Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost – Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci in predelovalci ter trgovci, ki skrbijo za višjo kakovost mesa in dodaten nadzor nad mesnimi izdelki.

Velik pomen poznavanju porekla mesa pripisuje tudi Jurij Janžekovič z govedorejske kmetije pri Metliki, kjer redijo govedo pod strogimi pogoji sheme kakovosti »izbrana kakovost«. Ljubezen do kmetijstva se na njihovi kmetiji prenaša iz generacije v generacijo, saj se je z govedorejo začel ukvarjati že Jurijev pradedek.

»Osveščenim potrošnikom je zelo mar, kakšno je poreklo mesa in mesnih izdelkov, ki jih uživajo,« poudari Janžekovič. Ob tem opozori na dodano vrednost lokalno pridelanega mesa, ki ga poleg kakovosti odlikuje tudi večja skrb za okolje.

Slovenija ima odlične pogoje za okolju prijazno kmetovanje

Slovenija je država s številnimi naravnimi bogastvi, med katera sodijo tudi velike površine travnikov in pašnikov, ki omogočajo pestro kmetijsko dejavnost. Kar 86 % slovenskih kmetijskih površin leži na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, kar onemogoča nastanek velikih farm, kot jih poznamo v tujini.

Slovensko kmetijstvo je tako zaradi majhnih obdelovalnih površin neintenzivno, tradicionalno in bolj trajnostno, vse to pa ugodno vpliva na kakovost hrane, ki jo proizvedemo.

Meso z znakom izbrana kakovost Slovenija
Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja lokalno pridelavo govejega mesa.

Izvor mesa in kakovost sta neposredno povezana

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost.

Tudi govedorejska kmetija Jurija Janžekoviča leži na gričevnatem območju, kjer večina zemljišč ni primerna za poljedelstvo. Zato so se na njihovi kmetiji odločili za pašno živinorejo. »Če na tem območju ne bi bilo živinoreje in drobnice, bi se zemljišča zarastla, krajina pa bi izgubila svoj pomen,« pojasni.

Veliko prednost v Sloveniji predstavljajo tudi kratke razdalje med kraji in posledično kratke transportne poti. Časovno omejen transport živali ima pozitiven vpliv tako na blaginjo živali kot na varovanje okolja.

Skrb za počutje živali je pomembna

Z namenom preprečevanja neugodnega počutja in nižje stopnje stresa pri živalih, prevoz živali od izhodiščnega kraja do cilja ne sme presegati šestih ur. Omejen čas transporta živali zmanjšuje tveganje poškodb med prevozom, izpostavljenost zunanjim vplivom in dehidraciji. Krajša izpostavljenost stresu živali je namreč eden od dejavnikov, ki pomembno vplivajo tudi na kakovost mesa.

Tudi hrana, s katero se prehranjujejo živali, vpliva na okus in sestavo mesnih izdelkov. Shema »izbrana kakovost« zagotavlja, da so živali rejcev, ki delujejo pod tem znakom, krmljene z zelo kakovostno krmo.

Po besedah govedorejca Jurija Janžekoviča to pomeni, da je krma pripravljena v optimalnem času, da vsebuje vsa potrebna hranila in da je kasneje tudi primerno skladiščena. To predstavlja veliko prednost v primerjavi z uvoženim mesom iz tujih držav, pri katerem navadno ni znano, s čim je bila žival krmljena, niti v kakšnih pogojih je potekala reja.

Z izbiro lokalnih živil pomagamo ohranjati slovensko tradicijo

Čeprav je slovensko meso zelo kakovostno in pridelano na okolju prijazen način, pa se po besedah Janžekoviča še vedno najdejo ljudje, ki gledajo zgolj na ceno mesnega izdelka. Prepričan je, da so potrošniki razdeljeni na dva pola: »Na eni strani so tisti, ki jim je lokalna hrana pomembna in kupujejo izdelke slovenskega porekla, na drugi strani pa so tisti, ki jim je pomembna samo cena, ne glede na kakovost.«

Izbrana kakovost

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Ob tem je zato ključno, da se potrošniki zavedamo, da z nakupom lokalno pridelane hrane pomagamo ohraniti obstoj slovenskega kmetijstva in živilsko predelovalnih podjetij. Samooskrba z lokalnimi živili je namreč izjemnega pomena, saj zagotavlja varnost za obdobje kriz ter zmanjšuje našo odvisnost od zunanje trgovine.

Prav tako z izbiro lokalne hrane poskrbimo za ohranjanje delovnih mest na domačih tleh, in sicer v celotni verigi, od rejcev do trgovcev.

Ob naslednjem nakupu in izbiri mesa bodite zato pozorni na poreklo mesa in izberite kakovostno lokalno meso, s čimer boste prispevali k ohranjanju kmetijstva v lokalnem okolju in ohranjanju poseljenosti našega podeželja.


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem