Ekološka hrana v gastronomiji

Ekološka hrana v gastronomiji pridobiva vse večji pomen ter si utira svoje mesto tako na manjših turističnih kmetijah kot pri velikih ponudnikih. O izkušnji prvih smo spregovorili z Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, ki je opisala, kako osebno izkustvo popolnoma spremeni odnos ljudi do EKO jedi. Primer dobre prakse med večjimi ponudniki pa so Terme Krka, kjer EKO kotiček nudijo v vseh svojih enotah.

O pomenu EKO izdelkov v gastronomiji smo se pogovarjali z gospo Izo Dolinar iz Turistične kmetije Dolinar Krainer, kjer so že 10 let certificirani ponudniki EKO izdelkov. Že od samih začetkov so imeli pred očmi jasen cilj, zato, kot poudarijo, pot do certifikata ni bila zahtevna, saj so že od prvih korakov pripravljali vse potrebno za pridobitev statusa ekološke kmetije.

Na njihovi kmetiji je gostom ob zajtrku na voljo EKO kotiček s sadjem, zelenjavo in predelanimi proizvodi, kar njihovi gostje po odzivih sodeč dojemajo kot pomembno dodano vrednost.

Osebna izkušnja spreminja odnos do EKO jedi

Iza Dolinar poudari, kako pomembna je osebna izkušnja in kakšno spremembo v dojemanju lahko prinese. Pri njih lahko namreč gostje sami izkusijo molžo koz, spremljajo cel postopek predelave kozjega mleka v sir in ga čez nekaj dni tudi zaužijejo iz mleka, ki so ga sami namolzli. Pravi, da tudi tisti, ki imajo morda zadržke, na koncu z veseljem zaužijejo kozji sir, čeprav ga nikdar prej niso želeli poskusiti. Prav tako si lahko obiskovalci pri njih ogledajo rastlinjake, sami utrgajo zelenjavo ter doživijo celoten proces od zemlje do krožnika. Po besedah Dolinarjeve se šele takrat zgodi tisti klik, ko ljudje zares dojamejo, koliko dela je vloženega v EKO pridelavo in kaj ta dejansko pomeni. Tedaj ozavestijo ključne prednosti in začnejo EKO izdelke tudi sicer vključevati med svoje izbire.

Iza Dolinar opaža, da začnejo ljudje po izkušnji na njihovi kmetiji čisto drugače ceniti hrano. Po zajtrku namreč nič ne ostane na krožniku in hrane ni potrebno metati stran. Tako pridobljeno novo zavest in dobre navade ljudje kasneje prenesejo tudi v vsakdanje življenje.

EKO v gastronomiji hotelov in restavracij

Izbira EKO živil v gastronomiji nikakor ni omejena zgolj na manjše kmetije, temveč med primeri dobrih praks najdemo tudi velike ponudnike, kot so na primer Terme Krka, kjer je opaziti njihovo močno usmeritev v lokalno hrano. V vseh svojih enotah nudijo ekološko certificirano ponudbo izdelkov bodisi kot bifejsko ponudbo bodisi kot EKO kotiček ob zajtrku.

Andreja Gril Novak, prehranska svetovalka v Termah Dolenjske Toplice, poudarja: »Z uporabo lokalno pridelanih živil dosežemo večjo biološko vrednost jedi, večjo hranilno vrednost, večjo vsebnost antioksidantov in vitaminov. S tem vsekakor pripomoremo tudi k manjšemu izpustu toplogrednih plinov in manjši uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Največ, kar lahko naredimo zase in za svoje najdražje je, da postrežemo svežo EKO hrano.«

Kako najti ponudnike z ekološkim certifikatom v gastronomiji?

Seznam vseh pridelovalcev oz. predelovalcev, ki so vključeni v ekološko kontrolo, je na voljo na vladni spletni strani o ekološki pridelavi. S pomočjo iskalnika lahko za želenega ponudnika preverite, ali ima veljaven certifikat, in pridobite tudi natančen seznam, katere proizvode, izdelke ali jedi ima certificirane.

Vir: Kmetija Dolinar Krainer
Vir: Kmetija Dolinar Krainer
jabolka v košari

Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...

Odkrijte novo veselje do kuhanja! Z ekološko hrano

Emilija Pavlič, priljubljena primorska kuharica, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami v kuhinji in zavzetostjo za kuhanje na ekološki način z nami v intervjuju deli dragocene nasvete o pripravi ekološke hrane. Razkriva, kako lahko vsak domači kuhar svoj jedilnik obogati z raznoliko,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem