Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:

  • sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
  • na okolju prijazno pridelavo ali
  • na kakovost surovin ali
  • na dobrobit živali ali
  • posebno zdravstveno varstvo živali ali
  • način krmljenja ali
  • kratke transportne poti ali
  • hitro predelavo surovin ali
  • čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Mlečni in mesni proizvodi  z znakom »Izbrana kakovost Slovenija«  izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.

Specifikacija za meso se nahaja ne tej povezavi.
Specifikacija za mleko se nahaja ne tej povezavi.

Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:

Meso in proizvodi iz mesa z znakom izbrana kakovost Slovenija potrošniku zagotavljajo:

Govedina:

  • Vsaj 9 mesecev reje v Sloveniji za živali nad 1 letom starosti*
  • Vsaj 3 mesece reje v Sloveniji za živali do 1 leta starosti*
  • Predelavo v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Perutnina:

  • Pri piščančjem mesu 100 % rojstvo, rejo in predelavo v Sloveniji
  • Pri puranjem mesu vsaj en mesec reje ter predelavo v Sloveniji
  • Bolj kakovostno krmo za živali
  • Kratke transportne poti
  • Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika

Mlečni izdelki

Znak izbrana kakovost na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:

  • 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji
  • Kratke transportne poti
  • Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
  • Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika

Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn

Znak Izbrana kakovost  Slovenija s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:

  • Mleko, ki je predelavo je iz lastne kmetije
  • Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
  • Sire, proizvedene iz surovega mleka
  • Fermentirane izdelke, proizvedene iz nehomogeniziranega mleka

 


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem