Rok uporabe: »osebna izkaznica«, ki omogoča sledljivost vse do kmetije

Ste vedeli, da rok uporabe pri mleku in mlečnih izdelkih igra podobno vlogo kot osebna izkaznica pri ljudeh? Tako kot je na osebni izkaznici napisano, kdo in od kod smo, lahko pri mleku in mlečnih izdelkih proizvajalci in nadzorni organi samo s pomočjo datuma uporabnosti ugotovijo, s katere kmetije je mleko in kakšno pot je ubralo, preden se je znašlo na trgovskih policah oziroma v vaših rokah. Na ta način se lahko tudi ugotovi, da je bilo mleko, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, dejansko pripeljano s certificirane kmetije, ki proizvaja mleko izbrane slovenske kakovosti.

Vsak mlečni izdelek je opremljen z datumom, ki označuje, do kdaj je izdelek uporaben oziroma do kdaj mlekarne zanj zagotavljajo najvišjo kakovost – tako s stališča zdravja kot okusa. Običajno je označena tudi ura, ko je bil narejen izdelek, nekatere proizvodne naprave pa omogočajo celo označbo linije, na kateri je bil pakiran. Ti podatki omogočajo celostno sledljivost: kdaj in na kateri liniji je bil izdelek proizveden, kdo je upravljal stroj, katere sestavine, embalažni materiali in surovine so bili uporabljeni, ne nazadnje celo izvor surovin in analize, ki jih je opravil ob sprejetju v svoj proizvodni obrat.

Med obširnimi podatki celo temperatura mleka

Za primer poglejmo Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« Ljubljanskih mlekarn, ki ima na vrhu embalaže štiri številčne podatke: rok uporabe, uro proizvodnje, številko linije, na kateri je bilo proizvedeno, in oznako operaterja ter kodo QR.

Ljubljanske mlekarne na podlagi teh štirih podatkov, ki jih vnesejo v poseben računalniški operacijski sistem, sledijo celotnemu krogotoku, od sprejema surovine, sestavin in embalažnih elementov do izdaje končnega izdelka iz podjetja. Vsaka surovina, sestavina, embalažni elementi, ki pridejo v mlekarno, se ob sprejemu analizirajo, pregledajo in zabeležijo v računalniškem sistemu, kar je osnova za izvajanje sledljivosti.

»Za preverjanje sledljivosti v računalniški sistem vnesemo rok uporabnosti, ta pa prikaže vse izdelke, proizvedene na ta datum. Na seznamu poiščemo dotično čokoladno Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in iz podatkov lahko razberemo šaržo proizvodnje. S čitalci v laboratoriju ali s pametnim telefonom je mogoče do teh podatkov priti še hitreje: odčitamo le kodo QR na izdelku,« pojasnjuje Irena Kopitar, direktorica proizvodnega obrata v Ljubljanskih mlekarnah.

Datum uporabnosti na mleku Planika

S pregledom podatkov v računalniškem sistemu je tako mogoče ugotoviti, iz katere šarže surovega mleka je bilo proizvedeno čokoladno Alpsko mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Razbrati je mogoče celo, na kakšnih temperaturah je bilo predelano (pasterizirano, sterilizirano, oboje …) mleko, ki je v izdelku in polizdelku, ter kateri embalažni elementi so bili uporabljeni.

S katere kmetije je mleko, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Mleko s kmetij, ki so pridobile znak »izbrana kakovost – Slovenije«, se zbira s posebnimi cisternami in se ne meša z mlekom, ki prihaja iz necertificiranih kmetij. V vsaki zbiralnici že pred oddajo mleka v cisterne vzamejo vzorce, ki jih analizirajo v mlekarni in rezultate vnesejo v operacijski sistem. Ker cisterna na svoji poti v mlekarno pobira mleko iz več zbiralnic oziroma kmetij, ga shranjuje v ločene prekate. Tako je mleko iz posamezne zbiralnice v svojem, ločenem prekatu cisterne.

Ko cisterna pride v mlekarno, mleko iz vsakega prekata ponovno pregledajo in ga šele nato pretočijo.

Na ta način lahko mlekarne povedo za vsak izdelek posebej, s katere kmetije in kdaj so dobile mleko, iz katerega je narejen.

Datum uporabnosti na jogurtu z vanilijo Zelene doline

 

Rok uporabe: »osebna izkaznica«, ki omogoča sledljivost vse do kmetije
Ocenite stran


Sorodni članki

Beljakove kepe v vanilijevi omaki

Kuhamo z našo super hrano! Za odlične beljakove kepe v vaniljevi omaki potrebujete le malo sestavin, med njimi tudi kakovostno slovensko mleko in smetano z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. https://www.youtube.com/watch?v=ZTOuMmEnTkI

Več...

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je lahko različna, tako kot je pestra njihova ponudba. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov…

Več...

Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak "izbrana kakovost – Slovenija"

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.Znak »izbrana kakovost –…

Več...

Mlada sirarka Nina Dolenc: "Najraje imam delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi."

Mnogo slovenskih kmetij se ukvarja tako s pridelavo kot predelavo mleka, ob tem pa uporablja številne tradicionalne slovenske postopke. Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, morajo poleg standardnih zahtev upoštevati še dodatne,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem