Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kdo skrbi za varnost naše hrane?

Varnost hrane, ki jo imamo potrošniki na voljo, zagotavlja celovit sistem, v katerega spada tudi odpoklic živil. Umik živila iz prodaje je postopek, s katerim preprečujemo uživanje živil, ki niso varna za potrošnike, in je dokaz, da sistem deluje in da mu lahko zaupamo.

Odgovornost za varnost živil si delijo vsi v prehranski verigi od kmeta do potrošnika. Največjo odgovornost nosijo nosilci živilske dejavnosti, ki hrano pridelujejo, proizvajajo ali prodajajo. Ti so dolžni zagotoviti, da sta hrana in krma kakovostni, varni in sledljivi. Če sumijo, da njihovo živilo ali krma ni varna, morajo o tem obvestiti pristojne organe. Če je sum utemeljen, sledi umik živila ali krme iz prodaje. Odgovornost za to, da je hrana na našem krožniku varna, nosi tudi država, ki zagotavlja ustrezno zakonodajo in inšpekcijski nadzor.

Kupite vsaj en izdelek s certifikatom

Kot nam je povedala Marjana Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), inšpektorji preverjajo delež živil z namenom ugotavljanja skladnosti z zakonodajo. “Dobro pa je tudi vedeti, da izdelke s certifikatom (ekološki, seneno mleko in meso, integrirano pridelana zelenjava in drugi kakovostnejši izdelki) pregleda neodvisna in akreditirana certifikacijska organizacija, in to vsako leto. Zato vedno priporočamo, da potrošniki v svojo nakupovalno košarico dodajo vsaj en izdelek s certifikatom, pri kupovanju na tržnicah ali na kmetijah pa morajo biti certifikati tako ali tako vsem na očeh,” dodaja.

Odpoklic živila

Eden od vzrokov za odpoklic živila je lahko npr. ugotovitev vsebnosti alergena, ki ni naveden na označbi, kar je lahko nevarno za alergike. Kot nam je pojasnila sogovornica, odpoklic živil sprožijo pristojni državni organi na mejah EU, v postopku inšpekcijskega pregleda, certifikacijski organi v postopku preverjanja skladnosti, predelovalci in trgovci oziroma vsi, ki dajejo hrano ali živila na trg v okviru notranjega nadzora. Ko je nevaren izdelek že dosegel potrošnika, ga morajo vsi navedeni o tem obvestiti. Obvestila o odpoklicih so redno objavljena na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) in ZPS.

In za konec – kaj storiti, če smo živilo kupili, pa je bilo pozneje odpoklicano? Potrošnik ga lahko vrne in zahteva kupnino oziroma odškodnino za stroške prevoza ali drugo nastalo škodo (npr. poškodba zoba zaradi tujkov v živilu). “Pred tem mora seveda dokazati, da je škoda nastala zaradi odpoklicanega izdelka,” še pove Petermanova.

Odgovornost za varnost živil si delijo vsi v prehranski verigi od kmeta do potrošnika


Sorodni članki

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...

Jesenski teden restavracij je pred vrati

Zdaj je čas, da rezervirate svojo mizo in uživate v kateri izmed 100 izbranih restavracij, ki vabijo z jesenskimi meniji iz lokalnih sezonskih dobrot širom Slovenije.Kaj je Teden restavracij?Cilj Tedna restavracij je promovirati vrhunsko slovensko kulinariko po vsakomur dostopni ceni.…

Več...

V Michelin Guide Slovenia 2021 kar 59 restavracij

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021, kjer je tudi letos Hiša Franko prejela dve zvezdici, šest slovenskih restavracij pa po eno zvezdico. Lanskim petim restavracijam z eno zvezdico se je pridružilo še Gostišče Grič. Tudi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem