Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:

  • sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
  • na okolju prijazno pridelavo ali
  • na kakovost surovin ali
  • na dobrobit živali ali
  • posebno zdravstveno varstvo živali ali
  • način krmljenja ali
  • kratke transportne poti ali
  • hitro predelavo surovin ali
  • čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Mlečni in mesni proizvodi  z znakom »Izbrana kakovost Slovenija«  izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.

Specifikacija za meso se nahaja ne tej povezavi.
Specifikacija za mleko se nahaja ne tej povezavi.

Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:

Meso in proizvodi iz mesa z znakom izbrana kakovost Slovenija potrošniku zagotavljajo:

Govedina:

  • Vsaj 9 mesecev reje v Sloveniji za živali nad 1 letom starosti*
  • Vsaj 3 mesece reje v Sloveniji za živali do 1 leta starosti*
  • Predelavo v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Perutnina:

  • Pri piščančjem mesu 100 % rojstvo, rejo in predelavo v Sloveniji
  • Pri puranjem mesu vsaj en mesec reje ter predelavo v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Mlečni izdelki

Znak izbrana kakovost na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:

  • 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
  • Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika

Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn

Znak Izbrana kakovost  Slovenija s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:

  • Mleko, ki je predelavo je iz lastne kmetije
  • Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
  • Sire, proizvedene iz surovega mleka
  • Fermentirane izdelke, proizvedene iz nehomogeniziranega mleka

 

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija
5 (100%) št. ocen: 2


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranih mlečnih izdelkih

Katere informacije na embalaži mleka in mlečnih izdelkov so obvezne? Za katere se je proizvajalec odločil sam? Kaj pravzaprav pomenijo?  Novo znanje vas čaka na spodnji pregledni infografiki! Vse informacije so na embalaži z istim namenom – tam so zato,…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji…

Več...

Infografika: Varnost in sledljivost slovenskega mleka in mlečnih izdelkov

Hrana, ki jo pridelujemo, predelujemo in jemo v Sloveniji, mora ustrezati visokim standardom varnosti in kakovosti. Ker je pridelava in predelava živil kompleksen proces, ki vključuje celotno verigo od kmetije, do prevoznikov, predelovalcev in prodajalcev, se varnost in kakovost preverja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem