Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:

  • sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
  • na okolju prijazno pridelavo ali
  • na kakovost surovin ali
  • na dobrobit živali ali
  • posebno zdravstveno varstvo živali ali
  • način krmljenja ali
  • kratke transportne poti ali
  • hitro predelavo surovin ali
  • čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Mlečni in mesni proizvodi  z znakom »Izbrana kakovost Slovenija«  izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.

Specifikaciji za sektor meso in mleko se nahajata ne tej povezavi.

Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:

Meso in proizvodi iz mesa z znakom izbrana kakovost Slovenija potrošniku zagotavljajo:

Govedina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostna krma za živali
  • Predelava mesa poteka v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Dodatne kontrole kakovosti od reje do potrošnika

Perutnina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Mlečni izdelki:

Znak izbrana kakovost na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:

  • Mleko je pridelano in predelavo v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
  • Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika

Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn:

Znak Izbrana kakovost  Slovenija s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:

  • Mleko, ki je predelavo, je iz lastne kmetije
  • Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
  • Siri so proizvedeni iz surovega mleka
  • Fermentirani izdelki so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka

 


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem