Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja |

Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja

na sliki so najbolj inovativna živila leta 2024
    31.1.2024
    Na sliki so Najbolj inovativna živila leta 2024.

    Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2024, ki so bila na trg uvedena v preteklem letu. Ob praznovanju desete obletnice svojega projekta so letos prvič podelili tudi priznanja za najboljše inovacije desetletja. Ob tej priložnosti je deset podjetij prejelo jubilejno nagrado za živila, ki so od leta 2015 dalje prejela priznanja kot inovativna živila leta in ki so po mnenju strokovnjakov in potrošnikov izstopala v svoji kategoriji.

    Inštitut za nutricionistiko je v drugi polovici prejšnjega leta izvedel razpis za izbor najbolj inovativnih živil, kamor so bili povabljeni tako slovenski potrošniki kot proizvajalci živil. Proizvajalci so imeli možnost prijaviti do tri različne predloge za ocenjevanje.

    Doc. dr. Anita Kušar iz Inštituta za nutricionistiko je povedala: »Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil v prvi vrsti temelji na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. V izogib subjektivnemu ocenjevanju smo pri izboru uporabili mednarodno uveljavljene modele za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na hranilno sestavo, predvsem vsebovano količino sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter na drugi strani vsebnost prehranske vlaknine, sadja in zelenjave, živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med živila z bolj ali manj ugodno sestavo. Tovrsten pristop se v nekaterih evropskih državah in drugod po svetu uporablja pri označevanju živil, z namenom, da se potrošnikom olajša izbira zdravju koristnih živil. Od skupaj prejetih 104 predlogov je nekaj več kot 60 % izdelkov doseglo oceno za ugodno prehransko sestavo in so tako šli v nadaljnjo obravnavo, kjer smo upoštevali še druge vidike inovativnosti, vključno s senzorično oceno, poreklom surovin, tehnološkim postopkom in aktualnostjo inovacije z vidika obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji živil. Nagrado za najbolj inovativna živila je letos prejelo trinajst podjetij za živila, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala.

    Letos so nagrade prejeli:

    • linija pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil,
    • Sparov jesenski kruh,
    • Kmečka pekarna (Janja Metličar s.p.) za linijo testenin iz črne soje Poljka,
    • linija EGO jogurtov v lončku iz Ljubljanskih mlekarn,
    • kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko,
    • burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in Graske,
    • ETA Kamnik za enolončnico s čičeriko,
    • lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska,
    • prosena kaša z jabolki iz Mercator IP.

    Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa. Posebno nagrado s področja trajnosti je prejel Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

    Ob praznovanju 10. obletnice projekta prvič podelili tudi jubilejne nagrade za Inovacijo desetletja

    V okviru 10. obletnice svojega delovanja je Inštitut za nutricionistiko prvič podelil posebne jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjih desetih letih izstopala v svoji kategoriji. Pri izboru so upoštevali prehransko sestavo izdelkov in druge vidike inovativnosti. V postopek so bila vključena vsa živila, nagrajena kot inovativna v preteklih desetih letih in ki so še vedno prisotna na tržišču. Glavni kriterij pri določanju inovacij desetletja je bil prehranski profil živila.

    Zaradi velike konkurenčnosti v nekaterih kategorijah ni bilo mogoče določiti enega zmagovalca, zato so v izbirni postopek vključili tudi potrošnike. V anketi je sodelovalo več kot 800 odraslih prebivalcev Slovenije, ki so izbirali med izdelki, uvrščenimi v ožji izbor na podlagi njihovega prehranskega profila.

    izdelki, nagrajeni z jubilejno nagrado za živila desetletja
    Na sliki so živila, ki so prejela jubilejne nagrade in naziv Inovacija desetletja.

    Jubilejne nagrade so prejeli:

    • Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil,
    • Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija,
    • podjetje BMM za Gabaroni ekološki čičerikini svedrci,
    • Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo,
    • Žito za kruh Drožnik, Pekarna Grosuplje,
    • Don Don za pirin polnozrnati kruh,
    • Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute,
    • Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta,
    • Delamaris za ribje solate Delamaris.

    Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.


    Sorodni članki

    Kulinarično druženje - Teden restavracij

    Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin, kar ima ključno vlogo pri razvoju slovenske kulinarike.Razprava je temeljila…

    Več...

    Čas je za slovenske jagode

    Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

    Več...

    4. slovenski dan brez zavržene hrane

    24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

    Več...

    Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

    Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

    Več...
    Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
    Ostani na tekočem