Praznik kozjanskega jabolka | Naša super hrana - Stare sorte

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci zavarovanega in biosfernega območja ter odraz skupnih prizadevanj pri varovanju narave in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem. Na tem območju so najbolj tipično razpoznavni krajinski elementi ravno so visokodebelni travniški sadovnjaki in stare sorte jablan. Slovenska jabolka, še posebej stare sorte jabolk imajo na Kozjanskem posebno mesto.

Prireditev poteka v osrčju kozjanskega in ravno zato jo ob načelih varstva narave zaokrožujejo prizadevanja po trajnostnem, krožnem in sonaravnem razvoju. Odlična parkovna praksa nege visokodebelnih travniških sadovnjakov omogoča razvoj in rast zdravih jabolk, ki za domačine predstavljajo več kot zgolj sadež. Praznovanje bodo obeležili na trgu Podsreda med 7. in  14. oktobrom.

Jabolka starih sort

Jabolko, ki so ga na simbolni in stvarni ravni postavili v središče prazničnega programa, vsako leto privabi številne strokovnjake, razstavljavce in prodajalce, pa tudi številne kulturne skupine in umetnike iz domovine in tujine.

Valerija  Slemenšek, vršilka dolžnosti direktorja Kozjanskega parka,  je predstavila načrtovano dogajanje: »Predstavitev bo potekala na 145 stojnicah, na katerih se bo v soboto in nedeljo razvrstilo okoli 170 različnih ponudnikov. Osrednjo vlogo na stojnicah imajo ekološke kmetije, teh bo kar dvajset, in ponudniki starih sort jabolk.« Ostala ponudba na stojnicah vključuje domače suhomesnate izdelke, mlečne izdelke iz kravjega, kozjega in ovčjega mleka, predstavljena bo domača zelenjava, različne vrste moke in jedilnih olj. Ljubitelji testenin boste spoznali domače testenine, pa tudi domače pekovske izdelke, da o domačih marmeladah, zeliščih in različnih namazih niti ne govorimo. Spoznali boste jabolka starih sort in domiselno predelano sadje. Nedeljsko dogajanje pa bo zaokrožilo tekmovanje v peki študla za naziv Štrudlmojstr-ca.

praznik-kozjanskega-jabolka-2
Praznik kozjanskega jabolka

Predstavila se bodo tudi številna društva in strokovne službe, ki sonaravno in trajnostno upravljajo s prostorom zavarovanega območja, ter množica glasbenih in kulturnih skupin, ki bodo s programom prispevali k prijetnemu vzdušju.

Prireditev je vsebinsko vpeta v sodobna prizadevanja po trajnostnem, krožnem in sonaravnem razvoju, ob upoštevanju načel varstva narave. Praznik kozjanskega jabolka pomembno vpliva na prepoznavnost Kozjanskega, sejemsko dogajanje pa v Kozjanskem parku opisujejo kot »okoljski sejem z dušo«.

»S prireditvijo želimo prikazati naše delo in prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere bistveni razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.« so zapisali v Krajinskem parku

Jabolko iz visokodebelnega travniškega sadovnjaka je simbol varovanja narave, nadaljevanja tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanja in zdrave hrane ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.

Kozjanska jabolka prihajajo iz visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki so prioritetni, naravovarstveno med najpomembnejšimi habitati v Kozjanskem parku – tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper in ravno zaradi njih so ti habitati vključeni v območje Natura 2000 po »Ptičji direktivi«. Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem