Praznični Miklavževi parkeljni - recept | park, parklji | Prehranski nasveti, Recepti

Praznični Miklavževi parkeljni – recept

4/5 - (1 vote)
Parkeljni na leseni mizi

Izbirajmo lokalno

Za pripravo parkljev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane

Recept za parklje

Sestavine:

  • 400 g bele moke iz slovenskih žit
  • 20 g svežega kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 2 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • sol
  • 2 rumenjaka slovenskih jajc
  • 40 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • slovenske rozine
  • limonina lupina
  • * količine zadostujejo za 6 srednje velikih parkljev

Priprava:

V posodo stresite moko, vanjo izoblikujte jamico in nadrobite kvas. Dodajte sladkor ter moko prelijete z mlačnim mlekom. Pustite počivati deset minut, da se naredi kvasec.

V maso dodajte preostali sladkor in sol, 1 rumenjak in stopljeno maslo ter dobro pregnetite testo. Pustite ga počivati eno uro.

Oblikujte parklje v želeni velikosti ter jih razporedite po pekaču, podloženem s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik marmelado. Testo pustite vzhajati še deset minut, dobro premažite parklje s preostankom rumenjaka, da boste dobili lepo skorjo, ter jih pecite 30 minut na 180 °C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem