Kulinarično druženje - Teden restavracij | Odmevi na dogodke

Kulinarično druženje – Teden restavracij

Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić, je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin, kar ima ključno vlogo pri razvoju slovenske kulinarike.

Razprava je temeljila na ključnih vidikih trajnostne gastronomije, kjer so udeleženci izpostavili pomembnost visoke kakovosti, sledljivosti in uporabe lokalnih ter sezonskih sestavin v sodobni kulinariki.

Poudarek na lokalnih sestavinah

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v svojem nagovoru izpostavila pomembno vlogo vključevanja živil z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v slovensko gostinsko ponudbo in dejala: »uporaba živil z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« pomembno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja porabo lokalnih in trajnostnih sestavin, hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov v naše kmetijske pridelke.« Ministrica Čalušić je prav tako poudarila, da v sodelovanju s Tednom restavracij ozaveščajo tako goste kot tudi gostince o pomembnosti vrednot, ki jih ta znak predstavlja, in sicer lokalno pridelano in predelano, sledljivo, certificirano in predvsem višjo kakovost proizvodov.

Pomen dviganja standardov kakovosti v slovenski gastronomiji

Sodelujoči so izpostavili vlogo Tedna ter sheme »izbrana kakovost – Slovenija« pri dvigovanju standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbujanje poseganja po lokalnih in trajnostnih sestavinah.

kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu 2

»Sistemski pristop k reševanju izzivov v verigi oskrbe z mesom je ključen za zagotavljanje kakovostnih in trajnostnih rešitev v naši gastronomiji. Slovenski pridelovalci in predelovalci mesa, ki zagotavljajo meso z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«, so izpostavljeni dodatnemu nadzoru in zagotavljajo 100 % sledljivost,« je pojasnila Ana Le Marechal Kolar.

»Zavedamo se naraščajočega pomena zaupanja potrošnikov v izvor hrane, hkrati pa se kot organizatorji najbolj množične kulinarične akcije pri nas, ki je že zdavnaj prerasla v pravo dobrojedsko gibanje, zavedamo, da Teden restavracij ni le dvakrat letno – vrednote, ki so pomembne v času Tedna restavracij, so enako ali še bolj pomembne vse leto. Kar se naučiš in spoznaš na Tednu restavracij, spoštuješ in uresničuješ vedno, in to velja tako za gostince kot njihove goste,« je zaključil kulinarični strokovnjak Uroš Mencinger.

Napoved dogodka Teden restavracij na ulici

Srečanje se je zaključilo z najavo kulinaričnega dogodka Teden restavracij na ulici, s sestavinami »izbrana kakovost – Slovenija«. Potekal bo 1. junija 2024, na Glavnem trgu v Celju, ki se bo spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Obiskovalci bodo lahko v živo spoznali izbrane chefe in chefinje Tedna restavracij ter njihove kulinarične mojstrovine.


Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem