Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Raziskave o EKO potrošnji in potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji

Predstavljamo vam dve raziskavi o potrošnji EKO proizvodov in o potencialu EKO proizvodnje v Sloveniji, ki ju je po naročilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedla agencija Aragon spomladi 2019.

1. Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji

Raziskava o EKO ponudbi, povpraševanju in potrošnji v Sloveniji je pokazala, kakšne so nakupne navade Slovencev glede ekoloških živil, odnos do ekoloških živil, vpliv »ekološkosti« in ostalih dejavnikov na nakup. Preverili smo cenovno premijo ekoloških živil v primerjavi s klasično pridelavo, stopnjo poznavanja označb EKO in BIO, njihov vpliv na nakup ter stopnjo pozornosti potrošnikov na informacije, ki so navedene na živilih.

2. Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji

Raziskava potenciala proizvodnje EKO živil v Sloveniji, ki je bila izvedena med pridelovalci in predelovalci EKO proizvodov vključuje tudi raziskavo odnosa javnih zavodov do naročanja EKO živil. V raziskavi smo ugotavljali, kakšni so motivi kmetovalcev za ekološko kmetovanje, kakšen je pretok znanja in dostop do informacij, ko gre za EKO kmetijstvo, kakšno je stanje povpraševanja, načini pridobivanja kupcev in promocija. Raziskali smo prodajne poti za EKO proizvode, povprašali, ali so potrošniki za slovenske EKO proizvode pripravljeni plačati več. Raziskava daje vpogled v ključne izzive pri ekološkem kmetovanju, težave pri sodelovanju s trgovskimi verigami (pogled ponudnikov in pogled trgovcev). Predstavljene so težave v živinoreji na področju sodelovanja med pridelovalci in predelovalci. Ugotavljali smo bariere, s katerimi se soočajo kmetovalci pri prestrukturiranju v EKO kmetovanje. Kmetovalci so podali tudi mnenja o subvencijah, o pričakovanjih s strani države. Prav tako so na koncu podani možni scenariji razvoja slovenske EKO zgodbe.


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem