Ste utrujeni? Mogoče vam primanjkuje vitamina B12

Vitamini imajo ključno vlogo pri številnih biokemičnih procesih v telesu. Ker jih telo ne more sintetizirati samo, jih lahko vnesemo le s hrano. Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah (A, D, E, K), in na tiste, ki so topni v vodi (C, B-kompleks in H).

Vsak dan bi morali v svoje telo vnesti več različnih vitaminov. Sadje in zelenjava ne vsebujeta vseh, zato jih moramo zaužiti tudi z drugimi živili. Tako se na primer vitamin B12, ki je med drugim potreben tudi za sintezo beljakovin, nahaja v živilih živalskega izvora, predvsem v rdečem mesu, drobovini, nekaterih ribah, jajcih, mleku in siru. Rastlinska živila ga vsebujejo le, če so fermentirana (npr. kislo zelje).

Zakaj potrebujemo vitamin B12?

Vitamin B12 ima zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega ter živčnega sistema (med drugim vpliva na zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti), prispeva k sproščanju energije pri presnovi, ima pomembno vlogo pri delitvi celic in sodeluje v procesu tvorbe rdečih krvnih celic. Poleg tega je potreben za nemoten potek mnogih presnovnih reakcij v našem telesu, ključen pa je tudi v obdobju nosečnosti in dojenja.   

                                       

Dnevne potrebe po vitaminih

Otroci od 13. leta dalje in odrasli potrebujejo 3 µg vitamina B12 dnevno. Potrebe po vitaminu B12 pa se povečajo v nosečnosti in pri dojenju. Takšen vnos se lahko doseže z mešano, pestro in uravnoteženo prehrano, saj se ta vitamin nahaja predvsem v živilih živalskega izvora.

V spodnji preglednici je razvidna vsebnost vitamina B12 v nekaterih živilih:

*PDV: priporočeni dnevni vnosi

Pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje vitamina B12 se pojavi predvsem ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca.

Za optimalni vnos ustreznih količin vitamina B12 pa ni pomembno samo to, da uživamo živila živalskega izvora, ampak tudi to, da so ta kvalitetna. Takšno je na primer lokalno prirejeno in predelano meso, saj je njegova pot do naše mize kratka, živali pa so krmljene z več tradicionalne krme.

Preberite tudi:

Ste utrujeni? Mogoče vam primanjkuje vitamina B12
5 (100%) št. ocen: 6


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji…

Več...

Pivka perutninarstvo oživila obrat nekdanje družbe MIP v Novi Gorici

Konec oktobra je Pivka perutninarstvo d. d. v Kronberku otvorila prenovljene prostore nekdanje družbe MIP, kar je za družbo pomembna pridobitev. Na novo lokacijo so preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo tri tisoč ton barjenih izdelkov. Celotna…

Več...

Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla

Ko kupujete perutninsko meso, vedno izberite meso slovenskega porekla. Iskanje zares slovenskega lahko od vas zahteva določeno mero angažiranosti – vse podatke o poreklu morate poiskati na sledljivostni etiketi. Temu pa se lahko izognete: poiščite ali zahtevajte perutninsko meso z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem