Sarma kot nekoč – recept

Sarma kot nekoč – recept
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) Izbrana kakovost Slovenija
  • 1 jajce
  • košček prekajene slanine
  • 2 pesti riža
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • večja glava kislega zelja
  • sol, poper,
  • žlica svinjske masti
  • juha za zalivanje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • ½ žlice sladke paprike
  • kozarček kisle smetane Izbrana kakovost Slovenija
  • začimbe: ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, bazilika

Mleto meso dobro pregneti, dodaj jajce, ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, baziliko, sol in poper. Riž operi in ga na malo masti praži eno minuto.

Na segreti masti na rahlo prepraži nasekljano čebulo, nato dodaj stisnjen česen, še malo popraži, da zadiši. Popraženo čebulo in popražen riž dodaj k mesu in dobro pregneti. Po potrebi malo zalij z juho, da bo masa sočna. Maso razdeli na 12 hlebčkov, ki jih nadevaš na zeljne liste in zaviješ.  Zeljnim listom predhodno odstraniš najtrše dele, da se sarme lažje zavijajo.

Ostanek zeljne glave zreži na rezance. Polovico rezancev posuj na dno višje kozice. Prekajeno slanino zreži na kocke velikosti 1cm, na hitro popraži na masti in jih razporedi na zeljne rezance v kozici.

Nanje nadevaj sarme – zaviti rob spodaj. Na vrh posuj ostanek zeljnih rezancev. Zalij z juho, v katero vmešaš paradižnikov koncentrat. Juhe naj bo toliko, da se lahko riž dobro skuha in napne. Po potrebi zalivaj. Sarme kuhaj pokrite na zmernem ognju uro in pol.

Namig: Sarma je okusnejša naslednji dan, ki jo ponovno pogrejemo.

Za dokončanje drugi dan sarme ponovno pogrejemo, omaki pa dodamo malo svetlega prežganja, kateremu primešamo malo sladke paprike po okusu.

Sarme postrežemo s kislo smetano in pire krompirjem ali krompirjem v oblicah.

Sarma kot nekoč – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem