Domač kruh brez gnetenja – recept

4.6/5 - (7 votes)
Kruh brez gnetenja

Pomembno je, da imamo pri roki posodo s pokrovko, ki je odporna na toploto, saj se kruh peče pokrit.

Sestavine

  • 600 g moke
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 3,5 dl vode

Priprava:

Sestavine hitro zmešamo s kuhalnico in jih ne gnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 12 ur (na primer preko noči). Nato nastalo testo z rokami nežno dvakrat prepognemo, kot bi zlagali serviet, in ga pustimo mirovati še 15 minut. Medtem ogrejemo pečico na najvišjo možno temperaturo. Pri tem segrejemo tudi posodo in pokrovko.

Testo preložimo v vročo posodo, jo pokrijemo in pečemo pol ure pri 250 stopinjah, nato pokrovko umaknemo in pri temperaturi 200 stopinj kruh pečemo še 15 minut.

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in izhlapeva vlaga.

Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (68 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Božični kruh – recept

  • Izberite slovenske orehe in lešnikeV Sloveniji slovimo po odličnem lupinastem sadju, ki je na voljo vse leto. Več preberite tukaj: Lupinasto sadje bogati našo prehrano.Sestavine:42 g kvasa125 g sladkorja250 ml toplega mleka300 g bele moke200 g ržene moke1 vrečka vaniljevega…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine: maslo za namastitev pekača 500 g starega kruha 2 srednje veliki kiselkasti jabolki drobno naribana lupinica ene…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodepol dl bučnega ali oljčnega oljapo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem