Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek

V nedeljo, 23.9., je svoja vrata odprla kmetija Robek v Bistrici ob Sotli. Gospodar kmetije Franc Robek je pojasnil, kako zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov.

»Lega je izjemno pomembna, pri nas so pridelki večino dneva obsijani s soncem. Prav tako imamo zemljo, ki je ilovnata, posledično sicer težja za obdelavo, vendar pa bolje prenaša vročino, saj imajo rastline v takšni zemlji več vlage. Nenazadnje pa skrbimo za kakovost pridelkov tudi z načinom vzgoje sadik in izbiro pravega časa za obiranje zrelih plodov.«

Obiskovalci so imeli na kmetiji Robek priložnost pobliže spoznati trgatev, postopek predelave grozdja, ogledali pa so si tudi pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem ter čebelnjak.

Za kvaliteto izvrstnih domačih pridelkov je treba poskrbeti že od izbire zemlje in sadike naprej, je povedal Franc Robek. Kvalitetnejše rastline, ki dajejo boljše in okusnejše pridelke, so bolj odporne na bolezni in škodljivce.

»Zelo pomembno je tudi namakanje rastlin in oskrba s hranili in zaščita pred boleznimi in škodljivci. Naši pridelki imajo zelo kratko verigo do potrošnika, prav pravilno skladiščenje in transport do kupca zagotovo predstavlja boljšo kakovost lokalno pridelane hrane v primerjavi z uvoženo,« poudarja Robek. Na kmetiji imajo certifikat za integrirano pridelavo grozdja.

Degustacija

Saša Belaj iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje pravi, da je lokalno pridelana zelenjava v zaprtih prostorih izjemnega pomena za povečevanje samooskrbe z zelenjavo, saj omogoča pridelek tudi zunaj sezone. Hkrati je poudarila prednosti lokalno pridelanega sadja in zelenjave, ki se poleg svežine ponaša tudi z večjo vsebnostjo vitaminov A, B, C in E ter mineralov. Zelenjava  in  sadje  iz  lokalnega  okolja  ni  tretirano  s  sredstvi  za podaljšanje  obstojnosti,  katera  so sicer dovoljena in se v svetu pogosto uporabljajo za podaljšanje obstojnosti zaradi dolgih transportov.

Prihodnji vikend odpirajo vrata kmetije v Prekmurju in v okolici Ljubljane. Vabljeni!


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem