Domači jogurt – okus, ki prepriča

V zadnjih letih je mogoče na policah slovenskih trgovin vse pogosteje uzreti jogurte domačih proizvajalcev, ki zastopajo različne slovenske pokrajine in okuse. Domiselna mešanica receptov in tradicionalnih postopkov klasične ter ekološke pridelave je značilnost lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev, ki s svojimi znamkami jogurta počasi prodirajo izven matične pokrajine, v kateri delujejo. “Slaba izhodiščna sestavina ne daje dobrega izdelka,” je osnovno vodilo, na katerega prisegajo.

Mlečni izdelki, med katerimi ima jogurt verjetno še največ izpeljank, sodijo med skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali dnevno. Klasični, sadni, kravji ali kozji – skupna imenovalca jogurtov, ki jih lahko kupimo v trgovini, sta mleko, iz katerega je jogurt izdelan, in seveda tista številka v odstotkih, ki že leta opozarja potrošnike na pazljivost pri čezmernem uživanju maščob. Domači jogurt, takšen iz pravega neposnetega mleka, pa je zgodba zase, saj se ne ozira na odstotke, ampak na kakovost sestavin in izbran okus. “Hrana, ki jo uživa žival, daje mleku okus. Skrbno izbrana, ekološko kontrolirana krma, odprta in nestresna paša so dejavniki, ki vplivajo na kakovost osnovne surovine – mleka,” je prepričan ekološki pridelovalec jogurta s Štajerske, ki toči tako kravje kot kozje mleko.

Lokalno pridelani jogurti so največkrat narejeni iz polnomastnega pasteriziranega mleka, kar je po mnenju vprašanih proizvajalcev ključnega pomena. “Klasični jogurti imajo nekako vedno enak okus, domači jogurt pa je mešanica izbranega polnomastnega mleka ter kakovostne sadne kaše; je brez ojačevalcev ali drugih aditivov in to mu daje poseben okus,” pravijo proizvajalci.

V vsesplošnem trendu zdrave in manj mastne prehrane so domači jogurti nekakšna izjema, ki potrjuje pravilo, da je, kot pri vseh živilih, pomembna prava mera. “Ljudje naj se ne bojijo polnomastnega mleka. Naj se raje sprehodijo, naj se več gibajo in uporabljajo več domišljije,” svetuje tolminska lokalna pridelovalka in proizvajalka mlečnih izdelkov.

Jogurt je zaokroženo živilo. Vsebuje življenjsko pomembne snovi, kot so kalcij, vitamini, kalij, magnezij, cink, beljakovine in kulture živih mikroorganizmov, s čimer ima dobrodejni učinek na telo, pospešuje prebavo in je pravo malo orožje proti številnim boleznim. Jogurt je hkrati prava izbira za vse, ki ne prenašajo mleka zaradi laktozne intolerance. Tako proizvajalci domačih jogurtov kot tudi del strokovne javnosti so si enotni, da je priporočena količina, zlasti polnomastnega jogurta, okoli 4 do 5 pollitrskih jogurtov na teden.

Za konec pa lahko poskusite narediti jogurt po receptu, ki nam ga je zaupala letošnja mlečna kraljica. Na zdravje!


Sorodni članki

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem