Rok uporabe: »osebna izkaznica«, ki omogoča sledljivost vse do kmetije

Ste vedeli, da rok uporabe pri mleku in mlečnih izdelkih igra podobno vlogo kot osebna izkaznica pri ljudeh? Tako kot je na osebni izkaznici napisano, kdo in od kod smo, lahko pri mleku in mlečnih izdelkih proizvajalci in nadzorni organi samo s pomočjo datuma uporabnosti ugotovijo, s katere kmetije je mleko in kakšno pot je ubralo, preden se je znašlo na trgovskih policah oziroma v vaših rokah. Na ta način se lahko tudi ugotovi, da je bilo mleko, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, dejansko pripeljano s certificirane kmetije, ki proizvaja mleko izbrane slovenske kakovosti.

Vsak mlečni izdelek je opremljen z datumom, ki označuje, do kdaj je izdelek uporaben oziroma do kdaj mlekarne zanj zagotavljajo najvišjo kakovost – tako s stališča zdravja kot okusa. Običajno je označena tudi ura, ko je bil narejen izdelek, nekatere proizvodne naprave pa omogočajo celo označbo linije, na kateri je bil pakiran. Ti podatki omogočajo celostno sledljivost: kdaj in na kateri liniji je bil izdelek proizveden, kdo je upravljal stroj, katere sestavine, embalažni materiali in surovine so bili uporabljeni, ne nazadnje celo izvor surovin in analize, ki jih je opravil ob sprejetju v svoj proizvodni obrat.

Med obširnimi podatki celo temperatura mleka

Za primer poglejmo Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« Ljubljanskih mlekarn, ki ima na vrhu embalaže štiri številčne podatke: rok uporabe, uro proizvodnje, številko linije, na kateri je bilo proizvedeno, in oznako operaterja ter kodo QR.

Ljubljanske mlekarne na podlagi teh štirih podatkov, ki jih vnesejo v poseben računalniški operacijski sistem, sledijo celotnemu krogotoku, od sprejema surovine, sestavin in embalažnih elementov do izdaje končnega izdelka iz podjetja. Vsaka surovina, sestavina, embalažni elementi, ki pridejo v mlekarno, se ob sprejemu analizirajo, pregledajo in zabeležijo v računalniškem sistemu, kar je osnova za izvajanje sledljivosti.

»Za preverjanje sledljivosti v računalniški sistem vnesemo rok uporabnosti, ta pa prikaže vse izdelke, proizvedene na ta datum. Na seznamu poiščemo dotično čokoladno Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in iz podatkov lahko razberemo šaržo proizvodnje. S čitalci v laboratoriju ali s pametnim telefonom je mogoče do teh podatkov priti še hitreje: odčitamo le kodo QR na izdelku,« pojasnjuje Irena Kopitar, direktorica proizvodnega obrata v Ljubljanskih mlekarnah.

Datum uporabnosti na mleku Planika

S pregledom podatkov v računalniškem sistemu je tako mogoče ugotoviti, iz katere šarže surovega mleka je bilo proizvedeno čokoladno Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Razbrati je mogoče celo, na kakšnih temperaturah je bilo predelano (pasterizirano, sterilizirano, oboje …) mleko, ki je v izdelku in polizdelku, ter kateri embalažni elementi so bili uporabljeni.

S katere kmetije je mleko, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Mleko s kmetij, ki so pridobile znak »izbrana kakovost – Slovenije«, se zbira s posebnimi cisternami in se ne meša z mlekom, ki prihaja iz necertificiranih kmetij. V vsaki zbiralnici že pred oddajo mleka v cisterne vzamejo vzorce, ki jih analizirajo v mlekarni in rezultate vnesejo v operacijski sistem. Ker cisterna na svoji poti v mlekarno pobira mleko iz več zbiralnic oziroma kmetij, ga shranjuje v ločene prekate. Tako je mleko iz posamezne zbiralnice v svojem, ločenem prekatu cisterne.

Ko cisterna pride v mlekarno, mleko iz vsakega prekata ponovno pregledajo in ga šele nato pretočijo.

Na ta način lahko mlekarne povedo za vsak izdelek posebej, s katere kmetije in kdaj so dobile mleko, iz katerega je narejen.

Datum uporabnosti na jogurtu z vanilijo Zelene doline

 


Sorodni članki

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem