Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Ekološka hrana v gastronomiji

Ekološka hrana v gastronomiji pridobiva vse večji pomen ter si utira svoje mesto tako na manjših turističnih kmetijah kot pri velikih ponudnikih. O izkušnji prvih smo spregovorili z Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, ki je opisala, kako osebno izkustvo popolnoma spremeni odnos ljudi do EKO jedi. Primer dobre prakse med večjimi ponudniki pa so Terme Krka, kjer EKO kotiček nudijo v vseh svojih enotah.

O pomenu EKO izdelkov v gastronomiji smo se pogovarjali z gospo Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, kjer so že 10 let certificirani ponudniki EKO izdelkov. Že od samih začetkov so imeli pred očmi jasen cilj, zato, kot poudarijo, pot do certifikata ni bila zahtevna, saj so že od prvih korakov pripravljali vse potrebno za pridobitev statusa ekološke kmetije.

Na njihovi kmetiji je gostom ob zajtrku na voljo EKO kotiček s sadjem, zelenjavo in predelanimi proizvodi, kar njihovi gostje po odzivih sodeč dojemajo kot pomembno dodano vrednost.

Osebna izkušnja spreminja odnos do EKO jedi

Iza Dolinar poudari, kako pomembna je osebna izkušnja in kakšno spremembo v dojemanju lahko prinese. Pri njih lahko namreč gostje sami izkusijo molžo koz, spremljajo cel postopek predelave kozjega mleka v sir in ga čez nekaj dni tudi zaužijejo iz mleka, ki so ga sami namolzli. Pravi, da tudi tisti, ki imajo morda zadržke, na koncu z veseljem zaužijejo kozji sir, čeprav ga nikdar prej niso želeli poskusiti. Prav tako si lahko obiskovalci pri njih ogledajo rastlinjake, sami utrgajo zelenjavo ter doživijo celoten proces od zemlje do krožnika. Po besedah Dolinarjeve se šele takrat zgodi tisti klik, ko ljudje zares dojamejo, koliko dela je vloženega v EKO pridelavo in kaj ta dejansko pomeni. Tedaj ozavestijo ključne prednosti in začnejo EKO izdelke tudi sicer vključevati med svoje izbire.

Iza Dolinar opaža, da začnejo ljudje po izkušnji na njihovi kmetiji čisto drugače ceniti hrano. Po zajtrku namreč nič ne ostane na krožniku in hrane ni potrebno metati stran. Tako pridobljeno novo zavest in dobre navade ljudje kasneje prenesejo tudi v vsakdanje življenje.

EKO v gastronomiji hotelov in restavracij

Izbira EKO živil v gastronomiji nikakor ni omejena zgolj na manjše kmetije, temveč med primeri dobrih praks najdemo tudi velike ponudnike, kot so na primer Terme Krka, kjer je opaziti njihovo močno usmeritev v lokalno hrano. V vseh svojih enotah nudijo ekološko certificirano ponudbo izdelkov bodisi kot bifejsko ponudbo bodisi kot EKO kotiček ob zajtrku.

Andreja Gril Novak, prehranska svetovalka v Termah Dolenjske Toplice, poudarja: »Z uporabo lokalno pridelanih živil dosežemo večjo biološko vrednost jedi, večjo hranilno vrednost, večjo vsebnost antioksidantov in vitaminov. S tem vsekakor pripomoremo tudi k manjšemu izpustu toplogrednih plinov in manjši uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Največ, kar lahko naredimo zase in za svoje najdražje je, da postrežemo svežo EKO hrano

Kako najti ponudnike z ekološkim certifikatom v gastronomiji?

Seznam vseh pridelovalcev oz. predelovalcev, ki so vključeni v ekološko kontrolo, je na voljo na vladni spletni strani o ekološki pridelavi. S pomočjo iskalnika lahko za želenega ponudnika preverite, ali ima veljaven certifikat, in pridobite tudi natančen seznam, katere proizvode, izdelke ali jedi ima certificirane.

Vir: Kmetija Dolinar Krainer
Vir: Kmetija Dolinar Krainer
jabolka

Sorodni članki

Intervju z direktorico Mlekarne Planika Kobarid: „Odločanje za kakovostno ekološko mleko je investicija v lastno zdravje“

Ekološka predelava mleka se bistveno razlikuje od konvencionalne predelave ter potrošnikom zagotavlja preverjeno in certificirano kakovost. Z nakupom slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov pomagamo celotni verigi, od kmeta, do delavcev v mlekarski industriji, hkrati pa s tovrstnimi nakupnimi odločitvami vlagamo v…

Več...

Želim si, da bi bila vsa hrana pridelana na ekološki način

INTERVJU - Mitja Petkovšek, ekološko ozaveščen nekdanji športnikKot športnik gotovo pazite na prehrano. Kako pomembno je za vas, da so živila, ki jih zaužijete, iz ekološke pridelave oziroma predelave?Za športnike je še posebej pomembno, da se prehranjujejo zdravo in polnovredno.…

Več...

Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani

INTERVJU - Ivan Drev, direktor KZ Šaleška dolinaZačetki vaše ekološke zgodbe segajo v leto 2009. Nam lahko poveste, kako ste začeli, v čem ste bili takrat prvi in kje ste danes?Začeli smo leta 2009 z idejnimi zasnovami in oblikovanjem marketinškega…

Več...

Če imamo take naročnike, sploh še potrebujemo kaj več?

INTERVJU - Gregor Hribar, Zeleni zabojček, soustanoviteljAli nam lahko za začetek razložite koncept Zelenih zabojčkov? Kako ste prišli na to odlično idejo, ki je bila tudi nagrajena kot Naj podjetniška ideja?Vse je res preprosto. Ko smo se preselili v mesto,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem