Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke? | Ribe | Prednosti lokalnega okolja

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib.

Ribe in morski sadeži so eno tistih živil, za katere je pomembno, da se čim večkrat znajdejo na krožniku. Sodijo namreč med izredno okusna in hranljiva živila, saj so izvrsten vir vitaminov A in D ter omega 3 maščobnih kislin.

Podprimo lokalno oskrbo s svežimi ribami

V Sloveniji nam je na voljo bogat nabor sladkovodne in morske lokalne hrane, ki prihaja izpod pridnih rok lokalnih ribičev, ribogojcev, školjkarjev in predelovalcev. Naše teritorialno morje obsega dobrih 300 kvadratnih kilometrov, vendar slovenskim ribičem zagotavlja bogat in raznovrsten ulov. Prevladujejo moli, moškatne hobotnice, orade, lignji, tigraste kozice, morski listi, sipe, riboni, bradači, sardele, ciplji, skuše in brancini.

Tudi slovenske ribogojnice pomembno prispevajo k oskrbi s svežimi lokalnimi ribami. Poleg nekaj večjih ribogojnic imamo v Sloveniji večinoma številne manjše proizvodne objekte. Med vrstami sladkovodnih rib so na prvem mestu postrvi, priljubljeni pa so tudi somi, smuči, sulci in krapi.

Naša izbira je pomembna

Na nadaljnji razvoj slovenskega ribištva in storitev ribogojnic lahko vplivamo tako, da spremenimo svoje prehranjevalne in nakupovalne navade. Pri nakupu rib in morskih proizvodov bodimo posebej pozorni, da izberemo ribe lokalnega porekla, saj tako ne pomagamo le domačim ribičem in ribogojcem, temveč smo lahko tudi povsem prepričani, da smo izbrali kakovostne ribe in ribje proizvode.

Školjčišče

Tudi školjke so dobrodošla popestritev

Školjke so znane po blagodejnem učinku na živčni sistem, srce in ožilje, vendar je zelo pomembno, od kod izvirajo ter kako z njimi ravnamo. Školjke iz slovenskega morja so neoporečne, saj so gojene v čistem okolju. Za varno pridelavo školjk so nujni pogoji dobra kakovost vode, nadzor nad onesnaženjem morskega okolja, redno spremljanje biotoksinov in drugih morebitnih onesnaževal ter redno spremljanje in nadzorovanje rasti školjk.

S tega vidika je pomembno, da se po školjke odpravimo k preverjenim dobaviteljem, kjer sta zagotovljena sledljivost in nadzor nad izpolnjevanjem zahtevanih standardov kakovosti.

Poglejte seznam ribogojcev in ribičev

V prispevku Slovenske ribe za slovenske potrošnike najdete seznam sladkovodnih ribogojstev in morskih ribičev ter akvakulture.

Ali ste vedeli?

  • Slovensko morje je vrstno zelo pestro, saj je v ulovih naših ribičev mogoče letno zaslediti okrog 120 različnih vrst rib in drugih organizmov.
  • V Jadranu živi okoli 240 znanih vrst školjk. Vse so užitne in večinoma zelo okusne.
  • Školjke dnevno prefiltrirajo med 50 in 75 litrov morske vode, zato je izjemnega pomena, da rastejo v čistem morju.

Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno.Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na našem…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin. Pri nakupu rib se je…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem