Koliko slovenskega je v litru mleka, ki ga kupimo?

Ko boste kot potrošnik naslednjič stali pred založenimi policami z mlečnimi izdelki, pomislite, da ob nakupu mleka pijete iz slovenskega mlečnega vrelca.

Lani so slovenski kmetje prodali dobrih 553 milijonov litrov svežega kravjega mleka in kot kaže, se jim ni bati za odkup, saj slovenske mlekarne vneto vlagajo v razvoj. Za potrošnike je zanimivo predvsem dejstvo, da največje slovenske mlekarne za svoje mlečne izdelke uporabljajo izključno slovensko mleko.

Kupovati kakovostno, zdravo, slovensko ali poceni

Prireja kravjega mleka je ena najpomembnejših proizvodnih usmeritev slovenskega kmetijstva. Je del življenja vseh nas, ki živimo na našem malem geografskem prostoru. Dejstvo je, da so slovensko mleko in slovenski mlečni izdelki zelo kakovostni. Kakovost mleka lahko opišemo z različnimi lastnostmi: kemijskimi, fizikalnimi, mikrobiološkimi, prehranskimi in tudi okuševalnimi. Le mleko, ki ima odlično kemijsko sestavo, primerno število mikroorganizmov in somatskih celic (to so obrambne celice organizma, ki nakazujejo na zdravje živali), dober okus, zadovoljivo obstojnost, visoko prehransko vrednost ter nima patogenih bakterij in tujih snovi, ki znižujejo njegovo kakovost, se lahko predela v kakovostne mlečne izdelke.

Kupovati slovensko NI bistveno dražje

Poraba mleka za prehrano je v letu 2013 v Sloveniji znašala 214 kg mleka na prebivalca. Če bi potrošnik na primer kupoval najcenejše mleko po ceni 0,60 evra za liter (upoštevati moramo še kuponske ugodnosti trgovcev, ki včasih maloprodajno ceno znižajo tudi za 20 odstotkov), bi v enem letu za to porabil 128,40 evra. Če pa bi kupoval slovensko mleko po ceni 0,72 evra za liter, bi v povprečju na mesec porabil le 2,14 evra več.

S tem ko posameznik kupi slovensko mleko, skrbi za svoje zdravje pa tudi za vse člene v verigi: rejce, zadruge in mlekarne. Veliki trgovci naj bi tudi stalno izboljševali dogovore s slovenskimi dobavitelji ter povečevali delež slovenskih izdelkov na svojih policah. To kaže na to, da se slovenski potrošniki zavedamo tako pomena kakovostih živil kot tudi potrošnje nacionalnih dobrin.

S tem ko povprašujemo in kupujemo izključno slovensko, sporočamo trgovcem in pridelovalcem, da si želimo in podpiramo domače. S slovenskim mlekom slovenskih mlekarn bomo s takim razmišljanjem in ravnanjem še naprej lahko uživali 100-odstotno slovensko zdravje.


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem