Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Z nakupom lokalnega mesa ne delamo usluge le sebi

Na trgovskih policah imamo na voljo goveje in perutninsko meso različnega porekla in različne kakovosti. Da lahko izberemo tudi kakovostno meso preverjeno slovenskega porekla, skrbijo slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Zato se vedno prepričajte, da ste izbrali goveje in perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako boste pomagali pri razvoju slovenskih kmetij, poseljenosti podeželja in ohranjanju delovnih mest.

»Izbrana kakovost – Slovenija« pomeni proizvod slovenskih kmetov in domače mesnopredelovalne industrije

Kakovostno goveje in perutninsko meso slovenskega porekla za nas v trgovine dostavljajo slovenski proizvajalci mesa, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«. Slovenska podjetja osnovno surovino kupujejo izključno od domačih certificiranih rejcev, torej od kmetov, ki so prav tako vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, za kar izpolnjujejo stroge pogoje. Podprimo torej slovenske pridelovalce in predelovalce mesa, kupujmo slovensko meso, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja višjo kakovost, dodatne kontrole in slovensko poreklo.

 Shema »Izbrana kakovost« ohranja delovna mesta v mestih in na podeželju

Shema »Izbrana kakovost« vzpostavlja sistem, ki povezuje celotno verigo od slovenskega rejca in proizvajalca do trgovine in na ta način zagotavlja večjo stabilnost v verigi preskrbe z mesom v Sloveniji.

V shemi »Izbrana kakovost« so certificirani prav vsi deležniki v verigi:

  • rejci vzredijo živali pod strogimi pogoji sheme »Izbrana kakovost« in so podvrženi dodatnim kontrolam,
  • domača mesnopredelovalna industrija odkupuje živali iz certificirane reje od slovenskih rejcev oziroma zadrug,
  • to kakovostno goveje in perutninsko meso je na trgovinskih policah označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«,
  • trgovska podjetja, ki so certificirana za trženje mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ga na postrežnih mestih ustrezno označijo in ločijo od konvencionalnega mesa,
  • na koncu verige je seveda potrošnik, ki z zaupanjem v lokalno pridelano hrano in svojimi nakupnimi odločitvami ključno prispeva k razvoju domače živinoreje ter mesnopredelovalne industrije in
  • s tem k ohranjanju podeželja ter delovnih mest v kmetijstvu in gospodarstvu.

Trdni odnosi in sodelovanje v celi verigi so torej izjemno pomembni in niso naključni. Rezultat tega je stabilizacija na trgu govejega in perutninskega mesa – rejci z vključevanjem v shemo »Izbrana kakovost« zagotavljajo domači mesnopredelovalni industriji osnovno surovino za proizvodnjo kakovostnega mesa, ki ga potrošniki vedno pogosteje zahtevate na prodajnih mestih. Ta sinergija pa daje vzgon kmetijski in mesnopredelovalni proizvodnji in vzpostavlja stabilno tržno verigo, ki posledično vpliva na ohranjanje in rast delovnih mest, tako v eni kot drugi panogi.

 

 


Sorodni članki

Kako se prepričati, da je govedina na vašem krožniku zares slovenska in višje kakovosti

Poznavanje porekla govejega mesa je vaša potrošniška pravica, ki vam jo zagotavlja zakonodaja. A v praksi obstaja ogromno različnih oznak, ki zagotavljajo »slovensko«, žal pa je tako lahko označen tudi izdelek, ki je bil v Sloveniji samo pakiran, osnovna surovina…

Več...

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Nojevo meso slovenskega porekla

Nojevo meso živali, ki so zvaljene in vzrejene v Sloveniji je svojevrstna kulinarična posebnost. Njegov okus je unikaten in spominja na govedino angus ali na divjačino. Je tudi bogat vir beljakovin in železa. Nojeva jajca so zanimiv presežek v več…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem