Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Raziskave o EKO potrošnji in potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji

Predstavljamo vam dve raziskavi o potrošnji EKO proizvodov in o potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji, ki ju je po naročilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedla agencija Aragon spomladi 2019.

1. Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji

Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji je pokazala, kakšne so nakupne navade Slovencev glede ekoloških živil, odnos do ekoloških živil, vpliv »ekološkosti« in ostalih dejavnikov na nakup. Preverili smo cenovno premijo ekoloških živil v primerjavi s klasično pridelavo, stopnjo poznavanja označb EKO in BIO, njihov vpliv na nakup ter stopnjo pozornosti potrošnikov na informacije, ki so navedene na živilih.

2. Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji

Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji, ki je bila izvedena med pridelovalci in predelovalci EKO proizvodov vključuje tudi raziskavo odnosa javnih zavodov do naročanja EKO živil. V raziskavi smo ugotavljali, kakšni so motivi kmetovalcev za ekološko kmetovanje, kakšen je pretok znanja in dostop do informacij, ko gre za EKO kmetijstvo, kakšno je stanje povpraševanja, načini pridobivanja kupcev in promocija. Raziskali smo prodajne poti za EKO proizvode, povprašali, ali so potrošniki za slovenske EKO proizvode pripravljeni plačati več. Raziskava daje vpogled v ključne izzive pri ekološkem kmetovanju, težave pri sodelovanju s trgovskimi verigami (pogled ponudnikov in pogled trgovcev). Predstavljene so težave v živinoreji na področju sodelovanja med pridelovalci in predelovalci. Ugotavljali smo bariere, s katerimi se soočajo kmetovalci pri prestrukturiranju v EKO kmetovanje. Kmetovalci so podali tudi mnenja o subvencijah, o pričakovanjih s strani države. Prav tako so na koncu podani možni scenariji razvoja slovenske EKO zgodbe.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.Zeleni…

Več...

Naša super rdeča redkev

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki izstopa predvsem po visoki vsebnosti kalija. Pozitivno vpliva na izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode.Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih vrtovih,…

Več...

Kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija skozi oči kulinarike

Letošnje počitnice so nekoliko drugačne. Vendar je to tudi priložnost, da neposredno v naši bližini, v Sloveniji, odkrijemo lepote in bogastvo, za katere si doslej še nismo vzeli časa. Pojdimo tja, kjer še nismo bili, okusimo, česar še nismo, in…

Več...

Ideja za slasten in zdrav meni

Poletje je v polnem razcvetu in ni boljšega časa za okusne, zdrave, lokalne sestavine, ki so na voljo tako pri vašemu bližnjemu kmetu kot na policah trgovin, kjer bodite pozorni na njihovo poreklo. Pripravili smo idejo za celoten zdrav meni…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem