Ekološka hrana v gastronomiji | Ekološko, Gastronomija | Vrste proizvodov

Ekološka hrana v gastronomiji

Ekološka hrana v gastronomiji pridobiva vse večji pomen ter si utira svoje mesto tako na manjših turističnih kmetijah kot pri velikih ponudnikih. O izkušnji prvih smo spregovorili z Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, ki je opisala, kako osebno izkustvo popolnoma spremeni odnos ljudi do EKO jedi. Primer dobre prakse med večjimi ponudniki pa so Terme Krka, kjer EKO kotiček nudijo v vseh svojih enotah.

O pomenu EKO izdelkov v gastronomiji smo se pogovarjali z gospo Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, kjer so že 10 let certificirani ponudniki EKO izdelkov. Že od samih začetkov so imeli pred očmi jasen cilj, zato, kot poudarijo, pot do certifikata ni bila zahtevna, saj so že od prvih korakov pripravljali vse potrebno za pridobitev statusa ekološke kmetije.

Na njihovi kmetiji je gostom ob zajtrku na voljo EKO kotiček s sadjem, zelenjavo in predelanimi proizvodi, kar njihovi gostje po odzivih sodeč dojemajo kot pomembno dodano vrednost.

Osebna izkušnja spreminja odnos do EKO jedi

Iza Dolinar poudari, kako pomembna je osebna izkušnja in kakšno spremembo v dojemanju lahko prinese. Pri njih lahko namreč gostje sami izkusijo molžo koz, spremljajo cel postopek predelave kozjega mleka v sir in ga čez nekaj dni tudi zaužijejo iz mleka, ki so ga sami namolzli. Pravi, da tudi tisti, ki imajo morda zadržke, na koncu z veseljem zaužijejo kozji sir, čeprav ga nikdar prej niso želeli poskusiti. Prav tako si lahko obiskovalci pri njih ogledajo rastlinjake, sami utrgajo zelenjavo ter doživijo celoten proces od zemlje do krožnika. Po besedah Dolinarjeve se šele takrat zgodi tisti klik, ko ljudje zares dojamejo, koliko dela je vloženega v EKO pridelavo in kaj ta dejansko pomeni. Tedaj ozavestijo ključne prednosti in začnejo EKO izdelke tudi sicer vključevati med svoje izbire.

Iza Dolinar opaža, da začnejo ljudje po izkušnji na njihovi kmetiji čisto drugače ceniti hrano. Po zajtrku namreč nič ne ostane na krožniku in hrane ni potrebno metati stran. Tako pridobljeno novo zavest in dobre navade ljudje kasneje prenesejo tudi v vsakdanje življenje.

EKO v gastronomiji hotelov in restavracij

Izbira EKO živil v gastronomiji nikakor ni omejena zgolj na manjše kmetije, temveč med primeri dobrih praks najdemo tudi velike ponudnike, kot so na primer Terme Krka, kjer je opaziti njihovo močno usmeritev v lokalno hrano. V vseh svojih enotah nudijo ekološko certificirano ponudbo izdelkov bodisi kot bifejsko ponudbo bodisi kot EKO kotiček ob zajtrku.

Andreja Gril Novak, prehranska svetovalka v Termah Dolenjske Toplice, poudarja: »Z uporabo lokalno pridelanih živil dosežemo večjo biološko vrednost jedi, večjo hranilno vrednost, večjo vsebnost antioksidantov in vitaminov. S tem vsekakor pripomoremo tudi k manjšemu izpustu toplogrednih plinov in manjši uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Največ, kar lahko naredimo zase in za svoje najdražje je, da postrežemo svežo EKO hrano.«

Kako najti ponudnike z ekološkim certifikatom v gastronomiji?

Seznam vseh pridelovalcev oz. predelovalcev, ki so vključeni v ekološko kontrolo, je na voljo na vladni spletni strani o ekološki pridelavi. S pomočjo iskalnika lahko za želenega ponudnika preverite, ali ima veljaven certifikat, in pridobite tudi natančen seznam, katere proizvode, izdelke ali jedi ima certificirane.

Vir: Kmetija Dolinar Krainer
Vir: Kmetija Dolinar Krainer
jabolka v košari

Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem