Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024 | Zgodbe o naši super hrani

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlus

Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina življenja in kuhanja.

Luka Pangos je v tekmovanju MasterChef Slovenija doživel nepozabno izkušnjo, ki mu je prinesla veliko kuharskega znanja in samozavesti. Udeležba v oddaji ga je sprva navdajala z negotovostjo, vendar se je hitro izkazalo, da je bila to prava odločitev. Pravi, da je skozi izzive in pod mentorstvom sodnikov rasel kot kuhar in oseba: »Jaz sem v tekmovanju neizmerno užival. V oddajo sem se prijavil z nekim strahom in negotovostjo, potem pa sem zelo hitro odkril, da je bila to pravilna odločitev, in skozi izzive sem dobival ogromno kuharske samozavesti. Ob komentarjih sodnikov, sem dobival vedno večji zagon. Ko mi ni šlo, sem bil odločen, da se bom izboljšal. Ko so se mi v izzivih vse stvari poklopile, pa sem uvidel, da zmorem veliko več, kot sem sam pričakoval od sebe. In to me dela samozavestnega za prihajajoče projekte.«

Luka je svojo prijavo na MasterChef Slovenija videl kot priložnost za spremembo kariere. MasterChef mu je ponudil eno od možnih poti do tega cilja: »V svoji prejšnji službi nisem bil zadovoljen, kljub temu, da sem bil uspešen. Vedno bolj sem ugotavljal, da me veselijo dela, kjer ustvarjam z rokami in sem v stiku z ljudmi. V prostem času pa je bila moja najljubša aktivnost vedno kuhanje. Malo sanjaško sem razmišljal, da bi res rad svoj hobi spremenil v poklic. Ker nisem želel še enkrat začeti od začetka, se mi je MasterChef zdel odlična ideja za hitrejšo dosego cilja. Zmage nisem pričakoval, sem si jo pa močno želel. Predvsem zato, ker sem vedel, da mi bosta prepoznavnost in tudi nagrada pomagali k hitrejši uresničitvi cilja. Vedel sem, da lahko zmagam, če bom uporabil vse svoje znanje, ohranil fokus in se ne bom predal, saj sem že med gledanjem oddaje imel veliko zanimivih idej in pogosto imel rešitve na zastavljene izzive.«

Prihodnost na samooskrbni kmetiji

Po zmagi na MasterChef Slovenija 2024 Luka Pangos načrtuje prihodnost na samooskrbni kmetiji. Verjame, da je ključ do uspeha med drugim tudi v povezovanju z drugimi. »Vesel sem, da trenutno ravno finaliziramo nakup kmetije v okolici Laškega. Nisem pričakoval, da se bodo zadeve odvile tako hitro. Iskal sem kmetijo, ki ima posest v enem kosu, urejen in enostaven dostop, nudi čim več privatnosti ter ima svoj vir vode. Moj cilj je zagotoviti čim večjo samooskrbo, vem pa, da je to mogoče samo v povezavi z okoliškimi kmetijami, saj je težko čisto vse pridelati sam. Rad bi kmetoval po načelih permakulturnega kmetijstva s čim manjšimi posegi v naravo, saj verjamem, da je narava perfektna takšna, kot je, in z dodatnimi posegi si ustvarjamo samo dodatno delo in kompliciramo. Ustvariti si želim čim boljši ekosistem na kmetiji ter s tem skleniti krog. Za to potrebujem rastline in živali, ki jih morem izbrati zelo premišljeno. Vem, da na tem področju potrebujem še ogromno znanja, zato bodo živa bitja na kmetijo prihajala postopoma, glavnina učenja pa bo praktično in izkušenjsko podprta. Cilj je, da grem v trgovino samo enkrat na mesec po osnovne stvari, ki jih ne morem pridelati. Gostom pa skuham hrano, ki je v 90 % pridelana na moji ali sosednjih kmetijah.«

luka pangos
Vir slike: ProPlus

Luka poudarja ključno vlogo lokalnih sestavin

Luka Pangos poudarja, da so lokalne sestavine ključne za kakovost in hranljivost jedi. Zaradi družinskih kmečkih korenin je pogosto imel dostop do domačih sestavin, kar je močno vplivalo na njegov način kuhanja. Verjame, da lokalne sestavine ne prispevajo le k boljšemu okusu, temveč tudi k boljši hranljivosti in trajnosti. »Jaz imam ta privilegij, da lokalnih sestavin pogosto sploh nisem rabil kupovati. Zaradi kmečkih korenin moje družine iz vseh koncev Slovenije smo doma vedno imeli na voljo domače sestavine. In res je razlika v kakovosti takšnih izdelkov. Okus je neprimerljiv s sestavinami, ki prihajajo z različnih koncev sveta. Ravno zaradi svežine in načina pridelave. Še pomembnejša pa se mi zdi hranljivost kot okus, saj primarno jemo zato, da dobimo hranila in energijo za vsakodnevne izzive. In tukaj so še večje razlike kot pri samem okusu. Vemo, kako hitro sveže sestavine izgubljajo hranila, z manj transporta pa še dosti bolj prispevamo k trajnosti in manjšem ogljičnem odtisu.«

Luka Pangos poudari: »Oznaki »izbrana kakovost – Slovenija« bolj zaupam, ker vem, da ni samo »fejk« certifikat, ampak je zadeva regulirana s strani državnih organov.«

V MasterChef Slovenija kuhali s sestavinami z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

V MasterChef Slovenija so tekmovalci na mnogih izzivih kuhali s sestavinami z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, kar Pangos zelo pozdravlja. Pravi, da vedno izbere izdelke z oznako, saj jim bolj zaupa in verjame, da zagotavljajo višjo kakovost: »Meni se zdi, da bi to moral biti minimalni standard. Če imam pred seboj izdelek brez oznake ali z oznako, bom brez gledanja cene vedno izbral tega z oznako. V kolikor oznake ni na izdelku, pa v vsakem primeru pogledam poreklo in sestavo. Mislim, da na splošno kupci preveč gledamo videz embalaže in premalo to, kar na njej piše. Sploh v drobnem tisku. Oznaki »izbrana kakovost – Slovenija« bolj zaupam, ker vem, da ni samo »fejk« certifikat, ampak je zadeva regulirana s strani državnih organov.«

Luka Pangos meni: »Treba je najti lokalno super hrano. Ni super hrana tista iz deževnih gozdov in tropskih krajev. Do nas že izgubi super lastnosti, obenem pa povzroča tudi veliko okoljsko škodo.«

»Izobražen potrošnik je dober potrošnik«

Naš sogovornik meni, da bi morali biti potrošniki bolje izobraženi o poreklu hrane, poleg tega pa bi se morali zavedati, da lahko s svojimi zahtevami vplivajo na ponudbo v trgovinah in restavracijah. 

Luka poudari: »Meni se zdi, da je izobražen potrošnik dober potrošnik. Zaradi vedno višjih cen hrane in storitev na tem področju, trgovci in gostinci ubirajo veliko bližnjic, da še vedno zagotovijo ugodne cene. In pritisk potrošnikov lahko te zadeve ustavi. Če ni povpraševanja, ni ponudbe. Zavedati pa se moramo, da bo dobro le redko ugodno. Tukaj ne smemo biti hipokritični in zahtevati vrhunske kakovosti za nizke cene. Mislim pa, da se morajo navade potrošnikov spremeniti. Vse nam je preveč dostopno, ekskluzivne stvari bi jedli kar vsak dan. Več energije moramo nameniti izobraževanju potrošnikov. Jesti stvari, ki so v sezoni, ki uspevajo v naši klimi, ki jih najdemo v našem okolju. Tako lahko sčasoma pridelamo in prodamo več lokalne hrane. Treba je najti lokalno super hrano. Ni super hrana tista iz deževnih gozdov in tropskih krajev. Do nas že izgubi super lastnosti, obenem pa povzroča tudi veliko okoljsko škodo.«

Za konec Luka Pangos mladim kuharjem svetuje, naj se najprej dobro naučijo osnov kuhanja in sestavin, preden se lotijo bolj zapletenih tehnik: »Naj se prvo naučijo hodit in potem tečt v kuhinji. Dobro poznavanje sestavin in tehnik ti v prihodnosti ponuja neomejeno možnost za ustvarjanje. Ne slepo slediti receptom. Dejmo kuhat z razumevanjem in smislom. Obenem pa nikoli ne smemo pozabiti na poreklo in spoštovanje sestavin.«

Luka Pangos je s svojo predanostjo, strastjo in znanjem pokazal, kako lahko kuhanje postane način življenja, pri katerem spoštujemo naravo in lokalno hrano. Njegov primer je navdih za vse, ki želijo slediti svojim sanjam in ustvarjati z ljubeznijo do domače, lokalno pridelane hrane.


Sorodni članki

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...

Učitelji kot ambasadorji lokalne kulinarike: navdihujoče zgodbe iz slovenskih šol

Vloga učiteljev pri spodbujanju zdrave prehrane in ohranjanju kulinarične dediščine je izjemnega pomena za razvoj mladih generacij. Učitelji po vsej Sloveniji, ki s strastjo in predanostjo vključujejo lokalno kulinariko v učne procese, postajajo pravi ambasadorji lokalne hrane. S svojo predanostjo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem