Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek | Zgodbe o naši super hrani

Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek

V nedeljo, 23.9., je svoja vrata odprla kmetija Robek v Bistrici ob Sotli. Gospodar kmetije Franc Robek je pojasnil, kako zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov.

»Lega je izjemno pomembna, pri nas so pridelki večino dneva obsijani s soncem. Prav tako imamo zemljo, ki je ilovnata, posledično sicer težja za obdelavo, vendar pa bolje prenaša vročino, saj imajo rastline v takšni zemlji več vlage. Nenazadnje pa skrbimo za kakovost pridelkov tudi z načinom vzgoje sadik in izbiro pravega časa za obiranje zrelih plodov.«

Obiskovalci so imeli na kmetiji Robek priložnost pobliže spoznati trgatev, postopek predelave grozdja, ogledali pa so si tudi pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem ter čebelnjak.

Za kvaliteto izvrstnih domačih pridelkov je treba poskrbeti že od izbire zemlje in sadike naprej, je povedal Franc Robek. Kvalitetnejše rastline, ki dajejo boljše in okusnejše pridelke, so bolj odporne na bolezni in škodljivce.

»Zelo pomembno je tudi namakanje rastlin in oskrba s hranili in zaščita pred boleznimi in škodljivci. Naši pridelki imajo zelo kratko verigo do potrošnika, prav pravilno skladiščenje in transport do kupca zagotovo predstavlja boljšo kakovost lokalno pridelane hrane v primerjavi z uvoženo,« poudarja Robek. Na kmetiji imajo certifikat za integrirano pridelavo grozdja.

Degustacija

Saša Belaj iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje pravi, da je lokalno pridelana zelenjava v zaprtih prostorih izjemnega pomena za povečevanje samooskrbe z zelenjavo, saj omogoča pridelek tudi zunaj sezone. Hkrati je poudarila prednosti lokalno pridelanega sadja in zelenjave, ki se poleg svežine ponaša tudi z večjo vsebnostjo vitaminov A, B, C in E ter mineralov. Zelenjava  in  sadje  iz  lokalnega  okolja  ni  tretirano  s  sredstvi  za podaljšanje  obstojnosti,  katera  so sicer dovoljena in se v svetu pogosto uporabljajo za podaljšanje obstojnosti zaradi dolgih transportov.

Prihodnji vikend odpirajo vrata kmetije v Prekmurju in v okolici Ljubljane. Vabljeni!


Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem