Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji? | Zgodbe o naši super hrani

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.

Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti Nikolaj, je krščanski svetnik, ki je živel v 3. stoletju. Ta sveti mož je bil velik dobrotnik in je bil znan kot zavetnik revežev in otrok. Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. decembra.

Tradicionalna obdaritev otrok

Miklavža se tudi danes najbolj razveselijo predvsem otroci, ki jim v noči iz 5. na 6. december v spremstvu parkeljnov in angelčkov prinese skromna darila. Že tradicionalno so bili darovi, ki jih je prinesel sveti Miklavž, precej preprosti, a polni simbolike. Ti darovi, znani kot »miklavževina«, so del tradicionalnega obdarovanja in mednje spadajo jabolka, orehi, lešniki in suho sadje. 

slovenski orehi v posodici na leseni deski

Izberite zdravo lokalno sveže in suho sadje ter oreščke

Če doma obujate tradicijo miklavževanja, bodite pozorni, da kot darila izberete zdravo, lokalno sezonsko sadje, suho sadje in slovenske orehe ter tako razveselite najbližje.

Specite z otroki domače parkeljne

Ena izmed tradicij, ki je neposredno povezana z miklavževanjem v Sloveniji, je peka parkljev. Ti domači kruhki so del prazničnega vzdušja in so običajno pripravljeni v družinskem krogu, kar dodaja poseben čar praznovanju. Da boste lahko uživali v peki parkljev, s katerimi lahko razveselite celotno družino, smo vam pripravili enostaven, a izredno slasten recept.

Praznični Miklavževi parkeljni – recept

Predpaznične prireditve, povezane z miklavževanjem

V času miklavževanja po vsej Sloveniji potekajo številne predpraznične prireditve z vrhuncem na dan svetega Miklavža. Te prireditve pogosto vključujejo miklavžev sejem, kjer so na voljo različne praznične dobrote.

Poglejte seznam vseh prireditev tukaj >>>


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem