Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost - Slovenija« | Izbrana kakovost, Meso, Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija, Posebnosti proizvodov

Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« – država pridelave in predelave. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:

  • sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
  • na okolju prijazno pridelavo ali
  • na kakovost surovin ali
  • na dobrobit živali ali
  • posebno zdravstveno varstvo živali ali
  • način krmljenja ali
  • kratke transportne poti ali
  • hitro predelavo surovin ali
  • čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Mlečni in mesni proizvodi  z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«  izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.

Specifikaciji za sektor meso in mleko se nahajata ne tej povezavi.

Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:

Meso in proizvodi iz mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavljajo:

Govedina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostna krma za živali
  • Predelava mesa poteka v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Dodatne kontrole kakovosti od reje do potrošnika

Perutnina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Mlečni izdelki:

Znak »izbrana kakovost« na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:

  • Mleko je pridelano in predelavo v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
  • Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika

Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn:

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:

  • Mleko, ki je predelavo, je iz lastne kmetije
  • Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
  • Siri so proizvedeni iz surovega mleka
  • Fermentirani izdelki so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka

Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem