Domači jogurt – okus, ki prepriča

V zadnjih letih je mogoče na policah slovenskih trgovin vse pogosteje uzreti jogurte domačih proizvajalcev, ki zastopajo različne slovenske pokrajine in okuse. Domiselna mešanica receptov in tradicionalnih postopkov klasične ter ekološke pridelave je značilnost lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev, ki s svojimi znamkami jogurta počasi prodirajo izven matične pokrajine, v kateri delujejo. “Slaba izhodiščna sestavina ne daje dobrega izdelka,” je osnovno vodilo, na katerega prisegajo.

Mlečni izdelki, med katerimi ima jogurt verjetno še največ izpeljank, sodijo med skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali dnevno. Klasični, sadni, kravji ali kozji – skupna imenovalca jogurtov, ki jih lahko kupimo v trgovini, sta mleko, iz katerega je jogurt izdelan, in seveda tista številka v odstotkih, ki že leta opozarja potrošnike na pazljivost pri čezmernem uživanju maščob. Domači jogurt, takšen iz pravega neposnetega mleka, pa je zgodba zase, saj se ne ozira na odstotke, ampak na kakovost sestavin in izbran okus. “Hrana, ki jo uživa žival, daje mleku okus. Skrbno izbrana, ekološko kontrolirana krma, odprta in nestresna paša so dejavniki, ki vplivajo na kakovost osnovne surovine – mleka,” je prepričan ekološki pridelovalec jogurta s Štajerske, ki toči tako kravje kot kozje mleko.

Lokalno pridelani jogurti so največkrat narejeni iz polnomastnega pasteriziranega mleka, kar je po mnenju vprašanih proizvajalcev ključnega pomena. “Klasični jogurti imajo nekako vedno enak okus, domači jogurt pa je mešanica izbranega polnomastnega mleka ter kakovostne sadne kaše; je brez ojačevalcev ali drugih aditivov in to mu daje poseben okus,” pravijo proizvajalci.

V vsesplošnem trendu zdrave in manj mastne prehrane so domači jogurti nekakšna izjema, ki potrjuje pravilo, da je, kot pri vseh živilih, pomembna prava mera. “Ljudje naj se ne bojijo polnomastnega mleka. Naj se raje sprehodijo, naj se več gibajo in uporabljajo več domišljije,” svetuje tolminska lokalna pridelovalka in proizvajalka mlečnih izdelkov.

Jogurt je zaokroženo živilo. Vsebuje življenjsko pomembne snovi, kot so kalcij, vitamini, kalij, magnezij, cink, beljakovine in kulture živih mikroorganizmov, s čimer ima dobrodejni učinek na telo, pospešuje prebavo in je pravo malo orožje proti številnim boleznim. Jogurt je hkrati prava izbira za vse, ki ne prenašajo mleka zaradi laktozne intolerance. Tako proizvajalci domačih jogurtov kot tudi del strokovne javnosti so si enotni, da je priporočena količina, zlasti polnomastnega jogurta, okoli 4 do 5 pollitrskih jogurtov na teden.

Za konec pa lahko poskusite narediti jogurt po receptu, ki nam ga je zaupala letošnja mlečna kraljica. Na zdravje!


Sorodni članki

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Najbolje je jesti hrano, ki zraste, kjer živiš

Peter Apat živi in dela na kmetiji v Šaleški dolini. Sprva je delal v Ljubljani, vendar se je zaradi želje po vzgajanju svojih otrok v neokrnjeni naravi odločil delo opustiti. Skoraj vse mleko, ki ga pridela na svoji kmetiji, prevzame…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem