Sarma kot nekoč – recept

Sarma kot nekoč – recept
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) Izbrana kakovost Slovenija
  • 1 jajce
  • košček prekajene slanine
  • 2 pesti riža
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • večja glava kislega zelja
  • sol, poper,
  • žlica svinjske masti
  • juha za zalivanje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • ½ žlice sladke paprike
  • kozarček kisle smetane Izbrana kakovost Slovenija
  • začimbe: ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, bazilika

Mleto meso dobro pregneti, dodaj jajce, ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, baziliko, sol in poper. Riž operi in ga na malo masti praži eno minuto.

Na segreti masti na rahlo prepraži nasekljano čebulo, nato dodaj stisnjen česen, še malo popraži, da zadiši. Popraženo čebulo in popražen riž dodaj k mesu in dobro pregneti. Po potrebi malo zalij z juho, da bo masa sočna. Maso razdeli na 12 hlebčkov, ki jih nadevaš na zeljne liste in zaviješ.  Zeljnim listom predhodno odstraniš najtrše dele, da se sarme lažje zavijajo.

Ostanek zeljne glave zreži na rezance. Polovico rezancev posuj na dno višje kozice. Prekajeno slanino zreži na kocke velikosti 1cm, na hitro popraži na masti in jih razporedi na zeljne rezance v kozici.

Nanje nadevaj sarme – zaviti rob spodaj. Na vrh posuj ostanek zeljnih rezancev. Zalij z juho, v katero vmešaš paradižnikov koncentrat. Juhe naj bo toliko, da se lahko riž dobro skuha in napne. Po potrebi zalivaj. Sarme kuhaj pokrite na zmernem ognju uro in pol.

Namig: Sarma je okusnejša naslednji dan, ki jo ponovno pogrejemo.

Za dokončanje drugi dan sarme ponovno pogrejemo, omaki pa dodamo malo svetlega prežganja, kateremu primešamo malo sladke paprike po okusu.

Sarme postrežemo s kislo smetano in pire krompirjem ali krompirjem v oblicah.

Sarma kot nekoč – recept
5 (100%) št. ocen: 4


Sorodni recepti

Zavitek s kislim zeljem – recept

  • Sestavine: 1 čebula 800 g kislega zelja 1 jabolko pest brinovih jagod pol dcl belega vina 2 žlici olivnega olja poper 3 žlice drobtin 250 g dimljenega tofuja vlečeno testo, ki ga lahko pripravimo po receptu iz jabolčnega zavitka ali…

  • Več...

Segedin – recept

  • Sestavine: pol kilograma na kocke narezanega svinjskega mesa pol kilograma kislega zelja 2 čebuli 4 žličke paradižnikove mezge 2 lovorova lista sol, poper, mleta kumina, rdeča paprika maščoba za praženje Priprava: Drobno narezano čebulo prepražimo na maščobi in dodamo meso.…

  • Več...

Jota – recept

  • Sestavine: Pol kilograma kislega zelja, ki ga po potrebi pred kuhanjem oplaknemo z vodo 4 srednje veliki krompirji 2 čebuli 2 lovorova lista dva stroka česna 250 g kuhanega fižola Maščoba za praženje Sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem