Raziskave o EKO potrošnji in potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji | Obvestila, Obvestila in gradiva

Raziskave o EKO potrošnji in potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji

Predstavljamo vam dve raziskavi o potrošnji EKO proizvodov in o potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji, ki ju je po naročilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedla agencija Aragon spomladi 2019.

1. Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji

Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji je pokazala, kakšne so nakupne navade Slovencev glede ekoloških živil, odnos do ekoloških živil, vpliv »ekološkosti« in ostalih dejavnikov na nakup. Preverili smo cenovno premijo ekoloških živil v primerjavi s klasično pridelavo, stopnjo poznavanja označb EKO in BIO, njihov vpliv na nakup ter stopnjo pozornosti potrošnikov na informacije, ki so navedene na živilih.

2. Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji

Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji, ki je bila izvedena med pridelovalci in predelovalci EKO proizvodov vključuje tudi raziskavo odnosa javnih zavodov do naročanja EKO živil. V raziskavi smo ugotavljali, kakšni so motivi kmetovalcev za ekološko kmetovanje, kakšen je pretok znanja in dostop do informacij, ko gre za EKO kmetijstvo, kakšno je stanje povpraševanja, načini pridobivanja kupcev in promocija. Raziskali smo prodajne poti za EKO proizvode, povprašali, ali so potrošniki za slovenske EKO proizvode pripravljeni plačati več. Raziskava daje vpogled v ključne izzive pri ekološkem kmetovanju, težave pri sodelovanju s trgovskimi verigami (pogled ponudnikov in pogled trgovcev). Predstavljene so težave v živinoreji na področju sodelovanja med pridelovalci in predelovalci. Ugotavljali smo bariere, s katerimi se soočajo kmetovalci pri prestrukturiranju v EKO kmetovanje. Kmetovalci so podali tudi mnenja o subvencijah, o pričakovanjih s strani države. Prav tako so na koncu podani možni scenariji razvoja slovenske EKO zgodbe.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem