Sarma kot nekoč - recept | Meso, Zelje | Recepti

Sarma kot nekoč – recept

4.2/5 - (12 votes)
Sarma kot nekoč
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Izberimo lokalne sestavine

Pri izbiri sestavin za sarme bodimo pozorni, da izberemo čim več sestavin lokalnega izvora in označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči višjo kakovost in lokalno poreklo.

Sestavine:

  • 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) Izbrana kakovost Slovenija
  • 1 jajce
  • košček prekajene slanine
  • 2 pesti riža
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • večja glava kislega zelja
  • sol, poper,
  • žlica svinjske masti
  • juha za zalivanje
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • ½ žlice sladke paprike
  • kozarček kisle smetane Izbrana kakovost Slovenija
  • začimbe: ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, bazilika

Mleto meso dobro pregnetemo, dodamo jajce, ingver, koriander, muškatni orešček, majaron, zelen peteršilj, baziliko, sol in poper. Riž operemo in ga na malo masti pražimo eno minuto.

Na segreti masti na rahlo prepražimo nasekljano čebulo, nato dodamo stisnjen česen, še malo popražimo, da zadiši. Popraženo čebulo in popražen riž dodamo k mesu in dobro pregnetemo. Po potrebi malo zalijemo z juho, da bo masa sočna. Maso razdelimo na 12 hlebčkov, ki jih nadevamo na zeljne liste in zavijemo.  Zeljnim listom predhodno odstranimo najtrše dele, da se sarme lažje zavijajo.

Ostanek zeljne glave zrežemo na rezance. Polovico rezancev posujemo na dno višje kozice. Prekajeno slanino zrežemo na kocke velikosti 1 cm, na hitro popražimo na masti in jih razporedimo na zeljne rezance v kozici.

Nanje nadevamo sarme. Na vrh posujemo ostanek zeljnih rezancev. Zalijemo z juho, v katero vmešamo paradižnikov koncentrat. Juhe naj bo toliko, da se lahko riž dobro skuha in napne. Po potrebi zalivamo. Sarme kuhamo pokrite na zmernem ognju uro in pol.

Namig: Sarma je okusnejša naslednji dan, ko jo ponovno pogrejemo.

Drugi dan lahko sarme ponovno pogrejemo, omaki pa dodamo malo svetlega prežganja, kateremu primešamo malo sladke paprike po okusu.

Sarme postrežemo s kislo smetano in pire krompirjem ali krompirjem v oblicah.

Komentarji na “Sarma kot nekoč – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Brusketa z rostbifom

  • Čas priprave: 45 minut
    • #
    • #
    • #
  • Kakovost mesa je izredno pomembnaPri nakupu bodite pozorni, da meso nosi oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako si zagotovite višjo kakovost in meso, ki je izpostavljeno dodatnemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov.Sestavine:250 g govejega rostbifa z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Ponev z zrezkom in gorčično omako

  • Čas priprave: 45 minut
    • #
    • #
    • #
  • Izberite kakovostno mesoPri nakupu bodite pozorni, da meso nosi oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako si zagotovite višjo kakovost in meso, ki je izpostavljeno dodatnemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov.Sestavine:500 govejega rostbifa z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«solpoper5 strokov…

  • Več...

Piščančja juha s pomladno zelenjavo

  • S kakovostnim mesom do odlične juhePri nakupu bodite pozorni, da meso nosi oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako si zagotovite višjo kakovost in meso, ki je izpostavljeno dodatnemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov.Sestavine:500 g piščančjih prsi z oznako »izbrana kakovost…

  • Več...

Riževa skleda z govedino

  • Čas priprave: 60 minut
    • #
    • #
    • #
  • Bodite pozorni na izbrano kakovost mesa!Pri nakupu bodite pozorni, da meso nosi oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako si zagotovite višjo kakovost in meso, ki je izpostavljeno dodatnemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov.Sestavine:250 g bržolnega zrezka z oznako »izbrana kakovost…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem