Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost | Zgodbe o naši super hrani

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij razglasila letošnje prejemnike priznanj za odlično kakovost

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so že šestnajstič zapored podelili zlata priznanja za odlično kakovost. Ocenjevalne kategorije so vključevale kategorije kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Ocenjevanje je potekalo pod taktirko štiričlanske strokovne komisije, ki jo je letos prepričalo kar osemnajst različnih proizvajalcev – kar je še posebej razveseljujoče, saj so se ocenjevalni kriteriji tokrat zaostrili.

Spodbudno je tudi dejstvo, da so podjetja v tekmovalno konkurenco letos prijavila največ različnih izdelkov doslej. Kriterijem odličnosti je na koncu zadostilo devetindevetdeset izdelkov (seznam vseh nagrajencev si lahko ogledate v zloženki), od tega oseminpetdeset vrst kruha, štirinajst vrst pekovskega peciva, šestnajst vrst finega pekovskega peciva, pet vrst keksov, trinajst vrst testenin in tri sveže slaščice. Da je kupcem spodaj navedenih izdelkov odličnost zagotovljena skozi vse leto, je porok podatek, da komisija kakovost preverja nenapovedano, in sicer preko naključno izbranih izdelkov s trgovskih polic.

“Spodbudno je, da pekarska podjetja kljub velikim spremembam na trgu, v lastništvu, v povezovanju in konsolidaciji še vedno oziroma vedno bolj usmerjajo svoje napore v kakovost izdelkov in v zadovoljevanje svojih kupcev in zvestih potrošnikov,” je v svoji poslanici ob razglasitvi zmagovalcev zapisal Janez Bojc, predsednik Sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije. “Pomembno je, da se čvrsti tudi žitna veriga in da se vedno več domače pšenice uporabi v odličnih končnih izdelkih. Z razvojem inovativnih izdelkov brez aditivov, brezglutenskih izdelkov, izdelkov z dodanimi beljakovinami smo odprti za specifične potrebe kupcev doma in v regiji. Z razvojem izvirnih, kakovostnih nišnih kruhov in izdelkov z visoko dodano vrednostjo in z izpopolnjevanjem tehnologij dopeke izdelkov pa se brez ovir in z velikimi koraki podajamo na globalna tržišča, kjer smo lahko zelo konkurenčni.”


Sorodni članki

Kulinarično druženje - Teden restavracij

Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin, kar ima ključno vlogo pri razvoju slovenske kulinarike.Razprava je temeljila…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem