Raziskave o EKO potrošnji in potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji

Predstavljamo vam dve raziskavi o potrošnji EKO proizvodov in o potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji, ki ju je po naročilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedla agencija Aragon spomladi 2019.

1. Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji

Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji je pokazala, kakšne so nakupne navade Slovencev glede ekoloških živil, odnos do ekoloških živil, vpliv »ekološkosti« in ostalih dejavnikov na nakup. Preverili smo cenovno premijo ekoloških živil v primerjavi s klasično pridelavo, stopnjo poznavanja označb EKO in BIO, njihov vpliv na nakup ter stopnjo pozornosti potrošnikov na informacije, ki so navedene na živilih.

2. Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji

Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji, ki je bila izvedena med pridelovalci in predelovalci EKO proizvodov vključuje tudi raziskavo odnosa javnih zavodov do naročanja EKO živil. V raziskavi smo ugotavljali, kakšni so motivi kmetovalcev za ekološko kmetovanje, kakšen je pretok znanja in dostop do informacij, ko gre za EKO kmetijstvo, kakšno je stanje povpraševanja, načini pridobivanja kupcev in promocija. Raziskali smo prodajne poti za EKO proizvode, povprašali, ali so potrošniki za slovenske EKO proizvode pripravljeni plačati več. Raziskava daje vpogled v ključne izzive pri ekološkem kmetovanju, težave pri sodelovanju s trgovskimi verigami (pogled ponudnikov in pogled trgovcev). Predstavljene so težave v živinoreji na področju sodelovanja med pridelovalci in predelovalci. Ugotavljali smo bariere, s katerimi se soočajo kmetovalci pri prestrukturiranju v EKO kmetovanje. Kmetovalci so podali tudi mnenja o subvencijah, o pričakovanjih s strani države. Prav tako so na koncu podani možni scenariji razvoja slovenske EKO zgodbe.


Sorodni članki

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

Ustanovljen je Svet za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

Gre za strokovno posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. Svet je bil ustanovljen z namenom, da pri strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane podaja mnenja, predloge in pobude. Sestavlja ga 26 članov.Pri tem…

Več...

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.  Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom,…

Več...

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem