Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek

V nedeljo, 23.9., je svoja vrata odprla kmetija Robek v Bistrici ob Sotli. Gospodar kmetije Franc Robek je pojasnil, kako zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov.

»Lega je izjemno pomembna, pri nas so pridelki večino dneva obsijani s soncem. Prav tako imamo zemljo, ki je ilovnata, posledično sicer težja za obdelavo, vendar pa bolje prenaša vročino, saj imajo rastline v takšni zemlji več vlage. Nenazadnje pa skrbimo za kakovost pridelkov tudi z načinom vzgoje sadik in izbiro pravega časa za obiranje zrelih plodov.«

Obiskovalci so imeli na kmetiji Robek priložnost pobliže spoznati trgatev, postopek predelave grozdja, ogledali pa so si tudi pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem ter čebelnjak.

Za kvaliteto izvrstnih domačih pridelkov je treba poskrbeti že od izbire zemlje in sadike naprej, je povedal Franc Robek. Kvalitetnejše rastline, ki dajejo boljše in okusnejše pridelke, so bolj odporne na bolezni in škodljivce.

»Zelo pomembno je tudi namakanje rastlin in oskrba s hranili in zaščita pred boleznimi in škodljivci. Naši pridelki imajo zelo kratko verigo do potrošnika, prav pravilno skladiščenje in transport do kupca zagotovo predstavlja boljšo kakovost lokalno pridelane hrane v primerjavi z uvoženo,« poudarja Robek. Na kmetiji imajo certifikat za integrirano pridelavo grozdja.

Degustacija

Saša Belaj iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje pravi, da je lokalno pridelana zelenjava v zaprtih prostorih izjemnega pomena za povečevanje samooskrbe z zelenjavo, saj omogoča pridelek tudi zunaj sezone. Hkrati je poudarila prednosti lokalno pridelanega sadja in zelenjave, ki se poleg svežine ponaša tudi z večjo vsebnostjo vitaminov A, B, C in E ter mineralov. Zelenjava  in  sadje  iz  lokalnega  okolja  ni  tretirano  s  sredstvi  za podaljšanje  obstojnosti,  katera  so sicer dovoljena in se v svetu pogosto uporabljajo za podaljšanje obstojnosti zaradi dolgih transportov.

Prihodnji vikend odpirajo vrata kmetije v Prekmurju in v okolici Ljubljane. Vabljeni!

Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek
Ocenite stran


Sorodni članki

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na govejem mesu je znak višje kakovosti

Ko govorimo o hrani, je kakovost nedvomno najpomembnejše merilo izbire. Zase in svoje bližnje želimo le kakovostne izdelke in najboljše sestavine. Višjo kakovost in zagotovljeno odličnost vam pri nakupu slovenske govedine zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Iskanje najboljšega zato…

Več...

Sušene tepke

Ravnanje naših prednikov je temeljilo na izkušnjah, ki so jih prenašali iz roda v rod. Tudi trpke sadeže hruške tepke so znali uporabiti v prehrani kot tudi pri pripravi žganja. Njihov pomen je prepoznala že Marija Terezija. Do nedavnega so…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Ob začetku 2018 je v shemo izbrana kakovost Slovenija vstopil tudi sektor sadja. Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja, iz katerega bi se morali napajati prav vsi. In…

Več...

Z nakupom lokalnega mesa ne delamo usluge le sebi

Na trgovskih policah imamo na voljo goveje in perutninsko meso različnega porekla in različne kakovosti. Da lahko izberemo tudi kakovostno meso preverjeno slovenskega porekla, skrbijo slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Zato se vedno prepričajte,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem