Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost - Slovenija« | Izbrana kakovost, Meso, Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija, Posebnosti proizvodov
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« – država pridelave in predelave. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:

  • sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
  • na okolju prijazno pridelavo ali
  • na kakovost surovin ali
  • na dobrobit živali ali
  • posebno zdravstveno varstvo živali ali
  • način krmljenja ali
  • kratke transportne poti ali
  • hitro predelavo surovin ali
  • čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Mlečni in mesni proizvodi  z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«  izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.

Specifikaciji za sektor meso in mleko se nahajata ne tej povezavi.

Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:

Meso in proizvodi iz mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavljajo:

Govedina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostna krma za živali
  • Predelava mesa poteka v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Dodatne kontrole kakovosti od reje do potrošnika

Perutnina:

  • Živali so rojene in rejene v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Mlečni izdelki:

Znak »izbrana kakovost« na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:

  • Mleko je pridelano in predelavo v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
  • Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika

Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn:

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:

  • Mleko, ki je predelavo, je iz lastne kmetije
  • Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
  • Siri so proizvedeni iz surovega mleka
  • Fermentirani izdelki so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka

Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega…

Več...

Kakšno meso izbira in priporoča chef Uroš Štefelin?

foto: Chef Uroš Štefelin je nosilec Michelinove zvezdice in velik zagovornik uporabe lokalne hrane. Zakaj je bolje izbrati lokalno meso? Preberite, kako v restavraciji preverjajo izvor in kakovost mesa ter kakšni so trendi v prehrani. Pogovarjali smo se z nosilcem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem