Ogledno ekološko posestvo | Ekološko, Samooskrba | Zgodbe o naši super hrani

Ogledno ekološko posestvo

V Mlekarni Planika v Kobaridu, ki je v stoodstotni lasti Kmetijske zadruge Tolmin, imajo muzej sirarstva Od planine do Planike. Ekološko posestvo Bovec pa od konca junija krasi tudi novo odprto ogledno posestvo Bogata, s katerim želijo obiskovalcem Posočja približati tisočletno tradicijo mlekarstva in sirarstvam.

»Z otvoritvijo oglednega posestva Bogata smo poskrbeli za pomembno popestritev turistične ponudbe v Dolini Soče. Na Bogatih v Bovcu je približno 140 krav molznic ter telet, letno pa namolzemo okoli 600 tisoč litrov ekološkega mleka. Iz tega mleka izdelujemo jogurt, jogurt z dodanim konopljinim oljem, sir in nehomogenizirano pasterizirano konzumno mleko,« pojasnjujejo v Mlekarni Planika. Obdelujejo 104 hektarje zemljišč, kjer se spomladi, poleti in jeseni krave zunaj pasejo noč in dan.

Na sliki je kozolec z napisom Bogata, desno zgoraj znak za ekološko pridelavo, kmetijstvo Slovenija

Poleg krav na paši, boste spoznali tudi oslička, ovce in koze. Videli boste kmetijsko mehanizacijo ter si tako ustvarili sliko o delu na kmetiji in proizvodnji mleka. V posebnem prostoru, ki je opremljen samo za obiskovalce, si lahko ogledate in poiščete podatke o tisočletni tradiciji sirarstva v dolini, o delovanju Mlekarne Planika, o ekoloških izdelkih ter o Dolini Soče, na slikah pa spoznate živali Triglavskega narodnega parka.

Za najmljaše so na voljo tudi igrala, za ljubitelje narave pa nepozabni razgledi na okoliške hribe in prostrane pašnike Bogate. Poskrbljeno pa je tudi za to, da lahko slasten košček mlečne pravljice odnesete s seboj – na posestvu namreč lahko kupite tudi izdelke Mlekarne Planika in salame salamerije Alpija Kmetijske zadruge Tolmin.

Omogočajo tudi vodene oglede ob predhodni najavi.

Preberite tudi:

Direktorica Mlekarne Planika o shemi Izbrana kakovost

Sir s konopljinimi vršički Mlekarne Planika


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem