Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Domači jogurt – okus, ki prepriča

V zadnjih letih je mogoče na policah slovenskih trgovin vse pogosteje uzreti jogurte domačih proizvajalcev, ki zastopajo različne slovenske pokrajine in okuse. Domiselna mešanica receptov in tradicionalnih postopkov klasične ter ekološke pridelave je značilnost lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev, ki s svojimi znamkami jogurta počasi prodirajo izven matične pokrajine, v kateri delujejo. “Slaba izhodiščna sestavina ne daje dobrega izdelka,” je osnovno vodilo, na katerega prisegajo.

Mlečni izdelki, med katerimi ima jogurt verjetno še največ izpeljank, sodijo med skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali dnevno. Klasični, sadni, kravji ali kozji – skupna imenovalca jogurtov, ki jih lahko kupimo v trgovini, sta mleko, iz katerega je jogurt izdelan, in seveda tista številka v odstotkih, ki že leta opozarja potrošnike na pazljivost pri čezmernem uživanju maščob. Domači jogurt, takšen iz pravega neposnetega mleka, pa je zgodba zase, saj se ne ozira na odstotke, ampak na kakovost sestavin in izbran okus. “Hrana, ki jo uživa žival, daje mleku okus. Skrbno izbrana, ekološko kontrolirana krma, odprta in nestresna paša so dejavniki, ki vplivajo na kakovost osnovne surovine – mleka,” je prepričan ekološki pridelovalec jogurta s Štajerske, ki toči tako kravje kot kozje mleko.

Lokalno pridelani jogurti so največkrat narejeni iz polnomastnega pasteriziranega mleka, kar je po mnenju vprašanih proizvajalcev ključnega pomena. “Klasični jogurti imajo nekako vedno enak okus, domači jogurt pa je mešanica izbranega polnomastnega mleka ter kakovostne sadne kaše; je brez ojačevalcev ali drugih aditivov in to mu daje poseben okus,” pravijo proizvajalci.

V vsesplošnem trendu zdrave in manj mastne prehrane so domači jogurti nekakšna izjema, ki potrjuje pravilo, da je, kot pri vseh živilih, pomembna prava mera. “Ljudje naj se ne bojijo polnomastnega mleka. Naj se raje sprehodijo, naj se več gibajo in uporabljajo več domišljije,” svetuje tolminska lokalna pridelovalka in proizvajalka mlečnih izdelkov.

Jogurt je zaokroženo živilo. Vsebuje življenjsko pomembne snovi, kot so kalcij, vitamini, kalij, magnezij, cink, beljakovine in kulture živih mikroorganizmov, s čimer ima dobrodejni učinek na telo, pospešuje prebavo in je pravo malo orožje proti številnim boleznim. Jogurt je hkrati prava izbira za vse, ki ne prenašajo mleka zaradi laktozne intolerance. Tako proizvajalci domačih jogurtov kot tudi del strokovne javnosti so si enotni, da je priporočena količina, zlasti polnomastnega jogurta, okoli 4 do 5 pollitrskih jogurtov na teden.

Za konec pa lahko poskusite narediti jogurt po receptu, ki nam ga je zaupala letošnja mlečna kraljica. Na zdravje!


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem