Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira« | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Klemen Janežič na policah trgovin izbira meso lokalnega izvora (fotografija: Ana Gregorič za VOYO).

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil, denimo mesa, lokalnega porekla. Smerokaz za meso višje kakovosti je znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak na mesu daje zagotovilo, da je bilo pridelano in predelano v Sloveniji. Hkrati so nad celotnim procesom bdeli neodvisni certifikacijski organi. Takšno meso je zagotovilo za okusen obrok in privlačen kulinarični foto utrinek – v restavraciji in tudi doma.

Na kakovost mesa vplivajo številni dejavniki. Pot do mesa višje kakovosti se začne že na kmetiji z načinom reje, izbiro kakovostne krme in zagotavljanjem zdravstvenega varstva živali. Nadaljuje se s transportom do predelovalnih obratov in trgovin, kjer skrbijo za varnost mesa in ohranjanje njegove svežine. Na policah trgovin je potrošnikom pri izbiri v pomoč znak »izbrana kakovost – Slovenija«, sinonim za kakovostno meso, ki je pridelano in predelano v Sloveniji. Potrošniki lahko s svojo izbiro izkažemo podporo lokalni živinoreji in slovenski mesnopredelovalni industriji. Zato je pomembno, da pri nakupu mesa ali naročilu mesne jedi v restavraciji vprašamo tudi o poreklu. S tem dvigamo lestvico kakovosti ponudbe mesnih jedi.

Meso na leseni deski
Potrošniki s svojo izbiro izkažemo podporo lokalni živinoreji in mesnopredelovalni industriji.

Odnos do lokalne hrane je treba privzgajati

O odnosu do lokalno pridelane in predelane hrane, tudi mesa, in prehranjevalnih navadah smo se pogovarjali z igralcem Klemnom Janežičem, članom ansambla SNG Drama in članom ekipe priljubljene slovenske televizijske humoristične serije ‘Ja, Chef!’. Kot pravi, ima kot igralec naporen urnik in raznolike delovnike, čemur prilagaja tudi obroke. Klemen prisega na raznoliko, uravnoteženo prehrano, ki zajema tudi meso in mesne izdelke.

Hrana nas spremlja od rojstva, zato je pomembno, da jo spoštujemo in v njej uživamo, je prepričan sogovornik: »Zelo sem hvaležen staršem za odnos do hrane, ki so mi ga privzgojili. Dragocene nauke o spoštovanju lokalnih kmetov, ki denimo pridelujejo kakovostno meso, zdaj prenašam tudi na hčerko. Hkrati se zavedam prednosti, da imamo v Sloveniji pestro ponudbo lokalne hrane, ter cenim trud lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ki nam zagotavljajo dobrote iz bližine.«

V njegovi družini radi posegajo po lokalnih živilih, nekaj hrane pa pridelajo tudi sami. »Moja starša obdelujeta velik vrt, na katerem stoji tudi rastlinjak. Zelenjava nam je vse leto na voljo in je stalnica na našem jedilniku. Redita kokoši, zato se na krožniku znajdejo tudi domače piščančje meso in jajca. Govedino kupujemo od lokalnih ponudnikov,« opisuje Klemen.

Označba kakovosti je priročno vodilo pri nakupih

Glede na pomembnost uživanja lokalne hrane smo sogovornika vprašali, kako izbira meso za pripravo obrokov doma. »Na vasi, kjer sem odrasel, se je meso vedno kupovalo od lokalnih pridelovalcev in predelovalcev. Zdaj z družino živim v Ljubljani, ampak še vedno večino mesa pridobimo neposredno od rejcev z Dolenjske. Seveda pa kupujemo meso tudi v trgovini in takrat posežemo po lokalnem mesu. Dobro je, da v trgovinah potrošniki najdemo oznako ‘izbrana kakovost – Slovenija’. Ta nam olajša iskanje mesa in mesnin slovenskega izvora. Velikokrat se o kakovosti posvetujem tudi z zaposlenimi,« pravi Klemen.

V pomoč potrošnikom je torej zeleno-rjavi smeško, ki ponazarja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta zagotavlja, da so pridelovalci in predelovalci izpolnili zahteve nacionalne sheme kakovosti živil, imenovane »izbrana kakovost«.

V množici oznak na živilih, je znak še kako dobrodošel, pove Klemen: »Znak ‘izbrana kakovost – Slovenija’ je odličen način označevanja živil, tudi mesa, ki je slovenskega porekla in preverjeno višje kakovosti. Ko vidim to oznako, vem, da meso ni prepotovalo velikih razdalj. Oznaka je priročna, ko v trgovini stojimo pred polnimi policami raznovrstnih mesnih izdelkov. Je kot sito, v katero se ujame najboljše iz naše bližine. Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira.«

Logotip IK
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.

Kakovostno meso je osnova za kulinarični užitek

Aktiven življenjski slog, izleti ob koncu tedna, želja po kulinaričnih specialitetah … V teh besedah se najdejo mnogi, tudi Klemen. Najraje se prehranjuje doma, konce tedna pa z družino večinoma preživijo skupaj z njegovimi starši. Spremljevalec druženja so tudi dobrote kuharskih mojstrov. Občasno se odpravijo v restavracijo, z veseljem pa obiščejo tudi kmečki turizem.

Pa je v restavraciji že vprašal po poreklu mesa? »Z družino radi zahajamo v restavracije, ki se ponašajo z lokalnimi surovinami. Res pa je, da tega pri naročilu mesne jedi še nisem vprašal. Dobra ideja, bom poskusil v prihodnje,« priznava Klemen.

Zanimanje za izvor hrane, vključno z mesom, narašča. K temu pripomore vedno večje zavedanje potrošnikov glede pomembnosti trajnostne pridelave živil, ki imajo zagotovljeno sledljivost. Izbira lokalnih živil se zrcali v višji kakovosti, svežini, boljšem okusu ter tudi v okoljski in družbeni odgovornosti.

»Meni in moji družini je pomembno, da vemo, kakšne kakovosti je hrana, ki jo jemo. V Sloveniji smo lahko hvaležni, da imamo visokokakovostno hrano na dosegu roke. In to mora biti skupna prioriteta vseh nas. Kupovanje lokalnih živil, kot je meso, je pomembno z vidika ohranjanja delovnih mest zaposlenih v kmetijstvu in živilski panogi ter zagotavljanja preživetja njihovih družin,« našteva Klemen.

Pri naslednjem obisku trgovine se spomnite besed našega sogovornika: »Imamo izjemne pridelovalce in predelovalce mesa. Zato cenimo njihov trud in jih podprimo, da bomo tudi v prihodnje lahko uživali v preverjeno kakovostnem mesu in mesnih izdelkih.«

Poleg izbire lokalnih živil odgovoren odnos do hrane Klemen izkazuje tudi z zmanjševanjem količine zavržkov. Po podatkih SURS smo v Sloveniji lani v povprečju zavrgli okoli 68 kilogramov hrane na prebivalca. To je zaskrbljujoče, izpostavlja Klemen: »Sem velik ljubitelj hrane, ki je zame vir energije in ob njej uživam. Kadar si na primer pripravim mesno jed, sem pozoren, da pripravim tolikšno količino mesa, kot ga zaužijem. Zavedati se moramo, da je hrana dobrina, v katero je bilo vloženega veliko truda in naravnih virov. Kot potrošniki zato svoje spoštovanje izkazujemo tudi skozi količino odpadne hrane. Na področju zmanjševanja zavržkov in pri podpori lokalnih ponudnikov lahko vsi skupaj stopimo še korak dlje.«

Bi preizkusili katerega od naših receptov?

Ponujamo vam nekaj idej za pripravo jedi z okusnim mesom slovenskega porekla.

Goveji zvitki s slivami

Pečen piščanec po mediteransko z olivami – recept

Goveja juha – recept

Marinirana goveja rebra – recept

Medene perutničke z žara – recept

Slovenski rejci in predelovalci mesa v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja je pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« namenjena ozaveščanju, da imamo v Sloveniji ponudbo kakovostnega govejega in perutninskega mesa. Potrošnikom je na voljo pestra ponudba lokalnega mesa, mesnih izdelkov in mesnih pripravkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja preverjeno kakovost: da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila celotna predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je bil izpostavljen dodatnim neodvisnim kontrolam.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem, njihovim zadrugam in slovenski živilski industriji. Pri tem bodimo pozorni na uravnoteženo prehrano v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« naše vodilo pri nakupih. 

Naše super meso - logotip

Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem