Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Z nakupom lokalnega mesa ne delamo usluge le sebi

Na trgovskih policah imamo na voljo goveje in perutninsko meso različnega porekla in različne kakovosti. Da lahko izberemo tudi kakovostno meso slovenske reje, skrbijo slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Zato se vedno prepričajte, da ste izbrali goveje in perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako boste pomagali pri razvoju slovenskih kmetij, poseljenosti podeželja in ohranjanju delovnih mest.

»Izbrana kakovost – Slovenija« pomeni proizvod slovenskih kmetov in domače mesnopredelovalne industrije

Kakovostno goveje in perutninsko meso slovenskega porekla za nas v trgovine dostavljajo slovenski proizvajalci mesa, ki so vključeni v shemo »Izbrana kakovost«. Slovenska podjetja osnovno surovino kupujejo izključno od domačih certificiranih rejcev, torej od kmetov, ki so prav tako vključeni v shemo »Izbrana kakovost«, za kar izpolnjujejo stroge pogoje. Podprimo torej slovenske pridelovalce in predelovalce mesa, kupujmo meso slovenskih rejcev, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja višje kakovostne parametre, dodatne kontrole in slovensko poreklo*. 

 Shema »Izbrana kakovost« ohranja delovna mesta v mestih in na podeželju

Shema »Izbrana kakovost« vzpostavlja sistem, ki povezuje celotno verigo od slovenskega rejca in proizvajalca do trgovine in na ta način zagotavlja večjo stabilnost v verigi preskrbe z mesom v Sloveniji.

V shemi »Izbrana kakovost« so certificirani prav vsi deležniki v verigi:

  • rejci vzredijo živali pod strogimi pogoji sheme »Izbrana kakovost« in so podvrženi dodatnim kontrolam,
  • domača mesnopredelovalna industrija odkupuje živali iz certificirane reje od slovenskih rejcev oziroma zadrug,
  • to kakovostno goveje in perutninsko meso je na trgovinskih policah označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«,
  • trgovska podjetja, ki so certificirana za trženje mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ga na postrežnih mestih ustrezno označijo in ločijo od konvencionalnega mesa,
  • na koncu verige je seveda potrošnik, ki z zaupanjem v lokalno pridelano hrano in svojimi nakupnimi odločitvami ključno prispeva k razvoju domače živinoreje ter mesnopredelovalne industrije in
  • s tem k ohranjanju podeželja ter delovnih mest v kmetijstvu in gospodarstvu.

Trdni odnosi in sodelovanje v celi verigi so torej izjemno pomembni in niso naključni. Rezultat tega je stabilizacija na trgu govejega in perutninskega mesa – rejci z vključevanjem v shemo »Izbrana kakovost« zagotavljajo domači mesnopredelovalni industriji osnovno surovino za proizvodnjo kakovostnega mesa, ki ga potrošniki vedno pogosteje zahtevate na prodajnih mestih. Ta sinergija pa daje vzgon kmetijski in mesnopredelovalni proizvodnji in vzpostavlja stabilno tržno verigo, ki posledično vpliva na ohranjanje in rast delovnih mest, tako v eni kot drugi panogi.

Prehodno obdobje

*V skladu z veljavno specifikacijo za shemo kakovosti “Izbrana kakovost”  za goveje meso velja prehodno obdobje, v katerem lahko rejci živali, ki so prejele certifikat pred 18. 11. 2019  do zakola živali označujejo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, kljub temu, da niso bile rojene v Sloveniji. Po tem datumu prejemajo certifikat “izbrana kakovost” le živali, ki so bile rojene in rejene v Sloveniji.


Sorodni članki

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika. Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh…

Več...

Mitja Vodnjov: »Za dobro salamo je potrebno kakovostno meso«

Mitja Vodnjov: »Dolgoročni razvoj panoge in konkurenčne cene mesa je možno zagotavljati s povezovanjem vseh členov v verigi.« Ste kdaj obstali pred polno polico mesnih izdelkov in niste vedeli kaj izbrati? Ponudba mesa se razlikuje po ceni, državi porekla ter…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem