vrst. Je tudi pobudnik vzorčnega sadovnjaka starih sort v Kojskem, ki deluje kot neke vrste genetska banka starih sort. Kako…

Več...

Zakaj se odločiti za lokalno pridelano sadje?

Lokalno pridelano sadje prinaša številne ključne prednosti tako za naše zdravje, saj imamo priložnost uživati sadje višje kakovosti, kot tudi za lokalne pridelovalce in delavce v živilsko-predelovalni industriji.Sadje ima pomembno vlogo v prehrani ljudi in je njuno v okviru uživanja…

Več...

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« za najvišjo kakovost sadja

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je najboljša izbira, saj združuje tri najpomembnejše značilnosti: kakovost, lokalno poreklo, nadzirano pridelavo in predelavo. Nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost – Slovenija«, je bila vzpostavljena s ciljem, da bi kot potrošniki lažje…

Več...

Začenja se promocijska kampanja slovenskega sadja

V drugi polovici oktobra bo stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem