Domač kruh brez gnetenja – recept

Domač kruh brez gnetenja – recept 14.11.2018

Pomembno je, da imamo pri roki posodo s pokrovko, ki je odporna na toploto, saj se kruh peče pokrit.

Sestavine

  • 600 g moke
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 3,5 dl vode

Priprava:

Sestavine hitro zmešamo s kuhalnico in jih ne gnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 12 ur (na primer preko noči). Nato nastalo testo z rokami nežno dvakrat prepognemo, kot bi zlagali serviet, in ga pustimo mirovati še 15 minut. Medtem ogrejemo pečico na najvišjo možno temperaturo. Pri tem segrejemo tudi posodo in pokrovko.

Testo preložimo v vročo posodo, jo pokrijemo in pečemo pol ure pri 250 stopinjah, nato pokrovko umaknemo in pri temperaturi 200 stopinj kruh pečemo še 15 minut.

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in izhlapeva vlaga.

Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice

Preberite več:

Domač kruh brez gnetenja – recept
5 (100%) št. ocen: 3


Sorodni recepti

Domač kruh: žemlje – recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

  • Sestavine: 700 g moke, 3 ščepce soli, 70 g masla, 3 žlice kisle smetane, naribana lupina ene bio limone. Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem