Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za posameznika kot tudi za družbo in okolje.

Verjetno se strinjate, da je ekološka hrana bolj zdrava in bolj okusna. To še posebej velja, če je pridelana na lokalnih kmetijah. Nam lahko razložite na primeru zelenjave, kjer imate sami največ izkušenj?

Ja, zelenjavo je treba najprej pridelati, kar je tu v hribih izjemno težko. Sicer imamo glede nadmorske višine določene prednosti, saj ni potrebno uporabljati FFS, ker je manj bolezni, kot so krompirjeva plesen, manj je določenih hroščev in ličink na kapusnicah itd. Kar nekaj zelenjave pridelamo za zimske dni. Kisamo zelje, repo, kisle zeljne glave, pri kisanju uporabljamo samo morsko sol. Pridelamo nekaj sadnih sokov, sirupov, ki jih samo pasteriziramo, ter kis, ki ga izdelujemo samo po naravni poti, brez dodatkov. Torej pridelujemo in predelujemo vse po naravnih postopkih in metodah, ničesar umetnega ne dodajamo, kar ohranja prvinski okus hrane.

Poseben poudarek je na lokalno pridelani ekološki hrani. Kje vse vidite prednosti za posameznika, družbo in okolje?

Ekološko pridelana hrana ima kratke transportne poti, zato ohranja svežino, polnovrednost in pristen okus, saj je nabrana še isti dan oz. en dan prej. Kot sem dejal prej, je pridelana po naravnih metodah. Tako je seveda bolj zdrava. S tako pridelavo ter minimalnim transportom ne obremenjujemo okolja, ki ga tako ohranjamo za vse nas.              

Ali je na trgu dovolj ekoloških živil slovenskega porekla? Kako naj se prehranjujemo ekološko, da bomo deležni čim več lokalnih živil?

Tudi pri nas je vedno več ponudbe slovenske ekološke hrane. Lahko jo kupite direktno pri kmetu, preko raznih ekoloških zabojčkov, na tržnici, tudi v trgovinah. Na naši kmetiji kupcem svetujemo, naj se poslužujejo in kupujejo sezonsko hrano, ki je v naših krajih takrat zrela in ki je označena z zeleno nalepko SI-EKO-001 Kmetijstvo Slovenija.

Pridelava ekološke zelenjave, sadja in vzreja živali poteka drugače. Kaj je dovoljeno uporabljati in kaj ne v ekološkem načinu pridelave?

Pri pridelavi ne uporabljamo FFS sredstev za varstvo rastlin, ne kupujemo konvencionalnega razkuženega semena, ne uporabljamo mineralnih gnojil in gensko spremenjenih živil za rejo živali.

Verjetno so pogoste tudi kontrole na vaši kmetiji?

Kontrole na kmetiji so vsaj dve na leto in vedno opravijo tudi vzorčenje živil. Kontrole imamo tudi na tržnici. Lahko pritrdim, da smo ekološki kmetje pogosto in temeljito nadzorovani.

Celoten intervju si lahko pogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=mC1rlC5YJB4 


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

EKO kmetje se predstavijo na zemljevidu ponudnikov

Na portalu Naša super hrana je vzpostavljen prenovljen zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov. Med njimi je veliko EKO pridelkov s kmetij in EKO izdelkov. Pobrskate in z nekaj kliki poiščite vam najbližjega ponudnika. Če koga od EKO kmetov, ki…

Več...

Hrana je lahko zdravilo ali strup

INTERVJU - SAŠA EINSIEDLER, mentorica za odkrivanje in razvoj lastnih zmožnosti, potrošnica ekološke hrane Ste mama petih otrok in poslovna ženska. Kako pomembna je za vas in vašo družino zdrava hrana iz ekološke pridelave oziroma predelave? Vedno bolj, ker se zavedam,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem